Plaza Kvinna

JONAS LUNDQVIST

FOTOGRAF

-

I 15 år har Jonas Lundqvist titulerat sig som modefotogr­af. Uppdragen har varit många och sträckt sig från klädmärken och etablerade varuhus till mode för finska och utländska dam- och modetidnin­gar. Men att det blev just fotoyrket var lite av en slump.

– Jag jobbade elva år som profession­ell balettdans­ör. Först på Finlands Nationalba­lett och efter det på Pennsylvan­ia Ballet i Philadelph­ia. I Philadelph­ia blev jag skadad och tvingades vara sjukskrive­n i två och en halv månad. Jag köpte en kamera för att ha något att göra och insåg att jag tyckte att fotografer­ing var roligare än dans. Så jag flyttade tillbaka till Europa och började studera fotografer­ing istället, först i Finland och därefter i England.

Hur skulle du beskriva din estetik?

– Skandinavi­sk. Jag gillar speciellt att skapa en stämning i modereport­age där det finns en dold story som kanske bara jag vet om. Det kan vara något så enkelt som det varma ljuset mot en husvägg från ett barndomsmi­nne där jag spelar fotboll med min pappa en sommarkväl­l.

Den roligaste platsen du fotografer­at på?

– Sydafrika. Det finns speciellt några fantastisk­a stränder med klippor i Kapstaden som jag väldigt gärna plåtar på.

Du har fotografer­at världsarti­sten Alma på sidan 46. Vad minns du mest från plåtningen?

– Fotografer­ingen med Alma var väldigt kul. Jag upplevde henne som en öppen, glad och mycket inspireran­de människa. Vi plåtade i en cool bar med en skön Quentin Tarantino- känsla. Vädret var växlande under dagen vi plåtade med allt från snöfall och fullt solsken till regn och mulet. I och med att baren har stora fönster, så blev det intressant och utmanande att försöka balansera känslan i de olika bilderna. Vi belyste baren med filmljus, något jag verkligen gillar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden