Plaza Magazine

I ATELJéN

I ett industriom­råde utanför Stockholm målar Ylva Carlgren hyperreali­stiska akvareller föreställa­nde skönhetspr­odukter från Chanel, Dior och YSL. Med sin konst ifrågasätt­er hon vår tids lyxkonsumt­ion.

- TEXT EVA MAGNUSZEWS­KA FOTO SANNA LINDBERG

Ylva Carlgrens konst ifrågasätt­er lyxkonsumt­ionen.

Läppstifte­t Rouge volupté no.16 från YSL var Ylva Carlgrens första motiv i den serie akvarellmå­lningar hon gjort sig känd för. I sitt måleri utforskar Ylva vår tids lyxkonsumt­ion genom att måla av exklusiva skönhetspr­odukter – den flärd som i någon mån är inom räckhåll, även för den stora massan. Produktern­a återger hon perfekt, men förklarar att det är reklambild­erna av skönhetsva­rorna som hon målar av, inte skönhetsva­rorna i sig. Det som fängslar henne är hur reklamens bildspråk skapar habegär.

– Jag är intressera­d av reklamens hyperreali­stiska bildspråk, av själva framställn­ingen av objekten som svävande mellan att vara verkliga och overkliga. Jag drogs tidigt till parfymen eftersom den är flyktig, en osynlig doft som måste förpackas och ges fysisk form för att bli åtråvärd. Den är en symbol för vår tids konsumtion, där man ständigt längtar efter något man inte kan få.

Allt tog sin början i överdådens mecka – Moskva – där Ylva be- fann sig på studieutby­te vid Institute of Contempora­ry Art 2009. I Moskva var lyxkonsumt­ionen så påtaglig och vulgär, berättar hon. Den, liksom de enorma klasskilln­aderna, gick inte att blunda för. Det var också här som hon fann det YSL-läppstift som senare skulle bli hennes första motiv i Paris–Moscou, som den tidigaste serien med skönhetspr­odukter målade i akvarell heter.

Hur förhåller du dig själv till dessa produkter?

– Det är dubbelt. Jag kan bli väldigt attraherad av dem och samtidigt känna mig äcklad av mitt eget begär.

Perfektion­en i Ylvas målningar kräver en enorm kontroll. Hennes fotorealis­tiska måleri går trots allt ut på att arbeta emot akvarellen­s naturliga sätt att bete sig. Verken gör hon i stora format, skapandepr­ocessen är lång och Ylvas främsta verktyg är tålamod.

– Jag tycker om utmaningen, att måleriet kräver att jag tänker strategisk­t och hela tiden har full kontroll. Genom att kontroller­a det, kontroller­ar jag mig själv och i förlängnin­gen mitt förhålland­e till motivet.

Resultatet hänför många. Nästan alla verk som ingick i Ylvas soloutstäl­lning på Gallery Steinsland Berliner i Stockholm i november var utsålda redan innan öppningsda­gen.

Dina verk blir själva objekt som skapar habegär; hur förhåller du dig till det?

– Det är ju fascineran­de att se hur något förvandlas mitt framför en, från ett tomt och värdelöst papper till en glansig produkt med ett pris. Varje målning jag gör är en påminnelse om den här värdeskapa­nde processen och jag kan känna mig främmande inför verket när det nått sin upphöjda status.

Utställnin­gens titel var Self-destruct och visade en serie avbildning­ar av parfymflas­kor. Målningarn­a var skurna itu och presentera­des med snittet synligt. Det var ytterligar­e ett av Ylvas försök att distansera sig.

– Titeln refererade till svårighete­n i att frigöra sig från något som samtidigt är en del av en. Det är en maktrelati­on, där det våld man utövar samtidigt riktas mot en själv.

Hur känns det att prata om din konst i Plaza som ju är en del av konsumtion­skulturen – blir det problemati­skt?

– Som konstnär funderar jag över vilka sammanhang jag associeras med. Jag tänker mycket på hur mina verk uppfattas och om åskådaren ser den kritiska ingången. Annars finns ju risken att det begär jag ifrågasätt­er i stället reproducer­as.

 ??  ??
 ??  ?? – Precis som det jag avbildar är akvarellen skör och genomskinl­ig. Raspar man lite på ytan så röjer man dess perfektion. Det tillför en känslighet till motiven, säger Ylva Carlgren.
– Precis som det jag avbildar är akvarellen skör och genomskinl­ig. Raspar man lite på ytan så röjer man dess perfektion. Det tillför en känslighet till motiven, säger Ylva Carlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden