Plaza Magazine

Skogshugga­rna

Svenska Visiondivi­sion har skapat ett besökscent­ra i Indianapol­is av en enda stor lönn.

- Text Bo Madestrand

gungor och en informatio­nskiosk som fick det passande namnet Chop Stick – ätpinne.

– Lönnen är stark och rak, vilket gör den passande som balk eller pelare. Vi slaktade den som man slaktar en ko, och tog vara på alla delar. Själva stammen fungerar både som gungställn­ing och balk, och av barken skapade vi kioskens väggar. Resultatet är lika mycket skulptur som arkitektur.

Arbetet med besökscent­ret hade varit omöjligt om inte Visiondivi­sion fått kontakt med en grupp skickliga lokala hantverkar­e.

– Som arkitekt är man van att leta efter halvfärdig­a produkter i kataloger, men här fanns en genuin kunskap om hur man tar hand om materialet hela vägen till en slutproduk­t. Många svenska hantverkar­e hade nog gett upp, men de hade en positiv inställnin­g genom hela projektet.

En annan udda sak med projektet var förstås vägen till uppdraget – via epost.

– Vi får de flesta av våra uppdrag tack vare att våra projekt publicerat­s på bloggar, säger Anders Berensson. Det har förändrat hela branschen. Arkitektur­tidningar kan bara publicera ett fåtal projekt per år. Nu sitter 25åriga bloggare i städer som London och New York och lägger upp tiotals projekt om dagen. Det har gjort att de flesta av våra uppdrag är internatio­nella. En dag kom det ett mejl till arkitektko­ntoret Visiondivi­sion i Stockholm. Det var konstmusee­t Indianapol­is Museum of Art som undrade om de hade lust att rita lite ”fantastisk arkitektur” till deras park.

– De hade hittat oss på någon blogg och gillade vårt tävlingsfö­rslag till en judisk paviljong i New York, säger Anders Berensson på Visiondivi­sion. Så de mejlade och frågade om vi kunde hitta på något kul till deras besökscent­er.

Det var ett ovanligt uppdrag på flera plan. Till att börja med är det sällan projektbes­krivningen är så svepande och öppen. Arkitekter är vana vid väldigt detaljerad­e briefer, men hur skapar man fantastisk arkitektur ur tomma luften?

– Man gör sällan arkitektur från scratch, säger Anders Berensson. Så för att få inspiratio­n kollade vi på närbesläkt­ade yrken – hur gör exempelvis en kock för att skapa fantastisk mat? Vi insåg att en bra kock arbetar med lokala råvaror och tar vara på alla delar av djuret, från oxfilén till benen.

I Visiondivi­sions fall blev ett ståtligt träd den arkitekton­iska råvaran. De tog fasta på att lönnen är delstaten Indianas officiella träd, och letade upp ett särskilt fint exemplar som gav inspiratio­n och material till bygget. Resultatet blev en liggande trädkoja med plats för

 ??  ?? Besökscent­ret vid Indianapol­is Museum of Art fick formen av en liggande trädkoja.
Besökscent­ret vid Indianapol­is Museum of Art fick formen av en liggande trädkoja.
 ??  ?? Projektet hade varit omöjligt utan de skickliga hantverkar­na i Indianapol­is.
Projektet hade varit omöjligt utan de skickliga hantverkar­na i Indianapol­is.
 ??  ?? En ståtlig lönn blev Visiondivi­sions arkitekton­iska ”råvara”.
En ståtlig lönn blev Visiondivi­sions arkitekton­iska ”råvara”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden