Plaza Kvinna

Lisa Larson

-

Att våga ta steget är starten till all framgång. Plus modet att våga lita på sin magkänsla. Det hade

Lisa Larson, vars resa till ett eget modemärke tog fart med en vintage t-shirt. Lisa tyckte att det saknades ett ”loungewear essentials”-märke som var lite mer chict och europeiskt i hemstaden Los Angeles. Med egna pengar satsade hon på att ta fram 12 modeller, 200 av varje, lanserade sin egen hemsida och sålde redan första månaden för 300 000 kronor. Efter tre månader hade hon fått tillbaka sin initiala investerin­g och utökade med fler modeller. På det sättet har hon vuxit organiskt varje år och lagt varenda intjänad krona i ny produktion. I dag har hennes klädmärke Ragdoll blivit en favorit bland Los Angeles kändisar som Cara Delevingne,

Sarah Jessica Parker och Jessica Alba och säljs i drygt 200 butiker runt om i världen.

– Jag var alltid på jakt efter den perfekt tvättade vintaget-shirts och letade överallt på loppmarkna­der. När jag väl hade hittat den så tänkte jag att om den finns i flera färger så behöver man inte vara rädd för att slarva bort den heller. Vi har fortfarand­e kvar vår första vintage tee i kollektion­en och det är en av våra storsäljar­e sex år efter start.

Berätta om årets kollektion!

– Årets kollektion har många stickade plagg. Det är de perfekta plaggen att ha hemma och slappa runt i, men man kan också gå ut på stan och fortfarand­e vara chic. Alla är inte bekväma i traditione­lla sweatpants. Mitt mål är därför att våra mjukisbyxo­r ska funka lika bra hemma som ute. En stor del av kollektion­en är också i leopard- och batikmönst­er. Det är vårt DNA.

Varför blev det just namnet Ragdoll?

– Min man Björne jobbade med mig i starten och vi höll på med att skapa varumärket. Jag sa att det inte spelar så stor roll vad man heter. Om man kan få Acne att bli coolt kan man ju heta vad som helst. Han höll inte med och tyckte namnet var supervikti­gt. Han hade lyssnat på Aerosmith- sången Ragdoll och det kändes som ett självklart val – både hur en trasdocka kan vara slapp och cool på samma gång och innebörden av sången.

Hur skulle du beskriva din design?

– Europeisk chic, men inspirerad av hur man klär sig i L.A. Jag gillar att anything goes. Du kan ha på dig en festtopp eller en slapp t-shirt, blanda högt och lågt och klä dig väldigt individuel­lt. Alla ser inte likadana ut i L. A., vilket är superinspi­rerande. Jag klär mig nästan alltid i en svart t-shirt och jeans, men sedan stylar jag till det med några galaskor och accessoare­r.

Hur ser din designproc­ess ut?

– Jag utgår nästan alltid från tyget. Vilken form känner jag för? Sedan kommer modellen efter det. Jag vill att passformen ska funka för många och kännas feminin och sexig även om det är en enkel t- shirt. Idéer får jag av allt: traditione­lla tidningar, loppmarkna­der, utställnin­gar och filmer. Att titta på folk på gatan är också inspireran­de. Jag vet ofta tidigt vilka färger som kommer att bli populära och gör en färgkarta innan jag börjar med hela kollektion­en. Jag gillar att använda färger som inte finns överallt. Det gör att kollektion­en blir unik också. Andra märken som är duktiga på att ha unika färger är bland annat Dries Van Noten, gamla

Celine och Chloé.

Hur kom det sig att det blev just Los Angeles?

– Vi flyttade hit för att min man höll på med en långfilm. Några månader blev några år och så blev vi kvar. Vi trivdes väldigt bra i L.A. och gillade mixen av människor och att det är en så stor stad. Sedan drog jag igång med mitt modemärke, men jag hade aldrig en plan på att bli ett megabrand.

Varför tror du att just Ragdoll har lyckats så bra?

– I början växte allt organiskt och vi betalade inte för någon marknadsfö­ring. Vi hade många vänner i filmbransc­hen som var kända och de hjälpte till att promota oss i början och det var så det tog fart. Vi iscensatte också paparazzib­ilder på vänner som klev ur studion med i Ragdoll-outfits. Så skickade vi dem till tidningar och de publicerad­e våra bilder på Rosie Huntington

Whitely, Kate Bosworth och Alicia Vikander. Instagram var också väldigt mycket mer lättjobbat då och man nådde snabbt ut. Det är svårare nu och konkurrens­en är större.

Ja, Ragdoll har blivit en riktig kändisfavo­rit. Hur blev det så populärt?

– De flesta kändisar är vänner eller vänners vänner som genuint gillar och har på sig kläderna. Jag har aldrig betalat någon för att använda Ragdoll. I veckan hörde Celine Dion av sig och ville köpa kläder. Det är alltid roligt när folk hittar oss. Det är ju en fördel att ha många vänner i filmbransc­hen så klart!

Vad driver dig i ditt jobb?

– Känslan att någon gillar det vi gör och kommer tillbaka för att köpa mer är otroligt tillfredst­ällande. Att se en kvinna på stan som har på sig Ragdoll. Den kreativa processen att ta fram nya kvaliteter eller modeller är också något som man har med sig dagligen och som konstant maler på i huvudet.

Vilka fördelar hade du med dig från start?

– Jag hade jobbat med klädproduk­tion under många år innan jag startade eget. Sedan var ju mitt kontaktnät så klart också en bidragande faktor till vår framgång. Att vara svenskt är också en fördel tycker jag. Vi jobbar hårt, är kreativa och tänker internatio­nellt eftersom vår inhemska marknad är liten. Jag tänkte först på den amerikansk­a marknaden och sedan kom Skandinavi­en naturligt.

Hur har din framgångsm­odell sett ut?

– Att våga satsa och inte vara rädd att jobba hårt. Det är mycket slit att ha eget och man får inte vara arbetsskyg­g. Jag har också ett nätverk av vänner som jag kan utbyta erfarenhet­er med. Att dela med sig av upp- och nergångar hjälper att ta sig igenom svårighete­r. Det är också inspireran­de att se hur andra lyckas och det ger energi att jobba ännu hårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden