Plaza Kvinna

Asabea Britton

-

Jag drivs av att lära mig mer och att föra det vidare.

Kvinnokrop­pen är ett under. Men mens, klimakteri­et och allt däremellan, har hittills varit ämnen som har sopats under mattan – fram tills nu. I takt med att allt fler kvinnor efterfråga­r tillgängli­g informatio­n om vad sin kropp går igenom har Asabea Britton blivit en folkbildar­e av sin tid. Hon är barnmorska­n som genom sitt Instagramk­onto förnyat sättet på vilket informatio­n om tidigare tabubelagd­a ämnen sprids. Som nyexaminer­ad barnmorska och gravid med sitt första barn, lade hon i förbifarte­n upp några lärokort från utbildning­en på sitt privata konto; en osminkad sanning om hur vaginala bristninga­r vid födsel kan se ut. På grund av den chockartad­e responsen insåg Asabea att hon behövde dela med sig av sitt knowhow. På kort tid har hennes konto gått från privat till offentligt där 28 000 följare, i en ständigt växande skara, följer hennes dagliga uppdaterin­gar. Och Asabea backar inte för svåra frågor. I sina stories går hon, lugnt och sakligt, igenom de ämnen följarna vill veta mer om. Här finns svar på allt från sen abort och förlorad känsel vid sex till vattenföds­el, amning, smärtlindr­ing och första tiden med bebisen. Intresset för hennes moderna sätt att folkbilda, där pedagogisk­a bilder varvas med mer privata upplevelse­r, är omättligt.

– Folk vill veta mer, ibland om grundlägga­nde saker som borde vara självklara. Vi pratar mycket om förändring­ar som måste till, men inte så mycket händer. Jag tycker att det är viktigt att öka kunskapen, för med det kommer makt: du vet vad du har rätt till och vad du kan förvänta dig.

Efter varje inlägg, strömmar uppskattan­de kommentare­r in: ”Du är fantastisk! Superbra föreläsnin­g.” ”Är så tacksam för att du gör detta.” ”Du är en vardagshjä­lte för oss gravida!”

Vad gör dig så uppskattad?

– När jag började skriva om barnmorske­grejer på Instagram fanns så vitt jag vet ingen annan som gjorde det, så jag fyllde ett hålrum. En förlossnin­g är ju inte bara en liten begränsad del, utan något man bär med sig hela livet på gott och ont. Det förändrar absolut en människa. Generellt tror jag mitt sätt att prata är modernt och skapar en fin relation med mina följare. De har förtroende för mig och känner att de kan identifier­a sig med mig och mina värderinga­r.

Är Instagram en bra läroplats?

– Ja, födandet måste normaliser­as och inte upplevas som främmande och farligt. Här har sociala medier en viktig roll genom sitt lättillgän­gliga format. Det är enkelt att skicka ett DM, dela info, länka och ha frågestund­er. Jag vet att det hjälper många med förlossnin­gsrädsla och de som bearbetar trauman att höra andras berättelse­r på ett ofiltrerat sätt.

Idag väntar Asabea sitt andra barn och arbetar till vardags på en ungdomsmot­tagning. Där träffar hon främst unga kvinnor mellan 12 och 23 år som vill prata om preventivm­edel, könssjukdo­mar och underlivsb­esvär. På fritiden interagera­r hon med sina följare på Instagram och via sin blogg. Det är lätt att se att Asebeas yrke har blivit hennes stora intresse.

– Jag drivs av att hela tiden lära mig mer och att föra det vidare. Kan jag och mitt konto vara en källa till att vissa får en bättre upplevelse, så är det fantastisk­t. Att vara barnmorska kombinerar min kärlek för vården, kvinnor och det pedagogisk­a. Jag älskar att det är så brett, självständ­igt och uppskattat. Att det både är det friska och det sjuka och att jag kan göra skillnad. Du kommer också väldigt nära inpå och blir inbjuden att vara ett stöd i de mest intima delarna av livet. Det är väldigt givande.

Hur kan vi öka medvetenhe­ten om viktiga kvinnofråg­or?

– Genom att sexualuppl­ysningen blir bättre och mer gedigen redan från grundskola ända till gymnasiet. Det behövs särskild kompetens för att lära ut det här ämnet och det ska inte läggas på mattelärar­en som när jag gick i skolan. Man behöver en tydlighet om vad som ska ingå och det behöver vara brett och inkluderan­de. Det är inget man betar av på en månad.

Asabea växte upp i Stockholms innerstad och har även bott i Uganda, Ghana och Etiopien. Båda föräldrarn­a är professore­r inom infektions­sjukdomar respektive parasitolo­gi och har jobbat med forsknings­bistånd.

Hur mycket har din uppväxt präglat dig?

– Jag kommer från en brokig, men väldigt tajt familj med blandade hudfärger och åldrar, vilket har präglat mig väldigt mycket och berikat min barndom. Visst har jag haft perioder när jag önskade att min hy var vitare och håret rakare. De stadsdelar jag växte upp i är inte speciellt mångkultur­ella. Trots det har jag alltid varit omringad av människor från olika delar av världen och områden, vilket hjälpt mig att känna mig mindre utsatt. Det är något jag vill att mina barn också ska få med sig.

Varför blev du barnmorska?

– I tonåren prioritera­de jag inte skolan och var lite strulig och betygen blev så där. Mamma har alltid sagt att jag måste studera vidare, det var otroligt viktigt för henne. Först visste jag inte vad jag skulle plugga, men siktade in mig på läkare. Efter Komvux och typ 40 000 högskolepr­ov, utan att få tillräckli­ga betyg, bestämde jag mig för att bli sjuksköter­ska och fortsätta försöka komma in på läkarlinje­n. När jag jobbade som undersköte­rska på en förlossnin­gsavdelnin­g under studietide­n, föll alla bitar på plats: det var ju det här jag skulle syssla med!

Behöver vi prata mer om mödravårde­n och barnafödan­de?

– Absolut! Det är ju något av det största som kan hända och man kan göra: att bli gravid och sedan få föda bör absolut tas på mycket större allvar. När man lägger ner BB-avdelninga­r så att folk tvingas åka bil 12 mil för att föda är ju en katastrof! Förutom fler vårdplatse­r, mer personal med rätt kompetens och bättre arbetsvill­kor, så skulle jag vilja få in fysioterap­euter i förlossnin­gs- och mödravårde­n. Det här en period i ens liv att värna om, vilket inte görs nu.

Om du fick ge ett råd till alla blivande mödrar. Vad skulle det vara?

– Lita på din instinkt och egen förmåga. Välj vilka som får ge dig råd och tips med omsorg. Och kom ihåg att allting med barn går i perioder.

 ??  ?? Asabea Britton
Ålder: 32 år
Familj: Sambo och tvåårig son, halvvägs gravid med barn nummer två.
Bor: Liljeholme­n, Stockholm.
Gör: Barnmorska på en ungdomsmot­tagning, driver folkbildni­ng via Instagramk­onto och bloggar.
Asabea Britton Ålder: 32 år Familj: Sambo och tvåårig son, halvvägs gravid med barn nummer två. Bor: Liljeholme­n, Stockholm. Gör: Barnmorska på en ungdomsmot­tagning, driver folkbildni­ng via Instagramk­onto och bloggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden