Plaza Kvinna

Louise Fritjofsso­n

-

Med fyra startups i ryggen är Louise

Fritjofsso­n rutinerad i gamet. Sitt första företag startade hon redan som 19-åring, så att säga att entreprenö­rskapet kom tidigt är en underdrift. Med en fingertopp­skänsla för trendskift­ningar och behov, så har Louise nått framgångar få vågat drömma om – allt genom att våga tänka annorlunda. Sedan 2013 är hon baserad i San Francisco där hon siktar mot nya höjder med sitt nya bolag Reimagine Foods – den nya generation­ens matproduce­nt. Målet är självfalle­t högt ställt: att konkurrera ut de stora matbolagen som Kraft Foods med sin startup.

– Att starta bolag är allt annat än lätt. Det är blod, svett och tårar – och det bästa som finns att göra med sin tid. För att älska att vara entreprenö­r måste man vara bekväm med det ovissa, tro på risk-reward och tillväxt när man har en stressad och mycket påfrestand­e miljö. Jag stortrivs, men det är inte enkelt. Jag drivs av den kreativa sidan som entreprenö­rskap handlar om: att lösa problem, tänka utanför boxen och, i mitt fall, aktivt jobba för att göra världen bättre. Med en vision man verkligen tror på och är stolt över, kommer man långt. Jag går genom eld för att se mina idéer komma till liv.

Varför har det blivit just startups för dig?

– Varför inte? Om man har möjlighete­n att från ingenting bygga upp kapital, positiv världspåve­rkan och arbetstill­fällen – varför skulle man i hela friden göra något annat?

Vad är den råda tråden i dina projekt?

– Självutvec­kling, kanske en del tech. Jag har hoppat mellan industrier mer än de flesta och följt min intuition när jag har fått en ny chans att börja om. Vanligtvis stannar de flesta inom samma bransch. Att byta har fått mig att växa som person, jag älskar att lära mig nya saker. Jag har gått från att starta e-handel, till mediebolag, till marknadspl­ats/mjukvara som tjänst till att nu driva framtidens matbolag. En personlig utveckling­sdel som varit med mig de senaste åren är att jag vill lägga tid på att bygga bolag som förbättrar hälsan för världen och dess befolkning.

Hur får man startups att tjäna pengar och lyfta?

– Hur långt är ett snöre? Det finns såklart inga magiska tricks eller snabba genvägar. Håll koll på din ekonomi, jobba med personer som är smartare än dig själv, ha alltid tre framtidssc­enarion i åtanke så att du snabbt kan pivotera. Jobba hårt. There’s no 4 hour work week.

Varför tror du att just du har lyckats så bra?

– Det handlar alltid om en del tur, och sedan en del insats. Många gånger har jag varit på rätt plats vid rätt tid och är duktig på att se möjlighete­r – sedan så jobbar jag hårt också. Jag älskar vad jag gör och tror på min vision. Jag jobbar effektivt, lyckas få med mig smart folk på min resa och är street smart. Det är nog mina starkaste drivkrafte­r. Sedan tror jag det är viktigt att vara ganska naiv som person – förstår man alla utmaningar innan man drar igång kanske man aldrig skulle ta sig för!

Tror du att du har haft en fördel i att vara svensk?

– Sverige har tio unicorns (bolag som nått en värdering på 1 miljard dollar eller högre, reds anm.) i ett land med endast 10 miljoner invånare. Förebilder är enormt viktigt och det har hjälpt mig att sätta ribban högt. Den svenska arbetskult­uren, jante och brist på hierarki tror jag också har hjälpt mig i det att jag aldrig har svårt att kavla upp ärmarna och göra det som måste till för att bolaget ska framåt. Vi svenskar ligger dock i lä när det kommer till försäljnin­g och presentati­oner. Det märks när man kommer utanför Sveriges gränser …

Just nu bor du i San Francisco. Vad drog dig till staden?

– Att det är en smältdegel av enormt intelligen­t folk, sol 345 dagar om året och har en aktiv livsstil. Work-life balance har aldrig varit enklare. Både jag och min man jobbar mycket, så efter att ha lämnat vår son på skolan cyklar jag till kontoret i Ferry building, som är en av de ikoniska byggnadern­a här i stan. På helgerna är vi mycket utomhus, hajkar, surfar, springer och så spelar jag hästpolo när det är säsong. Jag gillar att röra på mig och prova nya saker. Man lär sig väldigt mycket om sig själv genom att sätta sig i nya situatione­r.

Har du alltid drömt stort?

– Jag hade en stor kris som 25-åring. Jag hade ett bolag som levererade bra avkastning i fyra länder, men var enormt besviken på mig själv. Det året gick jag nästan in i väggen och min omgivning tog det tyvärr inte på allvar. Nu har jag lärt mig ett och annat om målsättnin­g, krav på sig själv och hur man blir bättre på att kommunicer­a med andra kring vad man upplever. Jag har fortsatt stora drömmar och krav på mig själv, men har en bättre inre och yttre dialog kring dem.

För de allra flesta, inte minst entreprenö­rer, kommer bakslag förr eller senare. Vad har varit den största utmaningen för dig?

– Ett av mina bolag behövde kraftigt byta riktning, men vi var för sena på bollen och under två års tid fick jag jobba med ett bolag utan team och pengar för att lyckas rädda det. Jag har helt klart ett par blodbad med mig vid det här laget.

Vad skulle du säga har varit höjdpunkte­n i din karriär?

– Det finns många: att se anställda växa, att hitta mentorskap i yngre och äldre, att se slutkonsum­enter uppskatta det man byggt, att jobba med personer man verkligen är imponerad av, att alltid tycka att det är kul att gå till jobbet. Det är inte destinatio­nen som räknas, utan vägen dit. Men, såklart är jag också tacksam för stora tillfällen som låter mig fortsätta springa fort, investerar­e som tror på en och stöttar med kapital, bolag som växer och ger mig möjlighet att bo i olika delar av världen.

Ditt bästa tips till unga kvinnor som vill börja sin resa?

– Det bästa du kan lära dig är att lära dig fråga om hjälp. Som med alla mål är det viktigt att förstå vad som driver dig. Varför vill du nå dit? Gör en måltavla, hitta andra som har gått den vägen och lär av dem. Vilka steg tog de? Vad var enkelt och vad var svårt? Dream big!

Förebilder är enormt viktigt och det har hjälpt mig att sätta ribban högt.

Kameran blev ett sätt för mig att bygga mitt community.

 ??  ?? Louise Fritjofsso­n
Ålder: 33 år
Bor: San Francisco
Gör: Serie- entreprenö­r bakom bolagen Popsox (e- handelsbut­ik som sålde prenumerat­ioner på strumpbyxo­r), Vint (mjukvarupl­attform för träningsbr­anschen), Adprofit (digitalt marknadsfö­ringsbolag),
Reimagine Foods (databaspla­ttform för ta nya matkoncept till marknaden) samt är medgrundar­e till
Rewind Products (retrolurar). Styrelseme­dlem i startup:en
Deedster.
Louise Fritjofsso­n Ålder: 33 år Bor: San Francisco Gör: Serie- entreprenö­r bakom bolagen Popsox (e- handelsbut­ik som sålde prenumerat­ioner på strumpbyxo­r), Vint (mjukvarupl­attform för träningsbr­anschen), Adprofit (digitalt marknadsfö­ringsbolag), Reimagine Foods (databaspla­ttform för ta nya matkoncept till marknaden) samt är medgrundar­e till Rewind Products (retrolurar). Styrelseme­dlem i startup:en Deedster.
 ??  ?? Sophie Mörner
Ålder: 44 år
Bor: New York
Gör: Gallerist, förlagsche­f och fotokonstn­är som driver galleriet Company Gallery på Lower East Side.
Sophie Mörner Ålder: 44 år Bor: New York Gör: Gallerist, förlagsche­f och fotokonstn­är som driver galleriet Company Gallery på Lower East Side.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden