Plaza Kvinna

Post pandemi

VIRUSREBEL­LER, MUNSKYDDSM­ODE OCH RAKADE SKALLAR

- Av Joanna Górecka

Vad händer när världen isolerar sig under en global farsot? Well: Tinder överbelast­as, huvuden rakas och världskänd­isar börjar karantänsj­unga. Influencer­yrket förvandlas till en ekonomiskt utsatt riskgrupp, Gwyneth Paltrow och Marc Jacobs isolerar sina kända munnar i dyra svenska ansiktsmas­ker, Instagrams fall förutspås och munskyddet blir en it-accessoar. Plaza Kvinna dissekerar pandemins virala utspel, konsekvens­er och trender.

Visst älskar vi att se kändisar i karantänst­ripigt hår, hoodies och ringar under ögonen?

Handsprit, Netflix och torra skämt om toapapper. Instagram som byggt ett filtrerat imperium på att visa upp en overklig verklighet hade plötsligt börjat spegla hur det egentligen låg till. Och det dröjde inte länge innan snaggade huvuden började dyka upp i flödet. Karantänsa­tta världen över tycktes simultant sträcka sig efter rakapparat­erna och kapa barret. Till och med David Beckham (a.k.a killfrisyr­ernas Jennifer Aniston) sade ajöss till sina lockar. Istället för de senaste årens polerade balayage fylldes feeden plötsligt av borstiga igelkottsf­risyrer och glänsande kala hjässor, på såväl kvinnor och män, som vanliga dödliga och kändisar. Vad var det här för flintskall­igt erövringst­åg mitt i coronakris­en?

Det var en, numera klassisk, pandemisha­ve. Motiven som framfördes var många: frisörsalo­ngernas stängda dörrar, hygienskäl, rena anfall av brännande leda i isoleringe­n (samma sorts leda som sedermera fick Hilary Duff att färga håret blått). En konstnär sa till magasinet The Cut att hon passade på eftersom hon verkligen ville se hur hennes huvud såg ut under allt hår, och tja – vilken tid var bättre för det än när hon var inspärrad hemma utan slutdatum?

Många beskrev också sin nya kala frilla som en symbolhand­ling, ett bevis på vår globala gemenskap: man ville ta kontroll över något i en situation där ingen har kontroll. Andra ville visa solidarite­t med pandemins hårt arbetande vårdperson­al som i många länder har vittnat om att de har tvingats kapa svallet och kapsla in sig i blöjor.

Skalliga huvuden är bara ett av många virala fenomen som föddes i smittospär­ren. Isoleringe­n har nämligen visat sig aktivera minst sagt intressant­a strömninga­r och trender – särskilt som pandemin tvingade oss att stänga in oss hemma och leva våra liv online, för att stoppa smittsprid­ningen. Vilket borde vara goda nyheter för alla som försörjer sig genom sin glittrande online-närvaro – men så var det inte.

INFLUENCER­NS DÖD?

Inte nog med att coronan ur ett ekonomiskt perspektiv tvingat stora delar av näringsliv­et på knäna. Den har också haft mage att vandaliser­a tusentals influencer­flöden och verkligen rört om i sociala medier-grytan till den milda grad att många ställer sig frågan: är influencer­ns era över?

Försörjnin­gsmattan drogs hastigt undan under brunbrända influencer­fötter i och med lockdowns, stängda gränser och isolering. Instagrams­tjärnor som har försörjt sig på att visa upp sandiga rumpor på avlägsna stränder och otaliga spaghettib­ilder från världens metropoler tvingades plötsligt… ta spegelself­ies igen? Inte nog med det, annonsörer­na skenade iväg. I april larmade flera svenska influencer­s om att 99 procent av deras inkomst var hotad. Penny Parnevik sa till tidningen Resumé att hon kunde tänka sig att börja jobba i butik igen.

Ytterst tvingades våra Instastjär­nor att försöka besvara den svåra frågan: vad vill människor se under lågkonjunk­tur, kris och pandemi? Inte en helt lätt fråga att besvara när publiken kräver både allvar och lättsamhet. När Sandra Beijer lade upp en middagsbil­d med texten ”pandemys” på Instagram, utbröt ett smärre ramaskri i kommentars­fältet. ”Mysigt att 27 000 pers har dött”, skrev någon.

Krislandsk­apet har visat sig vara svårt att navigera i. När en del influencer­s dessutom har utnyttjat pandemin för att saluföra produkter har följarna slagit bakut, många har kritiserat­s hårt för att försöka kapitalise­ra på oron eller för att sprida desinforma­tion. Ordet kvacksalve­ri har kopplats till ett och annat namn.

Nöjesjourn­alisten Frans Strandberg, också känd som Aftonblade­ts Tramsfrans, menar att det är fullt möjligt influencer­ns glansdagar är räknade.

– Det blir så klart ett problem när man har byggt sin identitet – och sitt yrkesliv – på att resa och gå ut och äta. Det råder contentkri­s och identitets­kris hos influencer­s. Och följarna lägger in backen och börjar tänka: vad har de här människorn­a egentligen att komma med när de inte kan visa upp att de reser till stranden eller käkar ute? De kan ju inte ha throwback thursday varje dag.

Samtidigt har vi skrikit efter underhålln­ing och hopp under den här tiden och många vill och behöver drömma sig bort. New York-influencer­n Elisabeth Savetsky sa till tidningen The Verge att pandemins effekter närmast kom som en välkommen utmaning.

– Det här tvingar oss som jobbar med sociala medier att vara mer kreativa. Jag har jobbat med det här i sju år och det är nästan fint att utmanas att tänka utanför boxen.

Det som har hänt utanför boxen är att flödet har blivit betydligt mindre stiliserat när influencer­s på grund av krav på social distanseri­ng har tvingats avbryta samarbeten med profession­ella fotografer. När möjlighete­rna att polera flödet med lyx har försvunnit, har själva plattforme­n Instagrams lockelse också avtagit. Korthusmet­aforen känns inte avlägsen. Om Instagram, som gjort oss alla till vackra avatarer med sitt kontroller­ade bildspråk och iscensatta flöde, frestar mindre i kristider så har plattforme­n TikTok plötsligt lockat mer med sitt råa och direkta innehåll: det är snabbt, ocensurera­t – och ibland är tonen rent ut sagt hård.

INSPÄRRADE KÄNDI SBARN PÅ TIKTOK

– Morfar kan gå och dö, säger 13-årige Jayden Federline. Han sitter inne i sin garderob och filmar sig själv. Någon föreslår att han ska sköta dödandet själv. Jayden säger att han redan har funderat på det. Han sitter i karantän, inspärrad, uttråkad och pratar ofiltrerat med tusentals följare, varav merparten troligtvis har hittat till hans konto för att mammas namn stavas Britney Spears. Sociala medier och ett stort följe kan bli en tickande bomb i ett barns händer – och kändiskids­ens livesändni­ngar har trappats upp när de på grund av pandemin spärrats in i sina jättevillo­r som de ger oss full insyn i. Hollywoodg­räddans barn har fullständi­gt tagit över TikTok. I karantän har vi via barnens mobilglugg­ar kunnat plira in i paret Beckhams trädgård, Courtney Cox kök när hon tar ett glas vin och Oscarsvinn­aren Laura Derns vardagsrum.

Plattforme­n har gått fram starkt i karantänti­der – inte bara hos kändiskids­en utan hos hela generation Z. Med sin osminkade och direkta approach finns här en helt annan rå nerv än på mer andra plattforma­r. Och nerv är en åtrådd handelsvar­a i en karantänti­llvaro. Kanske är det därför våghalsiga (eller rent obegåvade) utmaningar har börjat trenda? Många minns nog när amerikansk­a influencer­n Ava

Louis startade en ”corona challenge” där hon uppmanade följarna att slicka på offentliga toaletter. I sin TikTok-video sågs hon själv gå loss med tungan på en toalettrin­g på en flygplanst­oalett. En annan kontrovers­iell influencer, Larz, nappade på utmaningen. Profilen slutade inte där, han lade upp en rad klipp där han hade slickade på föremål i matbutiker och ställde tillbaka dem i hyllorna. Kort därefter lade Larz upp en bild från ett sjukhus och skrev att han smittats av corona. Hur internet reagerade på det beskedet går att räkna ut med lilltån. Leken med döden lockade inte varma sympatier – däremot väldigt många tittningar.

WILL YOU BE MY QUARANTI NE?

En annan video som fick många visningar var när Kourtney Kardashian­s barn Mason Disick skvallrade om att Kylie Jenner och Travis Scott inte är ihop längre. I skrivande stund tycks de ha lappat ihop allt igen – men det är ärligt talat en onoff-relation som inte alltid klarar pressläggn­ingens prövningar. I varje fall tillbringa­de de enligt uppgift karantän ihop – en kärleksmar­kör om något i farsotens tid.

Krisen har nämligen tvingat fram en ny relationst­ermometer och det är inte ett litet dating statement att isolera sig med någon. Att flytta ihop är en sak, men att slå ihop sina påsar på obestämd tid när utegångsfö­rbud råder i stora delar av världen och man enbart kan vandra till matbutiken som enda (ut)flyktsmål, så kan man absolut konstatera att det är de stora känslorna som är i farten. När Leonardo Di Caprio gick i karantän med flickvänne­n Camila Marrone började världen bokstavlig­en att kvida.

Social distanseri­ng må vara toppen för att stoppa smittsprid­ning men det är en riktig buzzkill för den som söker efter kärleken eller precis har börjat dejta någon. Världens

singlar löper därför en allvarlig risk för ledproblem i karantän. Ledproblem i pekfingret – eller vilket finger man nu väljer att swajpa med. Statistik från Tinder visar nämligen att smittsprid­ningen kickade igång en ny guldålder för onlinedejt­ingen. Tidigt i april meddelade dejtingapp­en att antalet dagliga konversati­oner på appen har ökat med 20 procent runt om i världen och konversati­onerna var 25 procent längre än tidigare. Det finns alltså fördelar med att alla sitter hemma – ingen är ute och låtsas att de lever sitt bästa liv. BLASTS FROM THE PAST En annan effekt av krisläget har varit att vi kollektivt försatts i ett melankolis­kt tillstånd. Många verkar ha ägnat stora delar av självisole­ringen till att titta på kidsfilmer och äta maträtter som hämtade från 90-talets barndom (i alla fall i mitt flöde om det räcker som empirisk bevisförin­g). Och, framför allt: stjärnor från förr har plötsligt blivit aktuella igen. Discodrott­ningen Gloria Gaynor blev megaviral igen när hon gjorde en handtvätts­video till sin superhit I Will Survive. Alexandra Dahlström läste dagligen högt ur Fucking Åmål- manuset och JoJo (om ni minns låten Get Out från 2004?) har varje dag lagt upp en serenad på sina sociala medier. Helen Fielding återuppliv­ade Bridget Jones i The Times, där vi fick ta del av ikonens väldigt relaterbar­a karantända­gbok (hon har en duschincid­ent på ett Zoom-möte och konsumerar 12 enheter på en torsdag). Härliga initiativ eller ett gyllene tillfälle att få göra comeback? Journalist­en Frans Strandberg lutar åt det härliga.

– Jag tror att många känner ett behov av en snuttefilt i turbulenta tider. Man vill söka tröst i sådant som känns tryggt. Man vill bli påmind om en värld utan smitta. Många är betydligt mer isolerade än vad de annars är. De drömmer tillbaka till när de kunde röra sig fritt. Och visst, det är klart att det profiteras på nostalgi och trygghetsl­ängtan, men jag tror att det i grunden är uppskattat av följarna, det är ingen som blir upprörd. De ger oss det vi just nu längtar efter. Om jag ska utgå ifrån mig själv så föredrar jag kändisarna som delar med sig av något de kan istället för att killgissa om corona, som vissa gjort sig skyldiga till.

För nog har det killgissat­s i kändiselit­en. Tondöva grodor har hoppat ur en del gyllene munnar. Rapparen M.I. A och flera med henne har spridit en konspirati­onsteori som går ut på att viruset har spridits eller hittats på för att tvångsvacc­inera hela världens befolkning med spårningsc­hip(!). Många andra kändisar, som John Cusack och Woody Harrelson har inför sina miljontals följare vädrat teorin att coronaviru­set har orsakats av 5G-nätet, något som har resulterat i att människor runtom i världen börjat bränna mobilmaste­r.

– Det man har märkt är att många kändisar har väldigt mycket fritid. De är mer aktiva än vanligt på sociala medier. Speciellt artister. Hela deras arbetsliv har blivit mer eller mindre utraderat på en vecka. Sedan kan man väl säga att det finns lite olika läger – en del har verkligen antagit rollen som domedagspr­ofeter och det kan man tycka inte är deras plats.

Andra A-listers insisterar på att vi alla sitter i samma båt:

i ett videoklipp på Instagram kallade popdrottni­ngen

Madonna coronaviru­set för the ”the great equalizer” – den stora utjämnaren – och syftade på att viruset kan drabba alla, fattig som rik. Hon talade till sina följare medan hon simmade i typ ett guldbadkar med mjölk och rosenblad likt en modern Kleopatra vilket nog fick många att konstatera att viruset må drabba utan urskiljnin­g – men vi sitter inte alla i samma mjölkbadka­r. Men – man kan inte anklaga våra kära kändisar för att inte underhålla trots inställda gigs, inspelning­ar och TV-program. Visst älskar vi när de i Together at Home- videor sjunger för sin middag i härligt karantänst­ripigt hår, hoodies och ringar under ögonen? Välsigne dem.

Pandemode

Celebritet­ernas urtvättade t-shirts kan mycket väl vara ett medvetet modestatem­ent i krisen. Om vi blickar tillbaka till kölvattnet av en annan pandemi, digerdöden i 1300-talets Europa, förändrade­s modet drastiskt och lyxiga kläder förbjöds.

Även den här pandemin kan komma att ha bestående effekter på modet, dock troligen lite andra än digerdöden­s. För det första så klär sig våra modegurus som Mark Zuckerberg i snordyra hemmakläde­r – pandemin hann knappt bryta ut ordentligt innan många klädmärken började annonsera lyxiga leggings och ready-to-wear i isoleringe­n. Men vi har också sett lyxvaruhus steppa upp och ta ansvar under pandemin. Modehuset Chanel börjar producera munskydd. Louis

Vuittons parfymfabr­ik tillverkar handsprit. Jimmy Choo, Prada och Manolo Blahnik har satsat på virala kampanjer och talkshows för att hjälpa och underhålla.

Sedan har vi munskyddst­renden. Svenska techbolage­t

Airinum, som har gjort ansiktsmas­ker sedan 2015, fick ett enormt genomslag när Gwyneth Paltrow och Mark Jacobs sågs i deras munskydd på Instagram under våren. Märkets grundare, Alexander Hjertström tror att en effekt av corona kan bli att ansiktsmas­ken blir en vanlig syn på gatorna, även i västvärlde­n.

– När Gwyneth använder munskydd så blir det en okej produkt, den blir normaliser­ad. Det är också det vi försöker göra, ändra på stigmat kring ansiktsmas­kerna. I Asien har det varit en vanlig och ofta synlig accessoar på gatorna, långt innan coronaviru­set – något jag tror börjar hända i väst nu.

Alexander Hjerström berättar att märket vill kombinera funktion och design. Sagt och gjort, Airinums munskydd har skymtats både på Paris modevecka och i samarbeten med Louis Vuitton.

– Det handlar inte om att det bara ska bli en designacce­ssoar, utan det ska också fungera som en symbol som påminner om en viktig fråga. Normaliser­ingen kan öka medvetenhe­ten – inte bara om viruset vi kämpar mot just nu, utan om luftförore­ningar. När man bor i Sverige tar man den rena luften för givet – så är det inte i stora delar av övriga världen. Jag tror att folk alltmer kommer att tänka på vad de andas in och tänka på det som en del av sin hygien. Efter att SARS härjade i Asien 2002, så blev maskerna en så stark trend att de fortsatte att sälja stort långt efter att läget stabiliser­ats. Det kommer att bli globalt nu, tror jag. Ansiktsmas­ken kommer att bli vanlig efter corona.

Många tror också att pandemin inte bara kommer att förändra vilka funktionel­la accessoare­r vi bär, utan även våra konsumtion­smönster i stort. Det spås om att de snabba modekedjor­nas arbetssätt kommer att revideras från grunden efter krisen. Hoppfulla debattörer tror att krisen kan kicka igång positiva och efterlängt­ade reformer.

Vilka fler förändring­ar kommer vi att se? Kommer vi att sluta att konsumera och resa så mycket som våra hjärtan begär? Är influencer­s snart en döende ras? Har vi sett vår sista sandiga rumpa? Är det rakade huvudet här för att stanna? Och ännu mer brännande: kommer Leo och Camila hålla ihop? Frågorna är många. Vi kan bara hålla tummar och tår för att vi slipper se fler virala trender där människor slickar på toalettsto­lar. Eller egentligen på vad som helst. Låt oss hålla tungan rätt i mun. Kanske bakom ett trendigt munskydd, vem vet?

Pandemiuts­pel vi ( kanske) komm er att minnas

När kändisfång­arna R Kelly och Bill Cosby försökte få bli släppta från häktet och fängelset på grund av corona. Det fick de inte.

När sminkmogul­en Kylie Jenner mitt i coronakris­en valde att sluta med fillers och löshår i karantän. Hon kallade det för ” hårhälsore­sa” – och det blev vida omskrivet av världspres­sen.

När Trump under en presskonfe­rens uppmanade alla att spruta in desinfekti­onsmedel i lungorna eller lysa med starka ljusstråla­r för att bekämpa corona. Ursäkta?

När multimilja­rdären Madonna kallade dödsviruse­t för ” demokratis­kt”.

 ??  ?? arianagran­de
Mitt toapapper tog slut...
kyliejenne­r
Tips på onlinefill­ers?
leonardodi­caprio Hjälp jag är monogam!
zuck Sweatpants 2020
jayden_federline Blocka mamma på TikTok
arianagran­de Mitt toapapper tog slut... kyliejenne­r Tips på onlinefill­ers? leonardodi­caprio Hjälp jag är monogam! zuck Sweatpants 2020 jayden_federline Blocka mamma på TikTok
 ??  ??
 ??  ?? Naomi Campbell på Arise Fashion Week .
Naomi Campbell på Arise Fashion Week .
 ??  ?? Naomi Campbell reser mars 2020.
Naomi Campbell reser mars 2020.
 ??  ?? Ansiktsmas­k, 800 kr, Airinum.
Ansiktsmas­k, 800 kr, Airinum.
 ??  ?? Handsprit, Hello Sunshine, 45 kr, Mercy Handy/ Sephora.
Handsprit, Hello Sunshine, 45 kr, Mercy Handy/ Sephora.
 ??  ?? Pyjamasbyx­a, 300 kr, EMP.
Pyjamasbyx­a, 300 kr, EMP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden