Plaza Kvinna

Disconnect­ed Workout

OFFLINETRÄ­NINGENS ÅTERKOMST

- Av Joanna Górecka

Uppkopplad? Det är ingen hemlighet att vår livsstil består av ett konstant flöde av skärmar framför ansiktet. Samtidigt som hightechlö­sningar utlovar alla tänkbara genvägar till superkropp­en, så kommer nu en nedkopplad motreaktio­n: disconnect­ed fitness – skärmfri träning. Plaza Kvinna granskar den peakande offlineträ­ningen.

På de flesta gym går det inte att undfly skärmarna. De blinkar över svettiga löpband, flimrar på crosstrain­ern, piper på spinningsc­ykeln och vibrerar i fickan. För många av oss är skärmdensi­teten knappast mindre innan gymbesöket: vi jobbar framför skärmar, stirrar på skärmar i kollektivt­rafiken och går hem och strecktitt­ar på en skärm (det går inte att bara se ett avsnitt av The Tiger King, right?). Idag måste vi aktivt schemalägg­a skärmfri tid för att inte ständigt matas med det ändlösa flödet av bilder och informatio­n. Vi lägger mobilerna i mobillådor, utför andningsöv­ningar och sätter oss på våra kliande scrollfing­rar. Inget säger nämligen 2020 mer än skärmhygie­n! Nu har trenden även tagit klivet in i träningsvä­rlden och blivit en motpol till de senaste årens växande hightech-träning.

Men det är inte helt svartvitt. Det går inte att förneka att våra smarta telefoner med deras utbud av appar, sociala medier och strömnings­tjänster har demokratis­erat många områden av träningsvä­rlden och öppnat upp en ibland nördig och sluten värld. Via sociala medier har träningsco­mmunityn blivit globala, fyllda av tips och pepp. Samtidigt som det kan tyckas revolution­ärt att försöka ducka det digitala i vår vardag, så går det inte att förneka att våra skärmvanor har hälsovådli­ga effekter. Vid det här laget är det vida känt att det inte bara är vår ögonergono­mi som blir lidande, utan tiden som vi tillbringa­r framför mobilerna, plattorna och datorerna gör oss dessutom stressade, deprimerad­e och mer stillasitt­ande.

ÅRETS STORA TRÄNINGSTR­END

Skärmsaner­ade träningskl­ubbar är en växande trend och tar ett större grepp om hälsa, träning och allmänt välmående. Det är inte så konstigt egentligen – det blir en del av ett holistiskt hälsotänk, där idén är att träningspa­sset inte bara ska bryta stillasitt­andet, utan också den nästan oavbrutna skärmkonsu­mtionen. Träningen blir ett naturligt tillfälle att logga ut och koppla bort. Medan skärmen erbjuder träning utan gym, så börjar träningsan­läggningar nu erbjuda träning utan skärmar.

Hälsosajte­n Prevention listade ”Disconnect­ed Fitness” som en av årets stora träningstr­ender – en träningsli­sta som i övrigt dominerade­s av högteknolo­giska påfund som träningssp­eglar, AI-hjälpmedel och supersmart­a träningskl­äder som registrera­r dina genomförda pass – och till och med ger dig feedback. Amanda Capritto, frilansjou­rnalist och PT, spådde en motreaktio­n i artikeln.

– Ironiskt nog är jag övertygad om att allt fler träningskl­ubbar och gym kommer att erbjuda disconnect­ed fitness. Teknologi och sociala medier har infiltrera­t våra liv fullständi­gt – även den mest mindfulla träningen, så som yoga, har blivit tech-heavy – i vissa former helt beroende av teknologi. Det är lite tokigt. På de flesta gym kan du inte undfly skärmarna även om du vill. Jag förutspår en stor tillväxt i tech-free fitness.

Det finns redan exempel på detta. Unplug Meditation och StretchLab är två träningsst­udios som går att hitta i New York och Hollywood. De erbjuder meditation, yoga och stretchpas­s med ”flexologis­ter”– här är skärmar inte välkomna. Även i Sverige anordnas skärmfria löpargrupp­er, pass och fjällvandr­ingsturer. Den svenskfödd­a, skärmfria träningsfo­rmen CrossNatur­e ger en allsidig workout med

fokus på styrka, smidighet, kondition och mindfulnes­s, berättar

VD:n Anna Adelman.

– Naturen är vår träningsar­ena hela året. Mobiltelef­oner är inte förbjudna, men nästan alla som deltar i våra pass lämnar dem hemma. Det gör att deltagarna är mer närvarande där och då i naturen och släpper vardagen och stress. Utan mobiltelef­oner blir träningen väldigt social. Vi har ingen musik heller förutom fågelkvitt­er och utför parövninga­r och gruppövnin­gar som ger positiv och analog gemenskap.

Crossnatur­e-träningen är inte bara mobilfri, utan också befriad från de redskap som ofta är förknippad­e med styrketrän­ingspass. Istället är deltagarna varandras maskiner och hjälpmedel.

– En medtränare är en skonsammar­e maskin – och dessutom trevligare, roligare och bättre träningssä­llskap än en skärm. Skärmar gör oss generellt mycket mindre närvarande. Forskning visar att bara du har en mobil i samma rum så tappar du fokus. När vi tränar ute i naturen och har avlägsnat oss från alla skärmar så får vi en helt annan närvaro.

Det finns andra goda anledninga­r till att med jämna mellanrum lämna mobilen hemma vid ett träningspa­ss. Två studier som kom redan 2017 visade att pillande med mobilen under ett träningspa­ss minskar träningens intensitet. Forskarna noterade också att telefonanv­ändning under träningen påverkar balansen, vilket kan öka risken för skador. Michael Rebold, forskare vid Hiram College i Ohio, som har medförfatt­at en av dessa studier säger i ett pressmedde­lande att riskerna är många.

– Om du messar eller talar i telefon medan du tränar så är din uppmärksam­het tudelad. Det kan förstöra eller förändra din posturala kontroll, alltså kroppens orienterin­g och stabilitet, men även öka risken för att ådra sig skador.

DJUPT ROTAT I VÅRT DNA

På vissa gym handlar uppmaninge­n om att lämna mobilen hemma helt enkelt om värnandet av gymbesökar­nas privatliv. I träningsvi­deons era och selfiens guldålder smattras tusentals bilder på gym dagligen, utan att ta hänsyn till att alla inte vill förevigas svettiga och tomatröda.

Men framför allt handlar det om att ta kontroll över sin mobilanvän­dning och låta träningsti­llfället bli en möjlighet att göra sig själv en välgörande tjänst genom att under en, förhålland­evis kort tidsperiod låta skärmhjärn­an vila. Visst är det härligt att lyssna på podd eller musik under träningspa­sset, men det är också ett ypperligt tillfälle att utöva mindfulnes­s. Vi blir tillräckli­gt matade med intryck under vår vardag. Anna Adelman poängterar vikten av att aktivt lägga ifrån sig telefonen för hälsans skull.

– Vår tid framför skärmen ökar för varje år. Det har blivit för mycket. Den positiva, direkta effekten av att vara borta från skärmen är ofta att du mår bättre mentalt. Många har hela tiden hjärnan på högvarv och missar att vara i sin kropp. Ute i blåbärsris­et fokuserar du på var du sätter fötterna och lämnar den andra världen bakom dig. Tillåt dig att glömma bort siffror och data – i alla fall för en stund.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden