Plaza Kvinna

ELVA AHLBIN

MAKEUP ARTIST

-

Med sminkborst­en i hand har Elva Ahlbin sökt sig till kreativa projekt. Specialise­rad på stillbilds­foto har hon under åren byggt upp ett starkt kontaktnät inom mode- och reklamvärl­den. Från att göra musikvideo­r och fotografer­a porträtt, till reklamfilm och att stå på en modefotogr­afering, är ingen dag den andra lik.

– Smink är för mig ett verktyg för att skapa något annat. Jag vill ta fram en bild, en personligh­et eller berätta en historia. Då är sminket liksom inte det som ska stå i centrum. Små detaljer som är viktiga för mig i en makeup är förmodlige­n något som andra inte ens kommer att lägga märke till och det är oftast så jag vill ha det. Vi som jobbar inom min nisch blir sällan populära på Instagram, för när vi har gjort vårt jobb väl så ser man knappt något smink.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

– Jag är ofta en av dem som är först på plats så att jag har tid att packa upp och ställa i ordning min sminkstati­on innan modellen kommer. Det kan även vara bra att hinna diskutera med fotograf, stylist och eventuell AD om vad för ljus som ska användas och vilka miljöer vi ska vara i. Jag står i princip hela tiden bakom fotografen eller vid monitorn under plåtningen så att jag ser exakt vad som händer på bild och alltid är redo att hoppa in och pudra eller fixa något annat.

Du har sminkat vår modell på modejobbet på sidan 62. Vad minns du mest från plåtningen?

– Att min väckarkloc­ka ringde klockan 3 på natten! Vi skulle nämligen ta första bilden i Kungsträdg­ården kl 6 på morgonen. Det var otroligt kallt ute och modellen skulle stå med en häst i tunna sommarkläd­er och se så där härligt somrig ut. Hon var verkligen en superhjält­e och klagade inte en enda gång, trots alla omständigh­eter. Utmaningen med att sminka när det är kallt är att makeupen inte smälter in i huden på det sättet man önskar. Dessutom så blir näsor och öron röda och händer och knän blåa.

Vilka makeuptren­der kommer du att hoppa på i sommar?

– Jag är inte så mycket för trender om jag ska vara ärlig. Neonfärger som verkligen poppar skulle vara roligt att se mer av. Det är något jag själv har lekt runt med en hel del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden