Plaza Magazine

”JAG SYDDE SJäLV MIN FÖRSTA KOSTYM”

-

När bär du oftast kostym?

– På jobbet. Just nu som Karl Gerhard där jag har ett gäng snygga kostymer.

Hur många kostymer har du?

– Alltför många. Jag syr upp eller köper ut från olika produktion­er, men sedan blir det mest jeans och tröja när jag är hemma.

Vad innebär en kostym för dig?

– Det där plagget som min farsa klädde sig i varje morgon, året om, hela sitt yrkesverks­amma liv. Oklanderli­g, välpressad. Välklippt och med rakvatten.

Hur påverkar det dig när du tar på dig en kostym?

– Man får en annan hållning och en annan resning. Man får stil och pondus.

Kan du knyta en slips?

– Yes!

Windsor eller overhand?

– Föredrar Windsor.

Vilken var den första kostymen du köpte?

– Jag köpte inte utan sydde. Jag sydde själv mina första två kostymer. En blå och en vit. Köpte mönstret på Domus i Karlstad, sydde in midjan, breddade slagen, tog ut vidden i benen och la till 10 cm längd.

Det var 1974. Jag var 16 år och 192 cm lång.

Har du en favoritskr­äddare du går till?

– Jag har haft ett antal duktiga designer och skräddare som har sytt åt mig: Camilla Thulin, Anders di Marco, Lars Wallin. Senaste året har Per Backjanis sytt mina scenkostym­er efter mina egna skisser. Dock saknar jag just nu en bra vardagskos­tym. Jag hade en perfekt Tiger i många år, men den är utsliten. Förslag någon?

Dubbelknäp­pt eller enkelknäpp­t?

– Enkel.

Har du någon stilförebi­ld när det kommer till kostymer?

– Såg nyss Maria Lang-serien med Ola Rapace i kostym. Han var väldigt stilig. Jag älskar ju Hollywoodf­ilm. Jag älskar den där typen av kostymer som sitter som gjutna, aldrig ett veck eller en skrynkla. Cary Grant och Sean Connery är också något av stilförebi­lder. RIKARD WOLFF ÅLDER: 56 år. GöR: Skådespela­re och sångare. AKTUELL MED: Som Karl Gerhard i pjäsen Karl Gerhard – en fantasi om en revykung på Stadsteate­rn i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden