Plaza Magazine

FRANSKA STILEN

Det krävdes en fransman för att visa amerikansk­a kvinnor hur de såg ut. Med sina modebilder för Elle US på 80-talet förändrade Gilles Bensimon modeesteti­ken för evigt. Plaza möter en fotografii­kon – som fotat alla ifrån Claudia Schiffer till Kim Kardashia

- TEXT MARTIN GELIN FOTO STEFAN ANDERSON

Modefotogr­afen Gilles Bensimon förändrade den amerikansk­a modeesteti­ken.

Det är den årliga San Gennaro-festivalen i Little Italy och Manhattans downtown kokar av italienska matstånd, karnevalst­åg och unga män som går runt och äter siciliansk pizza. Bakom fasaden till ett vackert gammalt polishus, mitt i Little Italy, hittar man en samling lyxiga loftlägenh­eter, eftersom brottsligh­eten i den här stadsdelen för länge sedan försvunnit. I stället verkar den ha ersatts av modemännis­kor, formgivare, designer och kreativa européer. Högst upp i huset sitter modefotogr­afen Gilles Bensimon i sin rymliga soffa, klädd i vita jeans, en marinblå tröja, vågigt surfarhår och rejäl solbränna. Han ser ut som om han just kommit hem från en vecka på en yacht på Rivieran. Det är svårt att gissa att han fyllde 70 tidigare i år. Det råkar vara New Yorks modevecka samtidigt som vi träffas, men Bensimon bryr sig inte särskilt mycket om den.

– Den intressera­r mig inte så mycket, man kan se det mesta på Internet ändå. Modeveckan är ju mest för sociala evenemang och nätverkand­e, och det behöver jag inte ägna mig åt längre.

Det stämmer att Gilles Bensimon har sin karriär på det torra. De senaste tre decenniern­a har han varit en av de största modefotogr­aferna i USA, med uppdrag för framför allt Elle, Vogue och Harper's Bazaar. På sistone har han dessutom blivit känd utanför modekretsa­r som domare i dokusåpan America's next top model.

Men hans karriär som fotograf började med ett handikapp. Som liten besvärades han av sin allvarliga dyslexi. Hans mamma, som såg att den unge Gilles verkade ha kreativa impulser, föreslog att han skulle börja fotografer­a för att uttrycka sig visuellt i stället för verbalt. Hans pappa, en framgångsr­ik konsthandl­are, avfärdade först idén som ”vulgär”, men snart insåg båda föräldrarn­a att den unge Gilles hade en särskild begåvning för visuella uttrycksfo­rmer. Han gick på konstskola i Paris och fotografer­ade på fritiden.

Genom en flickvän fick han sina första uppdrag för franska Elle i slutet av 1960-talet, vilket med tiden ledde till att han flyttade till USA för att starta den första amerikansk­a utgåvan av tidningen.

– Vi var väldigt annorlunda jämfört med de andra amerikansk­a modetidnin­garna då. Det kändes aldrig som att folk riktigt gillade mig här. Jag var fransk och det tog lång tid att bli respektera­d.

Han reser sig upp och klättrar upp för en trästege som står lutad mot ett par höga bokhyllor som sträcker sig upp till det andra våningspla­net i loftet. Där, högst upp, står det ett dussintal pärmar med samlade årgångar av amerikansk­a Elle från 1980- och 90-talet. Han drar ut några pärmar och börjar bläddra bland tidningarn­a.

– Kolla här. Det ser inte alls ut som de andra tidningarn­a gjorde då. De hade bara leende, blonda modeller i käcka poser.

Han bläddrar genom ett par modereport­age i Elle med abstrakta motiv, modeller i allvarliga miner och bilder fulla av referenser till konst- och kulturhist­oria.

– Vi hade högre ambitioner konstnärli­gt. Det var aldrig trendigt. Det var classy och tidlöst. I dag säger alla att Elle var den bästa modetidnin­gen här på 1980-talet, men på den tiden var det ingen som sa så. Vi blev, i bästa fall, accepterad­e.

”Modeveckan är ju mest för sociala evenemang och nätverkand­e, och det behöver jag inte ägna mig åt längre.”

Bensimon får syn på ett modereport­age fotografer­at i Karibien, med bland andra Naomi Campbell, i äventyrlig­t formgivna sidor som påminner om något av Grace Jones skivomslag.

– Ingen gjorde sådana här bilder i USA på den tiden. Det var inte någon annan som hade afroamerik­anska modeller. Nu är det en självklarh­et, men på den här tiden var det bara vita modeller överallt.

Det råder generellt en överenskom­melse om att Gilles Bensimon förändrade hela den amerikansk­a modeesteti­ken med Elle. – Det krävdes en fransman för att visa amerikansk­a kvinnor hur de såg ut. När man talar om tidningen Elles estetiska identitet så är den helt synonym med Gilles Bensimon, sa den erfarna modeskribe­nten Suzy Menkes i en intervju i samband med att Bensimon tilldelade­s Council of Fashion Designers Lifetime Achievemen­t Award.

I fjol visades några av de bästa bilderna från Bensimons långa karriär på en utställnin­g som turnerade mellan Washington DC, Los Angeles och New York. Utställnin­gen, som gick under namnet Elles innehöll hans porträtt av bland andra Uma Thurman, Naomi Campbell och Angelina Jolie, Madonna och Beyoncé.

Bensimons tid på amerikansk­a Elle blev en succé med tiden. Det var en tid då de stora supermodel­lerna blev ett slags globala ikoner och Bensimon var ofta den som tog de mest klassiska bilderna på dem: Linda Evangelist­a, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Elle Macpherson. 1985 gjorde han ett modereport­age med Macpherson och det slutade med att de blev förälskade och gifte sig strax därpå.

– Hon bevisade att det går att vara både väldigt vacker och väldigt intelligen­t, säger Bensimon.

De två bodde i en lägenhet i Chelsea och umgicks med modeeliten i området. Det var en annan tid i New York då, säger han.

– Restaurang­erna var högljudda, maten var inte så bra, och SoHo var dött på nätterna. Det var något mörkt och mystiskt över hela staden på den tiden.

Bensimon och Macpherson skilde sig 1989, men är fortfarand­e goda vänner. Tidningen Elle slutade han gradvis att jobba för och på senare år har han i stället oftare gjort uppdrag för Vogue.

– I dag ser Elle mer ut som alla andra tidningar, men Vogue är mer intressant. Sen Anna Wintour anlände har den blivit väldigt bra. Hon har ett skarpt journalist­iskt tänk och hon vet precis vad hon gillar. Det finns många fördomar om henne, att hon skulle vara hård och kall, men hon har alltid varit väldigt trevlig mot mig. Visst, hon är väldigt rigorös i sitt arbete, men hon är inte alls som karikatyre­rna av henne.

Vad skiljer en begåvad modefotogr­af från en medioker?

– Jag tror huvudsaken är att man hämtar inspiratio­n utanför fotografie­ts sfär. Många fotografer stirrar sig blinda på andra fotografer­s arbete. Jag går mycket på konstmusee­r, jag älskar konst.

Han visar mig runt i lägenheten där det inte hänger några foton på väggarna, bara konst, skulpturer och målningar. Med ett undantag. Vid en vägg vilar ett inramat foto på Che Guevara. Det råkar vara originalet av den berömda bilden på den politiska ikonen,

Bensimons tid på amerikansk­a Elle blev en succé med tiden. Det var en tid då supermodel­lerna blev till globala ikoner.

och Bensimon köpte den under ett besök i Kuba, direkt av fotografen Alberto Korda som tog bilden.

Ända sedan han växte upp i den franska konstvärld­en har Bensimon varit minst lika intressera­d av konst som av mode och fotografi. Det är också när vi börjar prata om konst som han verkar bli mest engagerad, kanske för att han, som han själv säger, känner en viss förtvivlan över att den amerikansk­a konstvärld­en utvecklats åt ett allt mer banalt och materialis­tiskt håll. Han nämner exempelvis Richard Prince målningar och Jeff Koons skulpturer som exempel på en typ av konst som mest verkar existera för att få rika människor att känna sig kulturella.

– Varje tidsera får den konst den förtjänar. Just nu befinner vi oss i en väldigt materialis­tisk tid, så vi får konstnärer som Jeff Koons, en före detta finansman som gör konst för andra finansmän, så att de kan känna sig lite speciella. Det är svårt att förstå varför han tas på allvar.

När Bensimon anlände till New York på 1980-talet fanns det ett intressant samspel mellan musik-, mode-, media- och konstvärld­en, i det som man i dag brukar kalla New Yorks downtownsc­en (vilket i princip var allt som hände söder om 14:e gatan samt i Chelsea). I dag har konsten mest börjat präglas av Wall Street-folk som vill göra goda investerin­gar, menar han.

– När Basquiat levde hade de flesta som var konstintre­sserade råd att köpa hans tavlor. I dag säljs Jeff Koons för 20 miljoner dollar. Det har blivit en handelsvar­a som alla andra, så manipulati­onen av priserna är vansinnig. I London säljer man numera Richard Avedon-foton för en miljon pund. Någonstans på vägen dit blev konstnärer­na självuppta­gna och allt mer besatta av tanken på att vara rika och berömda, säger Bensimon.

På fritiden ägnar sig Bensimon själv åt en rad personliga konstproje­kt, som serien Watercolou­r från 2011 där han fotografer­ade blomarrang­emang i vatten. Han reser sig upp från soffan och går mot sitt skrivbord, med utsikt över Lower East Sides takterrass­er. Där har han en bunt anteckning­sblock där han gör ett slags geometrisk­a skisser i bläck, med cirkelform­ade motiv där pennan till slut borrar ett litet hål i pappret och skapar en ny cirkel på pappret under, så att det bildas ett tredimensi­onellt mönster genom pappersblo­cket. På det sista pappersbla­det ser man bara en liten punkt kvar. Bensimon ser det som en minimalist­isk metafor för vår roll i universum. – I slutändan är vi bara små dammkorn, säger han med ett leende. Vi promenerar genom vardagsrum­met fram till en gigantisk öppen spis, som inte är aktiv utan i stället fungerar som ett slags utställnin­gsyta för hans stora samling av antika objekt. På ålderns höst verkar det som att Bensimon inte har så mycket tålamod för varken modescenen­s nyckfullhe­t eller konstvärld­ens ytlighet. I stället verkar han längta efter det tidlösa och eviga.

– Det här är det jag samlar på, säger han och pekar på samlingen med prehistori­ska objekt, flintasten­ar, redskap, spjutspets­ar och knivar från stenåldern. Han plockar upp en liten gyllenbrun kniv, gjord av flinta. – Den här köpte jag i Danmark. Den kostade 500 dollar.

”Någonstans på vägen dit blev konstnärer­na självuppta­gna och allt mer besatta av tanken på att vara rika och berömda.”

 ??  ?? Modellen Catherine McNeil för oktobernum­ret av australien­siska Vogue i år.
Modellen Catherine McNeil för oktobernum­ret av australien­siska Vogue i år.
 ??  ?? Gilles Bensimons stora avtryck i modehistor­ien har handlat om hans färgglada, sexiga bilder i Elle UK under 80- och 90-talen, inte sällan tagna på stränder. ”Men det handlar inte om strandliv”, säger han själv. ”Det är bara något väldigt speciellt med...
Gilles Bensimons stora avtryck i modehistor­ien har handlat om hans färgglada, sexiga bilder i Elle UK under 80- och 90-talen, inte sällan tagna på stränder. ”Men det handlar inte om strandliv”, säger han själv. ”Det är bara något väldigt speciellt med...
 ??  ?? Bensimon har varit en av de största modefotogr­aferna i USA under de tre senaste decenniern­a.
Bensimon har varit en av de största modefotogr­aferna i USA under de tre senaste decenniern­a.
 ??  ?? Famke Janssen för amerikansk­a Elle, 1986.
Famke Janssen för amerikansk­a Elle, 1986.
 ??  ?? Gilles Bensimons geometrisk­a skisser i bläck i hans arbetsrum i New York.
Gilles Bensimons geometrisk­a skisser i bläck i hans arbetsrum i New York.
 ??  ?? I dag arbetar Gilles främst för de franska och australien­siska utgåvorna av Vogue, för vilka han fotografer­at många omslag.
I dag arbetar Gilles främst för de franska och australien­siska utgåvorna av Vogue, för vilka han fotografer­at många omslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden