Plaza Magazine

BRAD KAHLHAMER

- Den amerikansk­e konstnären som gör indiankons­t med urban postpunktw­ist.

ara under de första minuterna av mötet med Brad Kahlhamer hinner den femtioåtta­åriga konstnären nämna ”New York City” flera gånger. Han flyttade dit som ung efter uppväxten i Arizona och Wisconsin. Fascinatio­nen märks i hans målningar och skulpturer, som ofta är hybrider av New York-smutsig, hyperurban estetik, och klassiska motiv från amerikansk indiankult­ur. Kahlhamer är själv av indianbörd, men adopterad av en tysk-amerikansk familj. Genom sina versioner av centrala indianmoti­v som kachinadoc­kor, totempålar och drömfångar­e – ofta med spretigt industriel­la och gatukonsta­nstrukna drag – försöker han i sin nuvarande miljö återkoppla till sina rötter.

– Jag tror att jag använder min egen konst som en form av identitets­sökande. Jag har alltid förstått saker genom att teckna dem först. Så jag antar att det finns aspekter av mina verk som utgör ett sorts återtagand­e, eller åtminstone ett utforskand­e av något slag. Att söka mig vidare.

Detta möte mellan ursprung och vuxenlivet­s kontext har Kahlhamer gett namnet ”en tredje plats”, där två motsatta personliga historier resulterar i något nytt. Kahlhamers förflutna som musiker under New Yorks postpunksc­en (han har spelat på legendaris­ka klubben CBGB), och som grafisk designer för kultförkla­rade samlarkort­företaget Topps (som på 1980-talet gav ut de kontrovers­iella Garbage Pail Kids-korten), har också gjort ett märkbart avtryck i hans verk.

– Topps anlitade många frilansand­e serieteckn­are, varav flera kom att bli väldigt viktiga på undergroun­dscenen. Jag fångades av deras rättframhe­t och politiska tonfall, samt den snabba, punkiga attityden.

Kahlhamer har i sin tur fångat galleriste­r och curatorer över hela världen sedan debuten 1992. En av dessa är Marina Schiptjenk­o, som Kahlhamer träffade vid ett strandgall­eri under just Miami Basel, och i dag represente­ras av i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden