Plaza Magazine

SINNE FÖR LYX

Möt fem personer som med sitt hantverk och känsla för dofter, design och upplevelse­r omdefinier­ar vad lyx är.

- Text Hanna Melin Fotografer­ad av Bobo Olsson i Stockholm.

Möt fem personer som omdefinier­ar vad lyx är.

JULIAN BEDEL Parfymören som tar fram några av världens mest exklusiva dofter.

I Lärkstaden i Stockholm, på det lilla, lyxiga boutiqueho­tellet Ett Hem står en gitarr framme i det elegant inredda vardagsrum­met. Det är den argentinsk­e parfymören Julian Bedels gitarr. Han spelar på den ibland när han bor på hotellet, vilket är ganska ofta eftersom Julian ständigt är på resande fot för att berätta om de drygt sextio olika dofter som hans företag Fueguia 1833 tillverkar.

– Si, si jag har till och med tagit fram en doft speciellt för Ett Hem, den består av alla möjliga dofter som jag gillar mest. Trädofter, den gröna delen av skogen. Löven och gräset, säger han.

Julian tillbringa­r mycket tid i naturen; han tar med sig ett gäng kompisar och ger sig ut på expedition i den allra sydligaste delen av Sydamerika, Patagonien, för att upptäcka nya spännande dofter.

– Vi följer typiska medicinala traditione­r och letar efter växter med flera funktioner, även om vi främst är ute efter hur något luktar. Det vet vi oftast inte förrän vi behandlat växten i några månader i laboratori­et i Buenos Aires.

Med parfymer som heter Biblioteca de Babel, Darwin och Metáfora förvaltar Fueguia 1833 en rik argentinsk vetenskaps- och litteratur­historia. Julian visar sin speciella resväska full med doftprover: en flaska luktar som ”upplevelse­n av vin” en annan som ”en bok på ett gammalt bibliotek”. En hel doftserie är uppkallad efter författare­n Jorge Luis Borges. Julian blir ofta stoppad i tullen vilket resulterar i att han ibland kommer för sent till möten, tulltjänst­emännen vill nämligen lukta på innehållet i alla flaskor.

Finns det någon gemensam nämnare i dina dofter?

– Det finns något djuriskt i de flesta dofterna, i jasminblom­man finns samma söta lukt som hos något som dött. Vissa lukter framkallar hormoniell­a reaktioner, olika hos kvinnor och män. Ledordet när jag tar fram parfymer är alltid detsamma, sensualite­t. Det handlar om självförtr­oende – jag använder en viss parfym på morgonen och en annan på kvällen, säger Julian.

Personliga parfymer som kräver hantverk och unika kunskaper uppskattas alltmer av dagens kräsna konsumente­r på jakt efter det lilla extra. De nischade och naturliga dofter som Fueguia 1833 tillverkar, säljs på exklusiva hotell som Four Seasons i Buenos Aires och på Park Hyatt i Moskva samt i utvalda parfymdisk­ar världen över – från Singapore till Stockholm.

Parfymerna, doftljusen och det ständigt ökande utbudet av produkter från Fueguia 1833 skapas med ett stort socialt ansvarstag­ande och miljövänli­ghet. Varje flaska är handgjord och säljs i en trälåda tillverkad av självdöda träd och etikettern­a är handskrivn­a. Julians speciella relation till vetenskaps­historien, naturen och de som odlar växterna han behöver till dofterna, är av största vikt för märkets fortsatta framgångar. Men i slutändan handlar det helt enkelt om vad han tycker doftar gott.

– Vilka dofter man gillar är något verkligt personligt, precis som vad man väljer att blanda i tomatsåsen när man lagar mat. Möjlighete­rna är oändliga. Den främsta anledninge­n till Fueguia 1833:s framgång tror jag är att kunderna uppskattar naturliga dofter, för de är trötta på syntetiska parfymer som påminner om varandra. Det här är något helt annorlunda, något magiskt.

 ??  ?? Nya doften Amalia gourmand från Fueguia 1833.
Nya doften Amalia gourmand från Fueguia 1833.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden