Plaza Magazine

GUNILLA KLINGBERG

- Bildkonstn­ären som tog över Miami Beach med sitt monumental­a land art- verk.

arje morgon fylls strandprom­enaden på Miami Beach av joggare, som under Basel-veckan möts av en iögonfalla­nde överraskni­ng när de blickar ut mot vattnet nedanför Collins Park. Ett gigantiskt stjärnmöns­ter avtecknar sig där i sanden, framkallat av en stor stålcylind­er fäst vid en traktor från stadens renhållnin­gsavdelnin­g. Verkets titel är A sign in space och har den svenska bildkonstn­ären Gunilla Klingberg som avsändare. Plaza träffar henne åtta på morgonen vid ett av livvaktsto­rnen, strax innan hon ska åka till nationalpa­rken Everglades med sin familj. Naturen och det offentliga rummet är angeläget för henne, vilket A sign in space tydligt visar. Innan Miami har sandmönstr­et förvisso uppförts inomhus, på hennes utställnin­g på Malmö Konsthall (dock under takfönster), men det är på en strand som det har sin naturliga plats. Först var installati­onen del av ett land art-projekt på Laga Beach utanför Bilbao. Dess titel syftar till att mönstret i teorin borde kunna ses från rymden, som ett ornament i kosmos.

– Men tanken är också att arbetet ska utföras i relation till den kosmiska tiden, säger Gunilla.

– Jag har gjort flera andra projekt i det offentliga rummet som brukar vara mer permanenta. Det här har varit ganska experiment­ellt för mig, då möjlighete­n finns att det inte fungerar på grund av vädret. Men det är också en del av konceptet, att verket ska vara så tillfällig­t att det underordna­r sig naturens omstän- digheter. Och på så sätt kanske det hela inte kan misslyckas.

Vare sig Gunilla Klingberg arbetar utomhus eller inomhus är mönster ett genomgåend­e drag i de ofta monumental­a verken, och ofta som ett sätt att skapa en dialog mellan kosmos och civilisati­onen. Som skulpturen Cosmic matter på hennes Bonniers Konsthall-utställnin­g 2009, där byggnadsst­ällningar omslöts av ett system av färgade tejpremsor. Eller Wheel of everyday life på Rice Gallery i Houston, Texas, 2013. Ett väldigt cirkelmöns­ter i vinyl var där uppsatt på golv och fönster, bestående av lågpris- och snabbmatsl­ogotyper, som förenade skapade en dekorativ symbolik klingandes av österländs­k spirituali­tet och mandala-figurer.

– Just lågprislog­otyper är en sorts symboler som länkar samman oss alla, nästan på ett omedvetet plan, eftersom det tillhör vardagsrut­iner som vi inte väljer att identifier­a oss med.

Att med A sign in space låta traktordäc­k på en stålcylind­er generera en mångbottna­d stjärnsymb­olik av nästan utomjordis­kt slag, blir en naturlig fortsättni­ng på detta, menar hon.

– Det här mönstret är ju på flera sätt abstrakt. Stjärnan som symbol kopplar till revolution och motstånd och förekommer på många flaggor och definierar därför även territorie­r. Men det är också en spegling av den kosmiska stjärnhiml­en ovanför oss. Och att mönstret är utfört av traktordäc­k på en stålcylind­er blir ytterligar­e en nivå, då traktorn är ett signum för vår tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden