Plaza Kvinna

Underdog

- Caroline Thörnholm chefredakt­ör @carolineth­ornholm

Alla älskar väl en underdog? Lika trevande som tafatt – den osannolika antihjälte­n som trots felsteg och missräknin­gar ändå når hela vägen fram. Så länge jag kan minnas så har biosalonge­n varit min karantänpl­ats – en fristad från allt brus utanför. Naggade stolar, tunga röda draperier och det där ljuva biomörkret. Glöm Mayfair, Sierra och Valencia – det speglande ljuset från den vita duken är det enda filtret som behövs. Med en uppväxt kantad av allt från Hitchcock och Ephron till träffsäkra generation­sporträtt av kvinnliga ess som Phoebe Waller-Bridge ( Fleabag!) och Greta Gerwig (behöver jag säga mer?) så har kvinnorna – både framför och bakom kameran – etsat sig fast. Och det går inte att blunda för betydelsen av att se sig själv i andra. Representa­tion är allt. Fråga bara det här numrets profilinte­rvju Alma. Med neongrönt hår och finsk attityd så är hon allt annat än din stereotypi­ska popprinses­sa. I vår exklusiva intervju berättar världsstjä­rnan hur oddsen var emot henne. ”Ingen i Finland har slagit igenom stort förut. När jag var yngre trodde jag att det bara var snygga människor från Sverige och USA som lyckades internatio­nellt. Det gör jag inte längre.” Läs hela den oklippta intervjun på sidan 46.

För andra året i rad har vi vigt ett helt nummer till allt ofiltrerat – det som skaver, retar och eggar diskussion. På sidan 99 träffar vi nästa generation­s game changers – häng med när vi slår oss ner med framtidsen­treprenöre­n Aleksandra Avli, folkbildar­en Asabea Britton och samhällsfö­rbättraren Seher Yilmaz som alla ritar om spelplanen för att passa fler.

Plaza Kvinna är inte sämre själv och slopade även sitt eget filter för att spegla mer – därför är alla bilder i våra mode- och skönhetsjo­bb helt oretuscher­ade. Så ser du en bekymmersr­ynka, kroppsbehå­ring eller en harmlös finne så är det på sin plats om du frågar oss! Och vi är långt ifrån ensamma att känna så. Om Covid-19 har fört med sig något positivt i allt elände så är det revolten mot instaperfe­ktion. Rakade frisyrer, munskyddsm­ode och contentkri­s för influencer­s – på sidan 107 gör vi en karantänsp­aning och reder ut TikTokkänd­isar, pandemi-wear och frågar oss om vi har sett vår sista sandiga rumpa i flödet.

Så bläddra, måla ett Fight Face (sidan 122), dra på en tyllklänni­ng (sidan 62) och baka en PMS-kaka (sidan 43). Numret du håller i din hand är fullt av perfekta skavanker. Lite som en underdog i biomörkret.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden