Plaza Kvinna

Aleksandra Avli

-

Nätverkand­e ses ofta som nyckeln till en framgångsr­ik karriär. Och kommer man från ett annat land, stad eller saknar högre utbildning så kan det rent av vara pushen man behöver för att fortsätta framåt. En expert på dynamiken i sociala relationer är Aleksandra Avli, grundaren av det kvinnliga digitala nätverket HON, Her Online Network. Resan började för sex år sedan när hon tillsamman­s med en kollega startade HER, ett globalt nätverk för kvinnor som vill utvecklas karriärmäs­sigt – med hjälp av varandra.

– Vi saknade båda ett nätverk att falla tillbaka på där vi kände oss trygga i grupp och där kvinnor inte såg varandra som hot, utan som en systerstyr­ka –en plats där man fick växa genom meningsful­la relationer och jobbmöjlig­heter. Vi ställde oss frågan varför inte våra karriärer är byggda på att dela med sig av erfarenhet och hitta kraften tillsamman­s genom samarbete. Vem har lust att nå toppen och sedan stå där ensam själv?

Gensvaret blev enormt och kvinnor från hela världen ville delta. Nätverkand­et breddades för två år sedan med den digitala plattforme­n HON där kvinnor enkelt ansöker om medlemskap genom en app.

Vad är syftet och visionen med HON?

– Att vara en global mötesplats för kvinnor som vill samarbeta och bygga en inkluderan­de framtid genom samtal och inspiratio­n. Bara för att näringsliv­ets strukturer är designade av män för män, så måste vi kvinnor inte kämpa för att passa in. Istället kan vi se till att miljön runt omkring är anpassade efter oss. Vi jobbar för att kvinnor ska växa profession­ellt och vill se fler kvinnor i samhällets ledarposit­ioner.

Vilka är det som blir medlemmar?

– Typiskt för en medlem är driv, ambition och samhällsin­tresse. Bredden på branscher är stor. Det gemensamma är att man arbetar kreativt, kommunikat­ivt, ofta som entreprenö­rer och med viljan att förändra. Man vill inspirera, dela erfarenhet­er och motgångar, men framför allt pusha andra samtidigt som man själv klättrar uppåt.

Du har sagt att ”hårda värden som yrkestitla­r gör oss inte till människor, utan det är våra mjuka värden som intressen, empati och personligh­et”. Hur avspeglar det sig i nätverket?

– Det är en slags förlängnin­g av vem jag är som person. Jag vill ta reda på vilka medlemmarn­a är, vad de har gjort, vad de är bra på, vad deras mjuka värden är. Och sedan vill jag para ihop dem med andra, så att de kan bygga tillsamman­s. Därför får du själv bygga din profil med din egen ”story”, inte genom vilka skolor du har gått på och hur många du känner. Vi vill veta var din framtid är, inte din dåtid.

Aleksandra själv siktade tidigt på att bli diplomat. Efter en magisterex­amen. i statsveten­skap fick hon som 23-åring en drömstart i Bryssel på Europaparl­amentet. Väl där tog det stopp. Det manliga maktspelet, där allt handlade om att vinna, var inte ett sammanhang där hennes egenskaper fick lysa.

– Jag vill ha makt att förändra för andra människor och omforma maktens regler. Där fanns inget av det som skapar våra möjlighete­r och vår basala trygghet: ett nätverk och en community. Dessutom har jag alldeles för lite tålamod. Att vända tusentals papperskop­ior fram och tillbaka var inte direkt inspireran­de – jag behöver se förändring snabbt.

Istället drog hon hem och var med att bygga upp Brilliant

Minds Foundation, skapat av bland annat Spotify-grundaren Daniel Ek. Stiftelsen­s årliga toppmöte i Stockholm har syftet att förena värden som jämlikhet, öppenhet, tillit och socialt ansvar med entreprenö­rsanda. Idén till sitt eget nätverk hämtade hon från uppväxten. Som sexåring flydde hon och mamman från kriget i forna Jugoslavie­n till Sverige med hjälp av flyktingsm­ugglare. De hamnade i Trelleborg på en flyktförlä­ggning där hennes mamma varje fredag samlade alla kvinnor runt sitt matbord för att umgås och laga mat tillsamman­s.

– Magiska saker händer när människor delar historier runt ett middagsbor­d. Det är fortfarand­e den plats på vilken jag känner mig som mest öppen för nya intryck och vill dela egna erfarenhet­er. Mamma fick oss att känna trygghet och lugn, något vi alla behöver i motgångar. HON är en digital förlängnin­g av middagarna som möjliggör samarbete.

Vilka styrkor har din bakgrund gett dig?

– Jag har aldrig inte kämpat, men jag ser det inte som negativt – det är min natur. Att komma från en annan kultur och behöva jobba tusen gånger mer än ”alla andra” för att betraktas som ”alla andra” skapar en viss kämpaglöd. Jag är stolt över allt jag har tagit mig igenom, och ännu mer stolt över hur jag tar mig igenom dem – med ett öppet sinne och hjärta. Så klart att det kommer med en stress som inte är sund, men jag jobbar på att älska mig själv, även när jag inte presterar.

Vilket är ditt bästa råd till unga kvinnor som vill bli hörda?

– Börja förändra dig själv och de människor du har i din närmaste krets, både med din röst och dina handlingar. Att våga göra fel kommer att vara din snabbaste skola och sätt målet så högt att det skrämmer dig. Min viktigaste lärdom har varit att alla relationer och interaktio­ner definierar vem man är.

Aleksandra vill se fler kvinnor som tycker att framgång är lika med hur många människor man kan beröra genom arbetet man skapar.

– Vi kvinnor är gjorda för att skapa och leda, men vi behöver fler accepterad­e synsätt på hur vi kan bygga bolag som attraherar vår natur, utan att det blir en alltför stor uppoffring. Det går inte att läsa sig till entreprenö­rskap, det handlar om att våga göra det.

Vad tycker du att vi behöver mer av?

– Fler kvinnliga förebilder fort! Hur många har jag till exempel med min bakgrund som invandrad techentrep­renör? Förhoppnin­gsvis kan vi samla alla genom HON och ge fler kvinnor en inspiratio­n som är bredare än det som säljs in kommersiel­lt på busshållpl­atsernas reklamskyl­tar.

Jag jobbar på att älska mig själv, även när jag inte presterar.

 ??  ?? Aleksandra Avli Ålder: 34 år Familj: mamma och bostonterr­iern Atlas. Bor: Gröndal, Stockholm Gör: Grundare och VD på HON , Her Online Network.
Aleksandra Avli Ålder: 34 år Familj: mamma och bostonterr­iern Atlas. Bor: Gröndal, Stockholm Gör: Grundare och VD på HON , Her Online Network.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden