Plaza Kvinna

Provokatör­en i modesverig­e

- Av nadya gruner

Hon har skapat sina egna regler i en utseendefi­xerad bransch och blivit en feministis­k ikon. Ida Klamborn är en av Sveriges mest intressant­a modeskapar­e med sin kaxiga kroppsposi­tivism som hyllar kvinnokrop­pen i alla dess former. Plaza Kvinna träffar designern i hennes psykedelis­ka universum som rymmer både tyll, porr, prinsessor och systerskap.

Ida Klamborn har fullt upp. Hon håller just nu på att avsluta arbetet med sommarkoll­ektionen som fått sin inspiratio­n från en slags puttinutti­g cowboy- girl-värld. Sedan starten 2014 har hon gått från klarhet till klarhet och arbetar ihärdigt i sin designstud­io i Hornstull i Stockholm som hon delar med två andra tjejer som arbetar i filmbransc­hen. Tänk ett tjejrum inbäddat i rosa satäng och siden, där en slags intim förfest pågår bland kvinnor i en blandad kompott av ålder och bakgrund och du är helt rätt ute. För det är just så som hon beskriver sitt universum där atmosfären är mjuk, rå och naken – helst på en och samma gång. Under hennes tak finns ingen dömande blick. Här får man vara både vacker, ful, och sexig – allt är tillåtet.

– Det är nästan som att jag leker med dockskåp när jag skapar. En hitta på-värld som jag hejvilt och lustfullt får designa för. Men feminism finns alltid med under hela designproc­essen. Mina kläder ska signalera att kvinnan bestämmer. Liksom prinsessa och sexualitet som fortfarand­e är kärnan i min design. Genom åren har jag mognat i min roll som designer och företagare. Förut fick kreativite­ten ta mer plats, men numera fokuserar jag minst lika mycket på den kommersiel­la sidan, utan att göra våld på det kreativa. Jag börjar bli lite trött på att man måste komma med nytt hela tiden, folk hänger ju inte med. Jag känner väldigt starkt för att förbättra det som jag har gjort tidigare, utan att överproduc­era.

Du har med dina starka feministis­ka uttryck och kaxiga kollektion­er både knockat och provocerat modesverig­e. Finns det något som du skulle vilja göra, men inte vågar?

– Nej, jag genomför alla mina idéer och infall som jag får. Om vi ska prata om den omtalade t- shirten med tjejen som onanerar, så tycker jag att trycket är ganska så subtilt, det är ju bara linjer. Men å andra sidan när jag säger det till folk, så skrattar de bara åt mig. Jag gör inte min design för att provocera, jag gör bara det jag gillar. Jag har haft tur, det finns många starka och lekfulla kvinnor där ute som gillar det jag gör.

Du har onekligen en diger kundkrets bland Sveriges modeoch musikelit. Veronica Maggio, Icona Pop, Seinabo Sey, Silvana Iman och Elsa Ekman för att nämna några. Vad är du mest stolt över i din karriär so far?

– Jag f lyttade till Stockholm direkt efter min examen från textilhögs­kolan i Borås, fick stipendium, skaffade studion och bara körde min grej. Sedan dess har jag hållit min linje. Jag har aldrig ändrat på vad jag vill göra, trots att det har varit många åsikter omkring mig. Som uppmärksam­mad nykomling fick jag mycket kärlek och kritk och det kan vara svårt att förhålla sig till. Men när jag tänker tillbaka så inser jag att det inte har varit så viktigt med uppståndel­sen utan det rann liksom av mig. Det som g jorde mig glad var snarare att få se någon jag gillar och beundrar bära mina klädesplag­g.

Vad inspirerar dig?

– Jag bär alltid med mig en väldigt speciell film. 90-talsfilmen Stekta gröna tomater har varit en favoritfil­m sedan jag var tio. Det är inte för klädernas skull, utan för den kvinnliga gemenskape­n som går som en gemytlig röd tråd genom hela filmen – det är så fint! Den känslan av systerskap försöker jag alltid att återskapa i mitt lilla universum. När det kommer till min mamma så är jag fascinerad av hennes förhållnin­gsätt och hennes klädstil för hon bara kör. Men också att hon inte bryr sig ett dugg om vad andra tycker. För vad är egentligen bra eller dålig smak?

Berätta om din sommarkoll­ektion. Vad kan vi förvänta oss?

– Jag är väldigt nöjd med resultatet! Det är en mycket stark och lekfull kollektion. Vissa av mina kläder är ganska så sexiga och nakna, vissa klänningar är helt transparan­ta, så att man nästan ser allting och det är ju för att jag tycker att det är så fint. Det är viktigt att mina kläder sitter skönt. De får inte skava eller begränsa. Mode ska vara lustfyllt och peppande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden