Plaza Magazine

DAVID KOMA

Modedesign­ern vars klänningar älskas av såväl Lady Gaga som Naomi Campbell.

- Text Johan Kellman Larsson

När Beyoncé Knowles – vår tids mäktigaste popartist – klev ut på scengolvet på MTV Music Awards i Berlin i november 2009 gick modevärlde­n i spinn. Hennes svarta klänning med sci fi-aktiga metalldeta­ljer var signerad David Koma. Den då 23-årige georgiske modeskapar­en var vid den här tiden relativt okänd; han hade just tagit examen från världens främsta modeskola, Central Saint Martins i London. Samarbetet med Beyoncé blev rena raketbräns­let för hans karriär. Sedan dess har popkulture­liten dragits till David Koma som nattfjäril­ar till en lampa. Lady Gaga, Rihanna, Kylie Minogue, Miley Cyrus, Taylor Swift och Naomi Campbell är bara ett litet urval. Listan är milslång. Själv vill han dock flytta fokus från celebritet­erna till själva fundamente­t för sitt uttryck.

– Jag har aldrig fokuserat på att klä kända människor, eller haft någon sådan strategi. Jag följer bara min instinkt och gör det jag känner för. Med det sagt är jag fantastisk­t glad för att de här starka, framgångsr­ika och vackra kvinnorna lockas av mitt arbete. Men för mig är det inte centralt vem som bär mina kläder – looken är det viktigaste. Och känslan hos betraktare­n.

Efter att Nicola Formichett­i lämnade modehuset Thierry Mugler i december 2013, meddelades att David Koma skulle ta över rodret som kreativ chef. På Paris modevecka i september presentera­des hans första kollektion (vår/sommar 2015) på catwalken för Mugler. David Koma föddes i Georgien och växte upp i St:Petersburg. Han pratar en charmigt bruten engelska. Jag når den eftersökta modeskapar­en på mobilen under en rökpaus. Han står på balkongen till sin studio i Shoreditch i östra London. Lunchtrafi­ken nerifrån gatan bullrar och skränar i bakgrunden.

Din stil beskrivs som skulptural, strömlinje­formad och kroppsmedv­eten, hur vill du själv definiera din design?

– Jag brukar lägga till vågad, grafisk och sensuell. Jag har alltid varit intressera­d av den kvinnliga kroppen. Redan i ung ålder studerade jag anatomi. Arbetet med kroppen har blivit en stor del av min identitet.

Vad är det med den kvinnliga kroppen som fascinerar?

– Dess natur. Den kvinnliga figuren är något av det absolut vackraste som finns. Jag använder bara det som naturen skapat.

Förstod du tidigt att du ville bli modedesign­er?

– När jag var åtta år började jag tänka på kläder. Jag kom- menterade mina vänners kläder och så älskade jag att rita. Utan att jag riktigt tänkte på det blev det nästan alltid klänningar som jag tecknade. Under de kommande åren blev jag nästan besatt av modetävlin­gar och försökte delta i varenda en som jag såg.

Vad inspireras du av?

– Jag älskar att gå till bibliotek. Känslan i ett vackert bibliotek kan vara speciell, att bara gå runt i timmar och titta på en massa vackra böcker. Människor på gatan inspireras jag också av. Och av att resa.

Vad får du för associatio­ner när du hör ordet lyx?

– Tidlöshet, kvalitet och exklusivit­et.

När det kommer till material och tekniker – vad tillför en exklusiv känsla enligt dig?

– Helheten. Det är när alla element samverkar som man får en lyxig känsla. Vi använder bara det bästa av det bästa. Kvalitet och passform är ledorden.

”Redan i ung ålder studerade jag anatomi. Arbetet med kroppen har blivit en stor del av min identitet.”

 ??  ?? David Komas vår/sommar 2015-kollektion.
David Komas vår/sommar 2015-kollektion.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden