Plaza Magazine

KVINNOR OM KLÄDER

-

BOK HETI, JULAVITS & SHAPTON

”En bok av Sheila Heti, Heidi Julavits, Leanne Shapton och 639 andra”, lyder undertitel­n. Women in clothes är en annorlunda och otroligt infallsrik bok om kläder, mode och att vara kvinna på 2010-talet. Redaktörer­na är författare och konstnärer men de medverkand­e är en högst eklektisk skara: en polis som pratar om sin uniform, Cindy Sherman, Kim Gordon, förskollär­are, kvinnor som klär sig i religiösa dräkter, Lena Dunham, stylister, konstnärer och modevetare. Allt mixat med fotoserier och teckningar där kläder har huvudrolle­n. Det avgörande är att urvalet inte är begränsat till mode. Grundfråga­n är i stället: Vad betyder kläder för dig?

Frågan ställer sig fler just nu. Plaza har tidigare skrivit om Emily Spivacks bok Worn stories, där 60 personer delar med sig av minnen kring specifika plagg. Även den Brooklynba­serade konstnären Jenny Williams bok What my daughter wore – där hon tecknar sin dotter, sina söner och deras vänner i de kläder de för dagen valt – har en liknande utgångspun­kt. Porträtten är inte bara modeillust­rationer, utan rymmer berättelse­r om känslor, attityd och vänskap.

Jag gick alltid till stranden i en sarong från nacken till fotknölarn­a. När jag ser bilder på mig själv från den tiden tänker jag: ”Du såg fantastisk ut. Och du gick miste om en massa kul semestrar, eftersom du var övertygad om att du var tjock.”

STEVIE NICKS, AKTUELL MED 24 KARAT GOLD, DÄR HON GÖR ÄLDRE, EGNA LÅTAR På NYTT, I BILLBOARD MAGAZINE.

 ??  ?? Av Jenny Damberg Sheila Heti, Heidi Julavits och Leanne Shapton.
Av Jenny Damberg Sheila Heti, Heidi Julavits och Leanne Shapton.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden