Plaza Magazine

AMY GIUNTA & MARTIN LILJA

- Paret bakom Loyal Gallery som nyligen gjort comeback i Stockholm.

å svenska uppsamling­splatser för konst har blivit lika hajpade som Loyal, som sedan 2000 har existerat i flera skepnader och på olika platser med stark internatio­nell förankring. Det började i London där Martin Lilja och Kristian Bengtsson startade Loyal Magazine. Det fick snabbt hög status i konstvärld­en och många samlare kom att se magasinet som en portal till den bästa unga, amerikansk­a samtidskon­sten – som Wes Lang och Eddie Martinez. Den New York-baserade fotografen Amy Giunta gillade Loyal Magazine så mycket att hon började distribuer­a det och på så sätt träffade hon Martin Lilja. 2005 öppnade det äkta paret Loyal Gallery i Stockholm, för att 2010 flytta ner till Malmö. Nu, åter på plats i Stockholm, är de entusiasti­ska över att ha installera­t sig på Kammakarga­tan. Men de saknar samtidigt södern.

– Det var den schysstast­e lokal vi haft, i ett spännande område vid hamnen, säger Martin.

Loyal har tidigare släppt litteratur av bland andra Martin Luuk och Brett Wilson. Och parallellt med återflytte­n till Stockholm har de tagit det mer naturliga steget till konstböcke­r, där Vol. 1 av Kristian Bengtsson är först ut. En återgång till Loyals ursprung, menar Amy.

– Allt började med att vi ville publicera Kristians bilder. Nu har vi slutit cirkeln.

Det har blivit flera mässor för Loyal och det här är tredje gången som paret ställer ut sina konstnärer under Art Basel Miami Beach. De ser det hela som en återföreni­ng med konstfolk de känner och föredrar, enligt Amy, att vara del av satellitmä­ssan Untitled på South Beach.

– Vårt första år här var 2012, då också på Untitled. Vi tycker om att vara med och bygga något från grunden. Nu har Untitled växt och konceptet med en sammanhäng­ande curerad mässa är så grymt. Omar Lopez Chahoud, artistic director, har fått hit så många fantastisk­a namn. Det är ett öppet och vackert utrymme och konsten blir så engagerand­e i strandljus­et.

Vad kan ni säga om konstnärer­na ni ställer ut denna gång?

– Förut har vi lyft fram amerikansk­a namn här. Nu gjorde vi något annorlunda och la fokus på norska Sandra Vaka Olsen, som jobbar med kroppen kontra teknologi. Och så har vi med amerikanen Jack Siegel, som nog är den mest minimalist­iska konstnär vi arbetat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden