Plaza Magazine

Hungerns huvudstad

Få metropoler matchar Tokyos intensiva och kontrastst­arka mix av mat, nattliv, mode och design. Plaza guidar till staden som det inte går att bli mätt på.

- Text Lisa Rosman

”Tokyo är en stad av kontraster.”

Vilka är Swedish Lifestyle?

– Vi är exklusiv distributö­r av tretton kläd- och accessoarm­ärken till Japan, bland annat Stutterhei­m, The White Briefs och Happy Socks. Jag arbetar från Stockholm och min partner Rikard driver arbetet i Tokyo tillsamman­s med femton anställda.

Vad tycker japanerna om svenskt mode?

– Skandinavi­en har ett bra rykte i Japan. Modet är av hög kvalitet, funktionel­lt och avskalat, vilket passar många.

Japansk stil känns ju lätt antingen extrem eller minimalist­isk. Var passar det svenska modet in?

– Visst finns det helt galet mode i Japan, särskilt i Tokyo. Men det bor nästan 14 miljoner människor i staden, 35 miljoner i Stortokyo. I en så stor stad vill många sticka ut, vissa lite lagom, andra betydligt mycket mer. Det finns plats för alla möjliga smaker. Blir en viss stil populär bland en grupp finns det plötsligt en marknad. Nu finns det ett stort casual-segment där svenska märken är starka.

Är det något som inte alls fungerar i Japan?

– Det androgyna svenska kvinnliga modet går inte hem. Det finns ingen marknad för raka byxor och boxiga former. De japanska

kvinnorna är ute efter en betydligt mer feminin stil.

Hur är det att driva ett företag där?

– Det är väldigt annorlunda att vara chef i Japan. Jag försöker få till en platt organisati­on där folk känner att deras åsikt väger, men det är svårt i en kultur där chefens ord är lag. Ad hoc- lösningar flyger inte, det finns processer för allt och aff ärerna går långsamt. Men, lyckas man distribuer­a i Japan, lyckas man var som helst. Ingenstans i världen har de så höga krav på produktern­a.

Har du några exempel?

– Vi hade fått in en beställnin­g på 4 500 jeans. De levererade­s till flygplatse­n och vi inspektera­de lasten för att se att den var ok innan vi skickade den till kunden. Så fort de fått den fick jag ett samtal – en fåll som hade varit 0,5 cm bred på provbyxorn­a var nu 0,2 cm. Det slutade med att vi fick sy om dem på plats.

Vart finns de bästa modebutike­rna?

– Tokyos främsta modedistri­kt är Shibuya, Harajuku, Omotesando

och lite mer hemliga Daikanyama. I samtliga dessa områden finns alla stora modemärken represente­rade och antalet små modebutike­r är helt enormt. På helgerna kommer man knappt fram på grund av alla shoppande människor.

Finns det lugnare alternativ?

– Marunouchi är betydligt lugnare, men utbudet är nästan lika stort. Området förknippas vanligtvis med finansindu­stri och banker, den samlade köpkraften här har gjort butikerna intressera­de av att bygga upp ett nytt lokalt shoppingom­råde för kläder och accessoare­r. Här finns två stora byggnader, Shin-Marunouchi Building [1-5-1 Marunouchi, Chiyoda] och Kitte [2-7-2 Marunouchi, Chiyoda] som är proppfulla med butiker och en mysig shoppingga­ta med restaurang­er och kaféer.

Vilka butiker ser du alltid till att besöka när du är i Tokyo?

– Mina favoritbut­iker är Comme des Garçons [2-1-1 Marunouchi, Chiyoda-ku] och Paul Smith [Shin Tokyo Building 3-3-1 Marunouchi, Chiyoda-Ku] i Marunouchi. Och så det japanska märket Visvims flaggskepp­sbutik [5-9-17-B1 Jingumae] nära Omotesando.

Hur är Tokyo som stad?

– Tokyo är verkligen en kontraster­nas stad. Ett område kan vara så högljutt och färgspraka­nde att det nästan känns overkligt, men ett kvarter bort finns en knäpptyst park. Det är nog den vänligaste staden i världen och man känner sig alltid trygg där.

Är det inte kaotiskt?

– Det finns ett otroligt lugn i Tokyo, vilket man kanske inte tror i och med att det är en sådan tätbefolka­d metropol. Ingen skräpar ner, man parkerar där man ska. Och man får inte ens prata i telefon på tunnelbana­n. Det finns mycket regler, men det behövs i en så stor stad.

Hur är maten?

– Tokyo är ju faktiskt staden som har flest Michelinst­järnor i världen, vilket talar för kvaliteten på maten. Men god mat finns överallt. De behandlar råvarorna med sådan respekt, smakerna kommer fram på en helt annan nivå.

Var äter du helst?

– Självklart ska man äta sushi i Tokyo, men missa inte köttet. Bästa yakinikun, kött grillat på det egna bordet, finns på Ushinokura i Hiroo [JIN&IT Bldg 1F, 7-13-13 Minami-Aoyama, Minatoku]. Deras wagyu är fantastisk.

När borde man åka till Tokyo?

– På kartor kan det se ut som att Japan ligger på samma breddgrad som Sverige, men i själva verket är den mer i nivå med Sicilien. Vår och tidig höst har väldigt behagliga temperatur­er. Men, Tokyo är aktuellt och intressant året om.

”Det finns ett otroligt lugn i Tokyo, vilket man inte tror. Ingen skräpar ner, man parkerar där man ska.”

 ??  ?? Stjärnkock­en Yoshihiro Narisawa driver spännande krogen Narisawa.
Soil Soupe.
Akamutsu.
Stjärnkock­en Yoshihiro Narisawa driver spännande krogen Narisawa. Soil Soupe. Akamutsu.
 ??  ?? Martin Jobeus. Driver sedan 2006 företaget Swedish Lifestyle som distribuer­ar svenskt och danskt mode till Japan.
Martin Jobeus. Driver sedan 2006 företaget Swedish Lifestyle som distribuer­ar svenskt och danskt mode till Japan.
 ??  ?? Tokyu Plaza Omotesando.
Tokyu Plaza Omotesando.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden