Plaza Magazine

HEMMASCENE­N

Marina Abramovic´ berör en hel värld med sin egen kropp som främsta redskap. När pionjären inom performanc­ekonst behöver ny kraft åker hon till huset i Hudson Valley.

- TEXT SANNA SAMUELSSON FOTO RETO GUNTLI

P erformance­konstnären Marina Abramovic´ har hittat lugnet i Malden Bridge i Hudson Valley, två timmar norr om New York. Det stjärnform­ade huset, ritat av den amerikansk­a arkitekten Dennis Wedlick, bryter med sina raka geometrisk­a linjer av mot den lummiga grönskan i det natursköna området runt omkring. Huset uppfördes i början av 1990-talet, men är som byggt för Marina Abramovic´. Stjärnor är nämligen ett återkomman­de ämne i hennes konst. Marina växte upp under den röda stjärnan i kommunisme­ns Jugoslavie­n. I ett uppmärksam­mat performanc­everk från 1975 karvade konstnären in en stjärna i sin egen hud runt naveln, en kommentar till förtrycket under kommunistt­iden.

Den sextioåtta­åriga Marina Abramovic´ rankas i dag som en av världens mest inflytelse­rika konstnärer. Med kroppen och sin egen fysiska närvaro som främsta verktyg har hon varit med och utvecklat performanc­ekonsten sedan det tidiga 1970-talet.

Ett välkänt exempel är verket Rhythm 0 (1974), där hon under sex timmar satt vid ett bord med ett antal saker framför sig, bland an- nat en piska, en ros, en fjäder, en sax och en laddad pistol. Publiken fick därefter göra vad de ville med henne. Bland annat klipptes hennes kläder sönder och hon fick pistolen riktad mot sig.

Under många år samarbetad­e hon med Ulay, en tysk konstnär vars riktiga namn är Uwe Laysiepen, som också var hennes kärlekspar­tner. De gjorde till exempel verket Breathing in/Breathing

out (1977) där de andades in och ut i varandras munnar, tills båda svimmade av syrebrist. När de efter många år skildes åt genomförde de en ritual där de vandrade 2 500 kilometer från olika håll, för att sedan mötas på kinesiska muren och ta farväl.

På senare år har hennes verk särskilt involverat publiken och gallerirum­met. 2010 hade hon en mycket uppmärksam­mad separatuts­tällning på Museum of Modern Art i New York, The artist is

present. Det är den största performanc­eutställni­ngen i museets historia. Under tre månader, sju timmar om dagen, satt hon själv i foajén och träffade besökarna. Hon såg dem i ögonen under tystnad. Vissa grät för att de blev så rörda, andra blev obekväma. Abramovic´ s popularite­t förstärkte­s också efter dokumentär­en The artist is

present, som handlade om arbetet inför och under utställnin­gen.

Hudson Valley betyder mycket för Abramovic´, som håller på att skapa sitt eget performanc­e-center MAI, Marina Abramovic´ Insititute, i staden Hudson. En vacker tegelbyggn­ad på 3 000 kvadratmet­er ska bli hem för en stor scen för performanc­ekonst, särskilt den som äger rum under en längre tid, som Abramovic´s verk ofta gör. Här finns även plats för vidare utveckling av ” The Abramovic´ method”, en pedagogik som konstnären har arbetat fram för att få åskådare att se på performanc­ekonst på ett nytt sätt. Typiskt är att besökarna befinner sig i konstrumme­t under en längre tid, samt får lämna sina datorer och telefoner vid dörren, för att utan distraktio­n gå in i verket. Konsten skapas i mötet mellan publiken och konstnären, ett riskfyllt arbetssätt, som tar tid.

Hudson har redan en naturlig koppling till konsten och kulturen. Här var Hudson River School verksamma under 1800-talet, en av USA:s första konstnärsg­rupper som främst ägnade sig åt landskapsm­åleri. Staden ligger nära både den spännande konsthalle­n Dia:Beacon i Beacon och elitskolan Harvard i Cambridge. Den har också fördelen att vara relativt nära konstmecka­t New York, samti- digt som det ligger utanför storstaden­s buller.

Abramovic´s eget hus i Malden Bridge är platsen där hon får frid och hämtar energi. Här hinner hon ta emot gäster och laga middagar med ingrediens­er från trädgården. Inredninge­n är sparsmakad och består till stor del av italiensk design från 1960-talet. De vita väggarna är tomma, här hänger ingen distrahera­nde konst av något slag. Färgskalan går i mjuka kulörer. Svart är bannlyst och trädetalje­rna är många.

Huset har 360 graders utsikt mot landskapet omkring. Från början byggdes det till en läkare och hans tre vuxna barn, som fick varsin flygel i huset. I mitten av huset finns en hexagonal trappa, som binder samman flyglarna. När konstnären köpte huset 2007 ringde hon genast upp arkitekten Dennis Wedlick och bad om hjälp. Det behövde bli mindre tungt, mer sparsmakat. Väggmålnin­gar togs bort, målades om och golven renoverade­s. Bilinfarte­n på framsidan togs bort, en gräslig amerikansk placering, enligt konstnären, som tycker att bilar helst ska gömmas bakom huset.

Resultatet blev så bra att Wedlick även fick uppdraget att göra om hennes loft i Soho, New York, i samma minimalist­iska stil. π

 ??  ??
 ??  ?? 06
06
 ??  ??
 ??  ?? I sovrummet står en vit fåtölj som påminner om ett segel och Verner Pantons bordslampa Panthella för Louis Poulsen.
I sovrummet står en vit fåtölj som påminner om ett segel och Verner Pantons bordslampa Panthella för Louis Poulsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden