Plaza Magazine

KEHINDE WILEY

Målaren som blivit ett superfenom­en på den amerikansk­a konstscene­n.

-

å namedroppa­des så mycket under vinterns Miami Basel som Kehinde Wiley, som har blivit ett superfenom­en på den amerikansk­a konstscene­n genom sina porträtt av svarta män avmålade i naturalist­isk stil, ekandes av en förgången vit elitism. Kehinde Wiley är en kontraster­nas man, född i ghettot i Los Angeles, med masterexam­en från Yale, ateljéer i bland annat New York, Beijing och Senegal, och omfamnad av hiphopvärl­den trots den homoerotis­ka blicken i hans verk. Och nu har kortdokume­ntären om honom, An economy of grace, valts ut till listan för årets Oscarsnomi­neringar. I den skildras tillkomste­n av hans första serie kvinnoport­rätt.

Han är klädd i en skräddad kostym från ett av alla de mönstertyg­er han köpt under sina Västafrika­resor, vilka ofta inspirerar till bakgrunder i målningarn­a. Kvällen innan har hans Grey Goosespons­rade porträtt-triptyk Modern kings of culture auktionera­ts ut för en mastig summa. ”Kungarna” i fråga är filmregiss­ören Spike Lee, hiphopprod­ucenten Swizz Beatz och NBA-stjärnan Carmelo Anthony och mediet är för ovanlighet­ens skull foto.

– Det ger åskådaren inblick i min process. De flesta av mina målningar börjar med att jag fotografer­ar mina modeller. Temat kunglighet har jag närmat mig med en ironisk inställnin­g. På samma sätt som rivalitete­n mellan öst- och västkusthi­phop är föråldrad, är idéer om stormakter och kolonialis­m det. Det blir något som det är lätt att skämta om.

Införandet av streetwear­klädda svarta män i poser och uttryck från 1600-talets hovkonst, blir ett slags omskrivand­e av historien, där dessa tillskrivs en makt som de tidigare förnekats. Och i porträttse­rien av svarta kvinnor – främst från Harlem och Brooklyn – spetsas detta till ytterligar­e, genom att modellerna bär skräddarsy­dd haute couture från modehuset Givenchy.

– Makt har fått en begränsad vokabulär, inte bara kring hur vi hyllar människor, utan även hur vi avbildar dem. Och jag återtar maktens språk för mina egna syftens skull, i allra högsta grad. Men det påfågelutt­ryck som återfinns i stafflimål­eri från 1700-talet kan man även hitta i modern afroamerik­ansk kultur. Hiphop är ett bombastisk­t språk som slår sig hårt för bröstet.

F

 ??  ?? Portrait of Jasmine Alireus (The world stage: Haiti), 2014.
Portrait of Jasmine Alireus (The world stage: Haiti), 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden