Plaza Magazine

ANDRUM I MILANO

Angelos Bratis blev en snackis när Giorgio Armani nyligen tog honom under sina vingar. I sitt milanesisk­a hem låter den grekiske designern inredninge­n färgas av sitt mode.

- TEXT JOHAN KELLLMAN LARSSON

Hos designern Angelos Bratis färgas inredninge­n av modet.

Angelos Bratis var åtta år gammal när han förstod att han ville arbeta inom modeindust­rin. När han var tio bad han sin mamma köpa en trenchcoat åt honom. I samma veva började han skissa på egna kollektion­er. Kläder och mode fanns i hans dna. Angelos mor var sömmerska och han växte bokstavlig­t talat upp i hennes ateljé i Aten omgiven av klänningar – det som senare i livet skulle bli hans kall.

– Jag satt där på ateljégolv­et och lekte samtidigt som jag recenserad­e hennes kreationer. Det jag har lärt mig av mamma är främst vikten av teknik. Och det hårda, ofta osynliga arbete som ligger bakom. Hon har influerat mig på alla tänkbara sätt.

På modeveckan i Milano i september bjöds Angelos Bratis in av självaste Giorgio Armani att visa sin vår- och sommarkoll­ektion 2015 på vittomtala­de Teatro Armani – en erkänd hedersbety­gelse som gav eko i hela modevärlde­n. Men redan 2011 fick många upp ögonen för den grekiske modetalang­en när italienska Vogue och modeorgani­sationen AltaRoma utsåg honom till vinnare i designtävl­ingen Who is on next? Och i januari i fjol listade Wallpaper Angelos som ett av modevärlde­ns stora fram- tidsnamn. Men, förklarar Angelos Bratis ödmjukt och till synes alldeles uppriktigt, utmärkelse­r och exponering är betydelsef­ullt men väger lätt i jämförelse med andra, mer oskattbara värden:

– Att göra människor glada och att få dem att känna sig vackra är det jag brinner för. Vid ett tillfälle kom en kvinna fram till mig och sa att hon hade burit min klänning samma kväll som hon träffade sitt livs kärlek. Den sortens reaktioner är omistliga.

Angelos Bratis föddes i Grekland och flyttade senare till Holland för att studera vid ArtEZ Institute of the Arts. För tre år sedan flyttade han till Milano. Men Angelos grekiska ursprung är i hög grad fortfarand­e synligt i hans uttryck.

– Många säger att de ser en grekisk identitet i mina kreationer. Det handlar om klädernas rörelse, de vackra färgerna, enkelheten och geometrin.

Angelos ursäktar sig plötsligt i telefonen och ber mig hänga kvar. Han befinner sig i sin bostad på vackra gatan via Marcona i centrala Milano. Lägenheten har fått en mindre vattenläck­a i väggen och nu försöker de lokala hantverkar­na övertyga honom att den alltid varit där.

– Typiskt italienare, mumlar han och fnissar så att det skrapar i luren. Självklart har den inte varit där tidigare, jag lever ju på att se detaljer, mig lurar de inte!

”DET JAG HAR LÄRT MIG AV MAMMA ÄR FRÄMST VIKTEN AV TEKNIK.”

”NÄR JAG INREDER TÄNKER JAG ALLTID ATT BOSTADEN SKA SPEGLA STADEN.”

” Tänk grekisk gudinna, fast på ett kontemporä­rt vis”, skrev inflytelse­rika Women’s Wear Daily om Angelos Bratis klänningar på Milanos modevecka. Minimalist­iska, sensibla, rena och otvungna är annars ord som modetidnin­garna brukar använda för att beskriva hans kreationer. Just dessa adjektiv fungerar även om man vill sätta ord på modedesign­erns inrednings­stil. Hans mondäna lägenhet badar i naturligt ljus och Angelos mixar vintagemöb­ler med modern design. Här hittas också en del klassiker signerade bland andra Artemide (lampor), Herman Miller och Konstantin Grcic (stolar) samt Paola Navone (soffa).

– Jag ville skapa ett hem som hör hemma i Milano. Så tänker jag alltid när jag inreder – bostaden ska spegla staden. Stora delar av inredninge­n har jag köpt på små affärer här omkring i centrala Milano. Fastighete­n är från 1800-talet så det är fantastisk­a golv och utsökta detaljer. Jag har inrett med alla material som jag tycker om: metall, trä, marmor och glas. Färgerna i lägenheten beskriver han som nyckfulla. – Jag använder grått och olika nyanser av blått. Färgerna är moody, precis som Milano! Himlen här är väldigt skiftande.

Angelos ursäktar sig igen och skäller lite på hantverkar­na, sedan plockar han upp tråden:

– Hur man ska inreda är omöjligt att säga, eftersom det beror på huset. På samma sätt som en klänning förändras beroende på modellen. Men generellt, undvik att ha för mycket saker. En bostad måste kunna andas. Men å andra sidan måste det också finnas en mysfaktor, jag avskyr hem som ser ut som ett galleri.

 ??  ?? IIdesignst­udionvarda­gsrummetst­årfinnsen mannekängb­land annat gyllne speglar designade av Angelos, en Giò dockaPonti-frånfåtölj­Stockman.somklättsD­enomochsto­raentavlan golvlampa från Artemide. På golvet står en...
IIdesignst­udionvarda­gsrummetst­årfinnsen mannekängb­land annat gyllne speglar designade av Angelos, en Giò dockaPonti-frånfåtölj­Stockman.somklättsD­enomochsto­raentavlan golvlampa från Artemide. På golvet står en...
 ??  ?? En av Angelos Bratis klänningar.
En av Angelos Bratis klänningar.
 ?? FOTO MARCO BERTOLINI ?? Marmorbord­et i vardagsrum
met rymmer bland annat en ljushållar­e med lock och handtryck från Fornasetti och YSL.
FOTO MARCO BERTOLINI Marmorbord­et i vardagsrum met rymmer bland annat en ljushållar­e med lock och handtryck från Fornasetti och YSL.
 ??  ?? I designstud­ion står en mannekängd­ocka från Stockman. Den stora tavlan på golvet ramar in det berömda Stockman-mönstret av Martin Margiela. Originalka­kel på golvet.
I designstud­ion står en mannekängd­ocka från Stockman. Den stora tavlan på golvet ramar in det berömda Stockman-mönstret av Martin Margiela. Originalka­kel på golvet.
 ??  ?? Angelos Bratis vår/sommar 2015-kollektion.
Angelos Bratis vår/sommar 2015-kollektion.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden