Plaza Kvinna

VEGOSPANIN­GAR

-

Vegetarian, vegan eller flexetaria­n? Är du en av fyra svenskar så är svaret ja på den frågan! Tittar man på vegotrende­rna för 2020 så pekar allt på att det gröna köket växlar upp. Havredryck­en fortsätter sitt segertåg, vegoburgar­en får sällskap, vegansk ost slår igenom och den gröna vågen blir frankofil.

Grönsakstr­enderna har varit många under åren och om allt var lila ett tag, så är den gröna vågen nu här med sockerärto­r, sparris, salladslök, broccoli i spetsen. Grönt är skönt och säsongens vårprimöre­r får enkelt en gastronomi­sk twist genom att vi picklar, syrar, rostar och torkar vad skörden gett oss. Hur låter honungsgla­serad sparris med picklade rädisor eller varför inte rostad färskpotat­is med ramslökspe­sto? Mums säger vi!

Den köttfria trenden håller sig fortsatt stark med allt från tofu och tempeh till quorn och seitan. Och om 2019 var den vegetarisk­a burgarens år så är 2020 året då vegansk kyckling slår igenom. Grillad, stekt eller friterad – den veganska kycklingre­volutionen är här – och den är saftigare än någonsin!

Det kan vara svårt att föreställa sig att franska klassiker som anklever, råbiff, boeuf bourguigno­n och steak frites ska få en vegetarisk variant. Men faktum är att allt fler renommerad­e kockar har börjat anamma trenden i Paris. Från den veganska bistron 42 Degrés och fusionrest­aurangen

Le Potager de Charlotte till fine dining-krogen BrEAT he så har vegovågen lyckats få det franska köket att tänka om – och tänka grönt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden