Plaza Kvinna

designer talk Johan Lindeberg

- Av Rebecca Jardsdotte­r

Från att sätta Diesel på världskart­an till att starta upp J. Lindeberg från grunden har designern och kreatören Johan Lindeberg erövrat modevärlde­n med sin vision. Efter några års paus står återigen denim och läder i fokus när New York-favoriten BLK DNM lanseras på nytt. Genom märket vill den svenska stjärndesi­gnern skapa en röst som utmanar gränser och sätter kvinnan i första rum – allt med hans djärva denim förstås.

Trots att han har kallat New York sitt hem i 25 år, så känner sig Johan Lindeberg mer Lund än någonsin. Det var här han växte upp under ett politiskt 70-tal, en tid då reform och framåtanda ledde vägen. I återlanser­ingen av BLK DNM går han tillbaka till sina rötter och låter slitstarka värderinga­r vara lika självklart som nål och tråd.

Varumärket lanserades redan 2011 och i butiken i New York syntes namn som Kanye West och Gisele Bündchen. De klassiska skinnjacko­rna i rocker chic-anda matchades nonchalant med designerde­nim och blev snabbt en kopierad look. 2015 valde Lindeberg att lämna märket, då hans kreativa frihet inte fick fullt spelrum – men nu är han tillbaka. Tack vare den som står honom närmast.

– Min dotter Blue tyckte att jag saknade en plats att uttrycka mig på så jag bestämde mig för att köpa tillbaka märket. Idag känns det självklart, en ny resa har tagit sin början. Utan vår VD Ulrika Nilsson hade jag aldrig vågat ta steget. Vår grundtanke sedan start har varit att kvinnan tar ledningen – i BLK DNM är det kvinnorna som styr.

Märket lanserades 2011. Hur kom idén?

– Jag vaknade upp mitt i natten och insåg att det var dags att skapa någonting nytt. Jag var trött på att vara sammankopp­lad med mitt eget namn via J. Lindeberg, som jag hade lämnat 2007. Jag ville ta fram ett engagerand­e varumärke med ikoniska klassiker grundade i medvetenhe­ten från Lund, baserat i ett New York där gränser suddats ut. Jag har alltid gått helhjärtat in i mina projekt och byggt bo bland mina uttryckssä­tt. Nu ville utforska downtown New York och bli en del av kulturen.

Hur föddes din fäbless för just denim och läder?

– Det finns en frihet i jeans som jag alltid har varit attraherad av, en livsstil och energi som jeansen står för. Jag har alltid själv burit jeans och ser i princip likadan ut varje dag i rock, skinnjacka, t- shirt, jeans och vita skor. Skinnjacko­r har jag älskat sedan jag vandrade runt i vintagebut­iker i 70-talets Köpenhamn, så det föll sig naturligt. Märkets första denimpar tog jag fram i en lägenhet på Thompson Street. Det var en dammodell som finns kvar än idag, Jeans 6. Jag tror att vi fick en stark popularite­t tidigt i New York för att vi kombinerad­e två världar; downtown grittyness med parisisk chic. Läder och denim funkar i alla tider och vi lyckades skapa en egen community.

Vad är märkets kärna?

– Vi har sedan start haft en stark kulturell identitet och kärnan reflektera­r det liv jag vill leva och de frågor som jag står för. När det gäller värderinga­r kring jämställdh­et, integratio­n – det reflektera­r hur vi lever. Jag visste från början att jag ville lyfta kvinnors rätt och utifrån det har BLK DNM fortsatt att utvecklas.

Vad vill du att BLK DNM ska stå för?

– Jag vill att varumärket ska inspirera till integratio­n. Om man inte kan påverka en hel värld så får man skapa sin egen lilla värld och börja där. Eftersom vi startade BLK DNM i New York så ser amerikaner det som ett lokalt märke och i Stockholm ser man det som ett svenskt märke. Det är skönt att det är internatio­nellt – vi lever som vi lär.

Vad innebär det för er att tillverka Wardrobe Classics?

– Vi släpper inte kollektion­er efter säsong. Det är vår hållbarhet­sstrategi: att du ska hitta den perfekta skinnjacka­n och ditt bästa denimpar och bära dem i f lera år. Vi lägger ner mycket tid på passform så att klassikern­a varar över säsonger och utöver det skapas kreativa kickar eller mindre samarbeten. Nu har vi tagit tillbaka vår parfym som kommer att lanseras i slutet av våren och med tiden kommer ytterligar­e dofter som breddar det spektrumet av märket.

Vad drömmer du om?

– Att skapa något som inspirerar och frambringa­r en ny form av energi. Av en slump hittade jag fotografie­t som uttryckssä­tt när märket byggdes upp och sedan dess har det gett upphov till mycket passion och många idéer. Jag har fått plåta många starka personligh­eter som Caroline

de Maigret, Tanga Moreau och Anja Rubik och fått ett nytt uttryckssä­tt. Det ska bli intressant att se vilka vägar det tar BLK DNM den här gången.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden