Plaza Kvinna

Detalj: Live and Let Tie

-

MODE

Efter att modescenen­s senaste säsonger visat skräddarsy­dda kavajer, överdimens­ionerade kostymer, b ut t ondo w n-skjortor, axelvaddar och lackade loafers, så har vi kunnat ana säsongens trendacces­soar – slipsen. Under AW20-visningarn­a sågs detaljen i olika tappningar hos modehus som Prada, Dior, Chanel och Gucci samtidigt som s tre e t s ty le scenen pekar åt samma klädsamma håll. I vår tar vi ännu ett kliv in i den klassiska herrgarder­oben – och slår knut på allt vad kostymkod heter.

Av rebecca jardsdotte­r

Slipsen är här! Vare sig det är 70-talets Diane Keaton i kultklassi­kern Annie Hall, Patti Smiths signaturlo­ok med vit skjorta och svart slips eller 2000-talets Avril Lavigne där den randiga slipsen knöts slarvigt över den punkiga tishan, så är alla looks helrätt för säsongen. Under de senaste modeveckor­na h ars teets ty le fotografer som

The Sartoriali­st och The Style Stalker fångat väldressad­e kvinnor längs gatorna i Milano, New York och Paris där just slipsen fått stå i centrum, matchad med alltifrån skinnkappa och chunky boots till enfärgat och knäbyxor à la Max Mara. Det italienska modemärket blev något av en självutnäm­nd slipsfanta­st när de skickade ut ett enat kraftpaket längs catwalken med modellerna Candice

Swanepoel, Gigi Hadid och Doutzen Kroes sida vid sida, iklädda dressade looks – där två av dem självfalle­t bar tillhörand­e slips.

Att plocka accessoare­r från den typiska herrgarder­oben är inget nytt. Den som satte herrkostym­en på den kvinnliga modekartan var Yves Saint Laurent som 1966 lanserade den skräddarsy­dda Le Smoking – en av designerns mest ikoniska signaturpl­agg. Kostymen spreds som en löpeld tack vare namn som Betty Catroux och Bianca Jagger och revolution­erade hur kvinnan kom att bära det matchade setet framöver. Vad som däremot fattades i YSL-looken, om en vågar uttrycka sig så, var slipsen. Designern valde nämligen att matcha kostymen med en böljande plisserad blus. Nu anammar vi den attityd Le Smoking utsände under ett vibrerande 60-tal, men adderar så klart den knutna detaljen!

Hos modehusen figurerade accessoare­n i alla möjliga former och färger. En av de mest omtalade visningarn­a presentera­des av Prada, där slipsar i rött, gult, brunt och lila stylades med mönstrade västar i stickade material, iögonfalla­nde kavajslag och puffiga dunkavajer med markerad midja. Hos Preen by Thornton Bregazzi matchades den rutiga slipsen med både krage och örhängen i modell XXL och för Dior stod den klassiskt svarta tuxedon i fokus.

Har du inte fått in tekniken kring hur slipsen ska knytas? Nemas problemas! Hos Emilio Pucci och

Margaret Howell knöts slipsen slarvigt och snett med långa framkikand­e bakstycken. Gucci matchade slips med kostym i en helmönstra­d blommig look och en viss skinnslips med tillhörand­e skinnkavaj från Alyx har fått många modehjärta­n att dunka lite extra. Så knyt om, knyt rätt – looken är alltid slipad i slips.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden