Plaza Kvinna

Julia Frändfors & Julia Lyskova

Otyglade dadd y issues

- Av Joann a Górecka

Gränslös, intim och ofiltrerad

– vi talar förstås om succépodde­n Daddy Issues. Med utlämnande ämnen hittade de en trogen följarkret­s som har längtat efter ocensurera­de samtal om pappakompl­ex, Resumélist­ans olidlighet och, så klart, om att må piss. De två Juliorna: Frändfors och Lyskova bjuder lyssnaren på både garv och gråt – oftast samtidigt.

Vem av er är mest öppen?

Julia Frändfors: Lyskova 100 procent. Första gången jag träffade henne skrek hon att hennes pappa var pedofil. Hon skrek: jag har ingen integritet! Det är liksom hennes usp, hon är helt filterlös.

Julia Lyskova: Det stämmer, jag är mest öppen. Eller, när det kommer till åsikter om annat än henne själv, då är Julia mer ocensurera­d, men hon är mer försiktig med vad hon säger när det kommer till hennes egna känslor. Hon skyddar sig själv då.

Kan ni någon gång få ångest efter ett avsnitt eller undra över vilka reaktioner det kommer att få?

Julia L: Oftast inte. Jag kan snarare vara orolig för att det inte ska vara tillräckli­gt underhålla­nde. Och så kan jag vara orolig för hur Julia ska ta emot det jag säger. Hennes reaktion kommer ju omedelbart.

Julia F: Gångerna då jag har känt någon oro inför ett avsnitt har också varit de allra bästa avsnitten. Att vara trygg är ointressan­t, det blir intressant först när man vågar släppa ifrån sig någonting. Jag har pratat mycket om min förra relation som var jobbig och destruktiv. Efter det kan jag känna: Fan, ska man verkligen prata om det här? Men att prata om det normaliser­ar det. Även gråten… Jag hatar när folk gråter på kontoret, ändå gråter jag på min egen podd. Men det jag ger får jag sedan tillbaka. Det är så många som skriver och känner igen sig. Det får mig att bli trygg i att vara så transparen­t.

Finns det något ni aldrig skulle prata om?

Julia F: Mitt sexliv. Lyskova vill däremot alltid prata om sex. Men det är nog det enda.

Julia L: Det kan verka som att jag pratar om allt, men det är jättemycke­t som sker i mitt privatliv som jag inte tar upp. Speciellt jobbiga saker som sker i nuet brukar jag inte prata om. Det är lättare att ta det efteråt, när det har gått en tid. Ofta behöver jag nog skapa lite distans och landa först.

Vilken är den största missuppfat­tningen om er?

Julia L: Att jag är en mjukismes och att Julia är superhård. Att vi i alla lägen står i motsats till varandra. Vi rör oss på ett spektrum bara. Vi är olika men inte helt, vi har inte fasta roller. Ibland är jag hård och Julia mjuk, och tvärtom.

Julia F: Att jag är stenhård och iskall och att Lyskova skulle ha svårt att klara sitt liv. Det är visserlige­n lite sant. Och om folk säger att det vi håller på med är effektsöke­ri, så är det inte alls, så det gör mig jävligt förbannad.

Ni verkar inte heller älska när någon säger att Daddy Issues är en podd om psykisk ohälsa…

Julia F: Nej, det älskar vi inte. Jag får panik när någon nämner vår podd i samband med det. Det är bara för att vi är två tjejer som pratar om hur vi mår. Det gör väl fan Alex och Sigge och Filip och Fredrik också, men de brännmärks inte med samma epitet.

Ni lärde känna varandra i podden. Vilka var era första intryck av varandra?

Julia L: Mitt första intryck av Julia var att hon är lite nervös, lite bubblig och svårläst. Jag kunde inte riktigt läsa av vad hon tyckte och tänkte. Sedan har jag sett att hon egentligen har sina känslor väldigt mycket på utsidan och att hon har ett väldigt hett temperamen­t. Hon är både hårdare och mjukare än vad jag trodde. På alla sätt.

Julia F: Att Lyskova var sjuk i huvudet. På ett bra sätt. Hon var magnetisk i sin personligh­et. Och det är ganska mycket what you see is what you get. Hon har lärt mig att bli en bättre människa och har fått ner mig i skorna lite. Utan att någonsin bli arg på mig. Eller jo, lite arg ibland. Hon är också väldigt snäll. På ett imponerand­e sätt. Någon som är så snäll på riktigt är ganska unikt i Stockholm idag.

Många verkade nästan lättade när Daddy Issues kom. Vad fyller er podd för tomrum?

Julia F: Att vi är motsatsen till Della Q. Jag tror att folk längtade efter det – att vi var två tjejer som inte höll med varandra om allt.Varje sak hon säger chockerar mig och tvärtom.

Vi har lärt oss så mycket av varandra. Och jag tror att det var speciellt att vi inte kände varandra innan, att lyssnarna fick följa med på vår vänskapsre­sa. Jag håller fortfarand­e på att klura ut vem den här personen är.

Julia L: Jag kan tänka mig att det är att vi inte var kändisar innan podden. Att våra liv liknar våra lyssnares. Vi är som gemene man, som gemene kvinna och inte är så lyxiga. Vi har samma utmaningar som andra i vår ålder, typ att vi har svårt att hitta lägenhet. Vi är på väg och vi är långt ifrån klara.

Vad vill ni att lyssnaren ska känna?

Julia F: Vi vill att de ska garva och få vara ångestbefr­iade en halvtimme. Och gärna stanna till då och då och känna: vad fan sa de nu?

 ??  ?? Dadd y Issues
Namn : Julia Lyskova och Julia Frändfors
Ålder: 26 och 32
Bor: Stockholm
Ak tuella: Med podden Daddy Issues.
Dadd y Issues Namn : Julia Lyskova och Julia Frändfors Ålder: 26 och 32 Bor: Stockholm Ak tuella: Med podden Daddy Issues.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden