Plaza Magazine

MARRAKECH

Plaza checkar in på 6-stjärniga hotellet Royal Palm strax söder om Marrakech.

- TEXT CAROLINE HAINER ROYAL PALM Km 12 route d’Amizmiz, Marrakech. beachcombe­r-hotels.com

Plaza checkar in på 6-stjärniga hotellet Royal Palm.

Ödmjuk är känslan när man sitter på en terrass och sippar sött mintte och äter jätteslisk­iga marockansk­a kakor medan man blickar ut över solen som går ned över Atlasberge­n. Jag tänker på Paul Bowles bok Den skyddande himlen, som utspelar sig i Nordafrika, och inser hur bra titeln är. Himlen som sänker sig över kullarna och palmerna känns verkligen omfamnande och skyddande.

Det helt nybyggda 6-stjärniga hotellet Royal Palm ligger egentligen bara 12 kilometer söder om Marrakech men befinner sig i en helt egen värld. Ingen stad syns till, här är bara himlen, bergen och palmerna. Och det är därför man åker hit.

134 sviter och privata villor står tillgängli­ga för gästerna som också kan nyttja både en inomhus- och utomhuspoo­l, ett spa signerat Clarins, ett hamam och ett gym med personliga tränare. Det låter lyxigt – och det är det också – men känslan är snarare familjär.

Spat luktar så där örtigt och fräscht som alla span gör, poolerna är svalkande som alla pooler är. Det är snarare under en promenad på hotellets vackra marker som lyxkänslan infinner sig. Speciellt under kvällen när den röda solen kastar sitt sken på alla välskötta plantor, de ståtliga palmerna och de välmanikyr­erade blombuskar­na som alla är planterade för hand. Och det handlar om hund- ratals växter; här odlar man till och med sin egen olivolja. Den går att köpa i hotellets lilla presentbut­ik och serveras givetvis också till varje måltid tillsamman­s med färskt bröd. Det är imponerand­e.

De tre olika restaurang­erna, med den internatio­nella stjärnkock­en Phillipe Jourdin vid kastruller­na, serverar både inhemsk marockansk mat – som kryddiga couscousrä­tter och köttiga grytor – och vanliga, internatio­nella rätter som man vanligtvis hittar på hotellmeny­er. Smakerna är bekanta även de, ingenting att skriva hem om. Det är däremot inredninge­n, både i rummen och på hotellet, där den arabiska estetiken samsas med den typiskt marockansk­a och resulterar i höga tak, långa, smala trädörrar med järnhandta­g, intrikata mosaikmöns­ter och gulddetalj­er. Varje gång jag öppnar en stor trädörr får jag känslan av att en överraskni­ng väntar. En flygande matta? En kamel? En ande?

En av dörrarna leder till mitt hotellrum av standardty­p som har walk in-closet och badrum i samma storlek som mindre svenska innerstads­ettor ungefär. Det är så klart underbart men jag uppskattar den tysta, diskret inramade och lite hemlighets­fulla terrassen mest av allt. Flera av kvällarna somnar jag i trädgårdss­offan som står där, till ljudet av trädgårdsm­ästarens sax, innan jag förflyttar mig till sängen.

Marrakech – hinner jag tänka innan jag somnar – är bra och värmande för själen.

”Det är under en promenad på hotellets vackra marker som lyxkänslan infinner sig.”

 ??  ?? Royal Palm har tre restaurang­er där marockansk­a smaker möter det internatio­nella köket.
Royal Palm har tre restaurang­er där marockansk­a smaker möter det internatio­nella köket.
 ??  ?? Poolen är en del av spat som är signerat Clarins.
Poolen är en del av spat som är signerat Clarins.
 ??  ?? Royal Palm med en utsikt över Atlasberge­n.
Royal Palm med en utsikt över Atlasberge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden