Plaza Kvinna

”Jag älskar att gå lite utanför boxen”

- Av Joakim Hay enhj elm Foto Patrik Li ndén Stylist Kajsa Svenss on hår och mak eup lovisa lunneborg

Om du inte känner till Julie Bergan sedan tidigare, så är det dags att lägga hennes namn på minnet. Hennes självklara popstämma har hörts på internatio­nella hits som egna Arigato, Ignite med Alan Walker och K-391, samt R3habs Don’ t Give Up On Me Now. I hemlandet Norge har hon redan nått kunglig popstatus och framtiden ser minst sagt ljus ut för supertalan­gen. Plaza Kvinna träffade Julie Bergan för att prata om det stora genombrott­et, utseendehe­ts och den nya klubbdofta­nde EP:n.

Sedan barnsben har musiken gjort sig påmind. Det var nämligen inte ovanligt att hennes mamma eller pappa – båda musiklärar­e – satte sig vid pianot och resten av familjen fick ta ton. Även under familjens bilresor på somrarna så var sången ett återkomman­de inslag. Uppväxttid­en var kantad av musik och blev tidigt en naturlig del av Julie Bergans liv tidigt. Men att hon kom på tanken att bli artist har hon en ung svensk tjej att tacka för.

– Jag tror att jag kanske var 11 år när jag kom underfund med att det var musiken jag ville hålla på med. Jag hade fått upp ögonen för

Amy Diamond. Innan dess hade jag sett upp till artister som Britney Spears och Shakira, men Amy var en artist från Sverige, bara några år äldre än jag som hade fått ge ut ett eget album. Det kunde jag relatera till och tänkte ” kan hon så kanske jag också kan”.

Julie Bergan började så småningom lägga upp cover-videor på YouTube, fick kontakt med låtskrivar­e och folk i branschen och började sedan skriva demolåtar. Det dröjde inte länge innan hon blev signad av ett skivbolag och efter ett antal inledande singlar – bland annat en cover på svenska Kim Cesarions låt Undressed inspelad ihop med bästa vännen och artistkoll­egan Astrid S – byggde Julie gradvis upp en framgångsr­ik karriär. Det stora genombrott­et kom med låten Arigato, som även blev en hit här i Sverige. Resten är som man brukar säga, pophistori­a. Debutalbum­et från 2018 sålde dubbel platina i hemlandet och hon har varit förband åt namn som Justin

Bieber och Dua Lipa, varit på världsturn­é med Alan Walker och är med över 450 miljoner strömmade lyssningar en av Norges tveklöst största artister just nu.

Precis som Justin Bieber så kom du in i musikbrans­chen genom att lägga upp covers på YouTube. Sedan dess har du fått vara förband åt honom. Hade du ens kunnat föreställa dig det?

– Det är helt sjukt! Om någon hade sagt till mig när jag var liten att jag skulle öppna för Bieber så hade jag inte trott på det. Jag var världens största Justin Bieber-fan. Jag fick chansen att hälsa på honom när han var på min soundcheck. Han verkade väldigt trevlig, men det var under perioden då han verkade vara rätt sliten, tyvärr. Det var väldigt stort för mig att bara vara på den typen av arena och få en liten inblick i hur en så pass stor apparat fungerar. Man blir väldigt motiverad och inspirerad att en dag få ha sin egen spelning av den kalibern.

I slutet av maj släpper du EP:n Hard Feelings: Ventricle 2. Vad kan du berätta om den?

– Hard feelings är egentligen inte korrekt engelska, utan är direktöver­satt från norska. Jag är en person som känner allt otroligt starkt – oavsett om jag är väldigt glad eller väldigt upprörd. Så titeln syftar på att ”känna hårt”. Förra EP:n var en blandad mix av låtar och genrer. Nya EP:n är mer koncentrer­ad och mer klubbfokus­erad. Det är låtar som smäller lite.

Typ ”håll-käften-låtar”?

– Ja, lite så. Jag har alltid varit en förkämpe när det kommer till att stå upp för sig själv, ta den plats du förtjänar, säga ifrån när något är galet och sätta ner foten. Jag vill stärka kvinnor. Den som uppskattar den sidan av mig kommer att gilla nya EP:n.

Var det självklart att Kiss Somebody skulle bli första singeln från nya EP:n?

– Jag tyckte inte att det inte fanns ett bättre sätt att inleda 2020 på än med en sådan positiv vibe och energi som den låten ger. Den handlar om att försöka ha en positiv syn, lägga saker bakom sig och gå vidare. Jag hade just gått igenom ett uppbrott och kände inte för att bli tillsamman­s med någon ny. Jag ville bara få kyssa någon!

Du har haft många mer eller mindre ”galna” klädstilar, inte minst i

Kiss Somebody- videon. Hur stort är ditt modeintres­se?

– Jag har aldrig hängt med i trender, men jag älskar kläder. Jag gillar att experiment­era. Jag sätter ihop mycket av mina scenoutfit­s själv och jag älskar att gå lite utanför boxen. Då får man verkligen chansen att göra det fullt ut.

Finns det något du aldrig skulle ta på dig?

– Jag gillar typ allt så länge det sitter bra på kroppen och det är bekvämt. Jag kan ha något rockigt på mig ena dagen och komma in dagen efter i klänning och högklackat. Jag är lite all over the place och det beror nog på att jag inte har några spärrar. Gillar jag något så måste jag ta på mig det. Jag tycker om att blanda high end och vintage, sportigt och uppklätt eller rockigt och feminint. Alla sådana kontraster är spännande. Som artist stärker kläder det visuella uttrycket och ger en bättre inblick i din musik och vem du är.

Känner du press på dig att alltid se perfekt ut?

– Nej. Jag gillar att lägga tid på att klä upp mig för min egen skull om jag har lust eller om jag ska på middag eller något. Men jag tycker att det är jättetråki­gt med smink och till vardags är jag superchill. Då slänger jag bara på mig saker och går ut.

Vad har du för drömmar?

– Jag hoppas att jag om 10 år kan behålla kärleken till det som driver mig idag, så att jag inte dras ner om saker inte går exakt som jag tänkt mig. Både motgång och medgång kan ge inspiratio­n till att bli bättre! Just nu vill jag bygga vidare på min karriär och att min musik ska fortsätta spridas så att jag kan turnera över hela världen – det är min största dröm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden