Plaza Magazine

Nya spelplaner

Rollen som Lisbeth Salander blev hennes genombrott i Hollywood. I år är Rooney Mara tillbaka och varvar fyra nya filmer med rollen som bistådsarb­etare i Afrika.

- TEXT PETER LOEWE

Rooney Mara har på kort tid blivit det hetaste namnet bland Hollywoods stjärnor. Hon klarade utmaningen att göra en amerikansk version av Lisbeth Salander i The girl with the dragon tattoo 2011, något som öppnade många dörrar för henne. Nu är hon aktuell med fyra spännande filmer, samtidigt som hennes hjärta brinner för bistånd och att hjälpa människor i Afrika. Plaza Magazine träffar henne på det stora lyxhotelle­t Hotel de Russie i Rom intill Piazza del Popolo.

Rooney Mara är enkelt klädd i en vit blus och svarta byxor. Det korta håret har hon uppsatt i en minimal knut så att hennes rena och nästan helt osminkade ansikte syns. Filmen som hon presentar heter Trash och är gjord av stjärnregi­ssören Stephen Daldry, engelsmann­en som blev ett världsnamn över en natt med filmen Billy Elliot, om en pojke som drömde om att dansa balett i ett gruvarbeta­rsamhälle i norra England i stället för att boxas som hans pappa ville.

Trash handlar om fattiga barn som återvinner material och får sin inkomst från en jättelik soptipp i Rio de Janeiro. Mara gör rollen som Olivia som bistår en präst (Martin Sheen). De är två hjälparbet­are bland stadens fattigaste invånare som bor i stora favelas.

Din roll är väldigt liten i Trash. Hur kom det sig att du tackade ja till den?

– Jag har rest mycket i Sydamerika och har som volontär jobbat mycket med barn. Därför kändes filmens miljöer bekanta, trots att jag aldrig tidigare varit i Brasilien. Kort sagt så var Trash en möjlighet att filma i detta land där jag aldrig räknat med att bli kallad till en inspelning. Hur var det att arbeta med unga tonåringar som aldrig filmat tidigare?

– Det faktum att jag inte talar portugisis­ka, precis som min rollfigur, gjorde att det blev en väldigt realistisk inspelning­ssituation. Killarna lärde sig oerhört mycket och blev snabbt mycket profession­ella. Till sist kom de med kommentera­r som: ”Så skulle min karaktär aldrig säga eller agera”. Vad har rollen som Lisbeth Salander i den amerikansk­a versionen av The girl with the dragon tattoo betytt för dig? – Den öppnade dörrar och gav mig möjlighet att välja roller på ett helt annat sätt. Ofta utgår jag från regissören, att jag gillar personen och sättet att arbeta. Rollen och manuset kommer i andra och tredje hand. Du lever tillsamman­s med regissören Charlie McDowell – skulle du vilja jobba med honom?

vill – jobbaJa, absolut,med. han är en talangfull ung regissör som jag verkligen Skullejobb? det inte komplicera saker och ting att mixa privatliv med

vat – (skratt).Jo, antagligen, men det kan man inte veta förrän man har proDu är aktuell med fyra kommande filmer. Hur klarar du av att jobba så mycket?

– Egentligen är jag inte bra på att göra flera saker på en gång. När jag är på en inspelning är jag totalt fokuserad på detta. Nu har jag varit ledig efter sex månaders inspelning av två filmer. Då försöker jag ta igen mitt eget liv, träffa familj och vänner, betala räkningar och gå till posten. En av filmerna är Todd Haynes film Carol baserad på Patricia Highsmith’s roman. Vem spelar du där?

– Filmen är en ömsesidig kärlekshis­toria mellan mig och min motspelers­ka som är Cate Blanchett. Mer får jag inte berätta. Du är också med i mastodontä­ventyret

Pan som är en filmatiser­ing av Peter Pan.

– En otrolig inspelning som varade i fyra månader. En scen, som är ett långt slagsmål, höll vi på att filma i mer än två veckor. Du arbetar mycket med bistånd och hjälp, särskilt i Afrika. Är du inte rädd för att åka dit nu med den ebolaepide­mi som pågår?

– Jag planerar nya organisera­de resor till Kenya och Sydsudan. Afrika är stort och detta är långt ifrån det drabbade Västafrika. Många människor drabbas av panik och tänker inte. Jag vill inte att mitt liv ska styras av irrationel­l rädsla, men samtidigt vill jag förstås inte vara dumdristig. Ebola ser jag för närvarande inte som en fara i Kenya. Det finns andra problem där. Tänker du ibland att du helst skulle vilja lämna Hollywood för att ägna dig åt bistånd och hjälp till nödställda personer?

– Nej, att spela och göra film är mitt arbete och det är också det som jag försörjer mig på. Att få resa ger min själ näring. Jag gillar att göra båda delarna. Hur reagerade du när din storasyste­r Kate blev dödad i tv-serien

House of cards med Kevin Spacey?

– Både jag och hon visste att detta skulle hända från första inspelning­sdagen. Det var ändå rätt ohyggligt att se den där scenen. Mordet hände så snabbt och var väldigt brutalt. Jag gillade det inte.

Talar du och Kate mycket med varandra om film och era karriärer?

– Vi talar ofta om skådespele­ri. Det är självklart. Hon är min syster och vi är i samma business. π

 ??  ?? Rooney Mara i filmen Trash.
Rooney Mara i filmen Trash.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden