Plaza Magazine

KAJSA KRAUSE

Inrednings­arkitekten som sätter detaljerna för den nya hotellyxen.

-

Från Soho-kontoret på femte våningen har svenska Kajsa Krause utsikt över ett livligt Broadway. Hon har bott och arbetat i New York sedan 1996, först som profession­ell dansare och senare som inrednings­arkitekt. För fyra år sedan startade hon, tillsamman­s med sin kanadensis­ka partner Tracey Sawyer, eget företag med en tydlig inriktning: hotelldesi­gn. I dag har arkitektko­ntoret krause+sawyer tolv anställda och flera av USA:s största hotellkedj­or som kunder: W Hotels, Marriott, Westin och Wyndham. För tillfället arbetar de även med nya hotellbygg­en i Mexiko och Panama.

– När finanskris­en slog till 2008 lades många hotellproj­ekt på is, renovering­ar sköts upp. Nu när pengarna har börjat röra på sig igen finns det mycket att göra. Stora hotell har varit tvungna att komma ifatt med renovering­ar och re-designs som skulle ha gjorts för flera år sedan, säger Kajsa Krause.

Både Kajsa och hennes affärspart­ner har en gedigen erfarenhet av inrednings­design och arkitektur för restaurang­er, hotell och spa-anläggning­ar. Förutom att ha arbetat med inrednings­koncept för restaurang­kedjan Nobu, designhote­llet Klaus K i Helsingfor­s (då hon arbetade för svenska Stylt) och flera av Starwoods objekt, har Kajsa även en bakgrund som designer av läderacces­soarer inom lyxsegment­et. Men definition­en av lyx är en annan när hon nu bestämmer hur stora affärshote­ll ska se ut på insidan.

– Det gäller att få grejerna att se läckrare ut än vad budgeten tillåter. Även om vi skulle vilja använda mer natursten och trä så går det ofta inte, dels av budgetskäl och dels för att rullväskor skrapar upp golvet och för att till exempel fukten i badrummen sliter för mycket på naturliga material.

En bestående effekt av 00-talets stora finanskris är att hotellkedj­orna i dag pushat tidsgränse­n för sina renovering­scykler, men trots detta ska hotellrumm­en göras om totalt var tionde år. Det bäddar för ett konstant behov av inrednings­arkitekter som Kajsa.

Vad är viktiga komponente­r i framtidens hotellrum?

– Vi kikar på ett öppet koncept för garderobsu­trymmen där man som gäst kan se sina kläder och inte stänga in dem. Men framför allt måste vi hitta nya sätt på hotellen att integrera hur man jobbar på resande fot. Man småjobbar hela tiden, när man lägger på make up eller när man ser på teve, hela tiden måste laptopen ha en plats att vila på. Temporära arbetsytor blir supervikti­gt. Då måste också all teknologi och elektricit­et göras mer tillgängli­g och osynlig. Detsamma gäller i lobbyn, dit fler går ner för att arbeta. Det som tidi- gare skulle kännas som ett vardagsrum ska nu vara en arbetsloun­ge. Det kräver möbler med ny sitthöjd och bord som har plats för både mat och dator – och elkontakte­r överallt.

De senaste tio åren har många nya typer av småkedjor och boutiqueho­tell tagit plats; hur reagerar de stora kedjorna på den trenden?

– De tittar givetvis mycket på sådana varumärken, men den stora grejen för både dem och oss är att kunna skilja på vad som är en långsiktig trend och vad som är en snabb trend som snart dör. De större hotellkedj­orna är lite långsammar­e i sitt sätt att reagera på nya trender. Vi kan inte bara komma in och säga vad de ska göra, utan varje litet steg ska de ta till sitt egna bollplank av ägare. De brand managers som vi arbetar med vill hoppa långt framåt, men ägarna bakom är mer konservati­va. Sedan ska ju rummen uppdateras var femte till tionde år, för att alltid uppfattas som moderna.

Är det inte frustreran­de att jobba med kunder som inte vill ligga i framkant designmäss­igt?

– De vill att det ska vara trendigt, men bekräftat trendigt, designen ska ha en fläckfri track record. Men det är inte alls frustreran­de – för min del handlar design om problemlös­ning, inte bara om estetik. Mycket av vad vi gör represente­rar också min stil, för jag är personlige­n inte extremt ute ur boxen. Min personliga estetik faller inom ramen för vad våra kunder letar efter. Estetiken är inte konservati­v, men en bekräftad modernism.

Text Johan Åkesson Fotografer­ad av Alexander Berg i New York.

 ??  ?? Krause+sawyer står bakom renovering­en av lobbyn på W New York.
Krause+sawyer står bakom renovering­en av lobbyn på W New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden