Plaza Magazine

Designad makt

Lär dig konsumera med eftertanke så kan du förändra världen. Eller åtminstone få ”dålig” design att försvinna.

- BM

I boken Make Design Matter förklarar David Carlson hur vi människor kan förändra och förbättra världen med designen som redskap. Den visuella och snärtigt manifestar­tade boken är uppbyggd av sju kapitel, där David Carlson delar med sig av sina erfarenhet­er som konsult och designstra­teg.

Hur kan design bidra till ett bättre liv?

– I stort sett tror jag att design kan göra nytta om den är meningsful­l, om den bidrar till förståelse, tar våra problem på allvar och gör oss lyckliga. Det kan handla om allt från miljövänli­ga spisar i Afrika till Spotify.

Vad kan unga formgivare lära sig av din bok?

– Världen blir mer och mer komplex, med svåra problem, och som formgivare måste man kunna sätta på sig olika hattar i designroll­en. Man är inte bara en ingenjör, utan måste ha fler kompetense­r.

Hur viktiga är misstag i den kreativa processen?

– De är väldigt viktiga. Excelmänni­skor som sitter i styrelser vill helst veta allt i förväg och beställa framgångar. Men all framgång bygger på ”trial and error”, det är så alla viktiga mediciner kommit fram. Woody Allen har sagt att bara var tionde film kan bli ett mästerverk, och det gäller allt kreativt arbete.

Har du själv levt efter den devisen?

– Dagligen! Jag har gjort en del knäppa och dumdristig­a grejer genom åren. Men jag brukar råda mina barn att inte bara sitta och läsa böcker på kammaren, utan man ska ut och testa gränser också.

Hur kan vi som konsumente­r förbättra världen?

– Som konsument har man en enorm makt. De pengar vi spenderar påverkar vilken värld vi vill ha. I en lågkonjunk­tur blir man mer medveten om sina val, och undviker hedonism och överkonsum­tion. Om vi slutar köpa ”dålig” design försvinner den.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? David Carlson, grundare av varumärket David Design är numera designkons­ult och författare.
David Carlson, grundare av varumärket David Design är numera designkons­ult och författare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden