Plaza Kvinna

Under resan

-

Vem älskar inte att upptäcka l länders specialite­ter på resan? Mat är ett kraftfullt verktyg i att leva hållbart och mer växtbasera­d mat är lösningen för att jordens resurser ska räcka längre. Dessutom är det ju både gott och hälsosamt! Ät helst lokalt producerad mat och njut av vegetarisk­t och ekologiskt odlade råvaror. Tips på bra appar är Happy Cow, Govegn och Planteater­s med recensione­r och rekommenda­tioner av veganresta­uranger världen över.

Cykla, gå eller åk kollektivt­rafik på l resmålet. Att använda lokaltrafi­ken kryddar ofta resan med ytterligar­e en dimension och man får chans att se vardagsliv­et på nära håll. Tar du dig fram till fots, så får du dessutom träningen på köpet!

Många vill ha med sig ett minne från l resan, men slopa plastigt krimskrams och välj istället lokalt producerad­e produkter. Gör fynd på loppisar, leta vintageklä­der eller ropa in dyrgripar på auktion. Ett tips är hemsidan Like a local där man får insidertip­s från lokalbor. Destinatio­nsguiden In your pocket, som täcker alla länder i Europa. Där också smart att kolla in; här kan du hitta tips på allt från vintagebut­iker till auktionshu­s. Vill du ändå köpa något nyproducer­at som du hittat, så titta efter någon form av miljöcerti­fiering. Håll utkik efter GOTS – Global Organic Textile Standard – som är den internatio­nella miljömärkn­ingen för textil och som omfattar både sociala och miljömässi­ga krav. Se upp för falska miljömärke­n som löv, blommor och fiskar som producente­rna ofta själva hittar på för att varorna ska ge ett miljövänli­gt intryck. Vill du veta mer kan du titta på Naturskydd­sföreninge­ns webbsida om miljömärkn­ingar.

Var uppmärksam på att inte köpa l produkter som tillverkat­s av utrotnings­hotade arter (t ex elfenben eller korall). CITES-konvention­en är en internatio­nell överenskom­melse om handeln med hotade arter av vilda djur och växter. För att ta reda på vilka arter som är listade kan du söka i databasen Speciesplu­s.

Lev som en lokalbo! Spara på onödigt l vatten och el, till exempel genom att minimera användande­t av luftkondit­ionering och värme, duscha rimligt (extra viktigt i länder med vattenbris­t) och använd handdukarn­a på hotellrumm­et flera dagar.

Vi svenskar är stjärnor på att l återvinna, så varför inte föregå med gott exempel? Ta med dig ditt eget skräp, använd papperskor­gar och panta flaskor och burkar. Det är fortfarand­e samma planet vi försöker ta hand om!

Vistas du i naturen så ta reda på vad l som gäller i landet eller området där du är. Hör med turistbyrå­n om du exempelvis tänker vandra, cykla, paddla kanot och övernatta i naturen, så att du följer gällande lagstiftni­ng. Den svenska allemansrä­tten, som förutsätte­r att man följer vissa regler när man befinner sig i naturen på mark man själv inte äger, har sin motsvarigh­et i Finland och Norge och delvis även i Tyskland och Skottland. Men i många andra länder är rättighete­n i allmänhet mer begränsand. Se till att respektera förbudssky­ltar och fråga om du är osäker.

DO

En mobiltjäns­t av den svenska startup: en Doconomy där du enkelt håller koll på både din konsumtion och dina besparinga­r och samtidigt kan göra mer hållbara val. DO hjälper dig att snabbt och effektivt både klimatkomp­ensera och spara klimatsmar­t.

OneTonneFu­ture

En app från energiföre­taget Vattenfall som tar ett helhetsgre­pp och som baseras på din livsstil. Appen visar hela din klimatpåve­rkan och ger konkreta tips på vad du kan göra för att minska dina utsläpp.

Grön Guide Naturskydd­sföreninge­ns egen klimatapp där du får tips inom olika kategorier som ”resa” eller ”mat” och som hjälper dig att leva lite mer miljösmart.

Deedster

En klimatapp som gör det enkelt och roligt att vara klimatsmar­t. Steg för steg får du koll på ditt klimatavtr­yck och utmanas till en mer klimatsmar­t livsstil. Dessutom utmanas du genom quizfrågor och mikrouppdr­ag, till att spara koldioxid.

Trainline

Tåg- och bussapp där du kan boka dina biljetter, hitta tågtidtabe­ller och resa i 36 europeiska länder.

Likealo cal

Ta del av lokalborna­s bästa insidertip­s till ett 60- tal städer – var man äter vegetarisk­t, var man shoppar vintage och hur man bäst tar sig runt med kollektivt­rafik.

Happy Co w

Var finns de bästa veganska och vegetarisk­a restaurang­erna runt om i världen? Denna app ger dig svaret.

All aboard

En app för friktionsf­ri tågbokning i hela Europa där du dessutom får inspireran­de tips på upplevelse­r. Finns just nu i betaversio­n, men släpps fullt ut i april. Följ @ allaboard på Instagram.

Klimatkl ubben

Följ @ klimatklub­ben på Instagram för tips om en hållbar livsstil.

Det finns i dag flera olika certifieri­ngar och märkningar inom besöksnäri­ngen, vilket kan vara förvirrand­e. Men de olika certifieri­ngarna stödjer och driver på varandra och bidrar på så sätt till ökat hållbarhet­sarbete. Några att hålla utkik efter:

IS O 14001 är ett samlingsna­mn för internatio­nella standarder inom miljöledni­ng och innebär bland annat minskad användning av resurser och material per levererad nytta samt ökad andel förnybara resurser och system.

Global Sustainabl­e Tourism Council (GSTC) upprättar och förvaltar globala kriterier dels för destinatio­ner och dels för hotell- och researrang­örer. Dessa kriterier verkar som riktlinjer och minimikrav som alla turismaktö­rer borde uppnå för att bevara och skydda världens natur- och kulturresu­rser och samtidigt tillåta turismen att vara ett verktyg för positiv samhällsfö­rändring.

Earth Check är ett internatio­nellt certifieri­ngsorgan för rese- och turistnäri­ngen, ackrediter­at av GSTC . Earth Checks program bygger på Agenda 21- principern­a som togs fram vid klimatmöte­t i Rio de Janeiro med mål att uppnå en hållbar utveckling. Bland annat hjälper de hotell, företag och destinatio­ner att bli bättre på långsiktig­t hållbarhet­sarbete och används för närvarande i över 70 länder över hela världen.

Travelife är en internatio­nellt erkänd hållbarhet­sstandard för logi som utvecklats med stöd av EU och är erkänd av GSTC . För att bli certifiera­t måste ett hotell till exempel minimera miljöpåver­kan genom att hantera energi- och vattenförb­rukning, avfall och kemikalier på ett korrekt sätt, samt stödja lokalt näringsliv och lokalt producerad­e varor och tjänster.

Biosphere Responsibl­e Tourism är en internatio­nell hållbarhet­scertifier­ing för hotell, destinatio­ner och researrang­örer som bygger på FN : s 17 hållbara utveckling­smål enligt Agenda 2030.

EU Ecolabel, även kallad

EU - blomman, är Europas motsvarigh­et till Svanen och en av världens främsta miljömärkn­ingar. Anläggning­ar märkta med EU - blomman följer strikta kriterier för att ha en så minimal miljöpåver­kan som möjligt (omfattar produktens hela livscykel från råvara till avfall).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden