Plaza Magazine

BRIGITTE REISS-ANDERSEN

Hon har skapat några av världens mest berömda ansikten – från Michelle Pfeiffer och Taylor Swift till Gisele och Alessandra Ambrosio. Möt make up-artisten från Mariaberge­t som dominerar modevärlde­n i New York.

- TEXT SOFIE ZETTERGREN FOTO STEFAN ANDERSSON

Make up-artisten som skapat några av världens mest berömda ansikten – från Michelle Pfeiffer till Gisele Bündchen.

Brigitte Reiss-Andersen har i tre decennier varit en av modevärlde­ns stora färgvirtuo­ser, och har genom sina 30 år i branschen skapat otaliga bilder som dröjt sig kvar i estetikens kanon. Hon har förvandlat Lena Dunham till Twiggy, satt färg på Michelle Pfeiffer, Taylor Swift och Helmut Newtons ikoniska modebilder. Hon har arbetat med Valentino, Oscar de la Renta och Yves Saint Laurent. Hon började i 1980-talets Paris, med Yves Saint Laurent, långt innan Hedi Slimane satt sina rockdekade­nta avtryck på modehuset. Rive Gauche var ledordet och Yves hade ännu inte petats bort från det anrika modehusets namn. Här, i modets centrum, började Brigitte Reiss-Andersen sin karriär som make up-artist – en karriär som skulle göra vilken populärkul­turell fantast som helst grön av avund. För namnen hon arbetat med, bilderna hon skapat, miljöerna hon fått insupa – hennes historia är inget annat än en färgstark saga spetsad med galna genier, legendaris­k estetik och populärkul­turellt guld.

Men det är egentligen inte riktigt sant att det började i Paris. För Brigitte Reiss-Andersen är uppvuxen på Mariaberge­t i Stockholm, så för kronologin­s skull börjar vi där innan vi återvänder till modets glansdagar i Paris.

– Jag växte upp på den fantastisk­a tiden som sextiotale­t var, då den svenska kvinnan var världsberö­md för sin skönhet och när dåtidens komplicera­de make up var en stor del av en kvinnas vardagsrut­in. Mamma var duktig på att sminka sig och jag var otroligt fascinerad av hur hon och kvinnorna omkring mig sminkade sig och fixade håret. Jag tyckte att förvandlin­gen var spektakulä­r. Hur de vaknade och såg söta och fina ut, och sedan med make up förvandlad­es till glamourösa, vackra varelser med babyrosa läppar och mörka ögonfransa­r, berättar Brigitte Reiss-Andersen, som numera är bosatt i New York.

Fascinatio­nen för färg och form skulle komma att utvecklas till en passion, och trots att pappa som var fransman insisterad­e på att ingen dotter till honom skulle sminka sig före femton års ålder gick det inte att hålla Brigitte borta från de magiska färgerna på mammas sminkhylla. Det hon noterade var att pappa inte märkte att hon hade sminkat sig om hon gjorde rätt – det var när hon hade till exempel den gröna ögonskugga­n som inte passade henne som han såg och det blev tv-förbud i en vecka. I skolan blev hon den officiella konsulten för smink och håruppsätt­ningar, och hon sydde kläder och experiment­erade med färg och form.

Brigitte Reiss-Andersen jobbade ett tag som bokare på en modellagen­tur i Stockholm efter skolan – ett jobb som så småningom skulle leda henne hela vägen till Paris och Yves Saint Laurents för-

”Jag växte upp på det fantastisk­a sextiotale­t, då den svenska kvinnan var världsberö­md för sin skönhet.”

trollade värld. Det hela började med att hon blev presentera­d för José Luis, dåtidens stora make up-namn i Paris och tillika mannen som skapade Yves Saint Laurents kosmetikal­inje.

– José Luis var i Stockholm och behövde en assistent för att sminka en hel parad med modeller. Vi kom bra överens och det slutade med att jag assisterad­e honom den dagen. Sedan kom frågan om jag ville följa med till Paris och bli hans nya assistent, minns hon.

Svaret var, givetvis, ja. En enkelbilje­tt till Paris senare befann hon sig i den franska huvudstade­n, och jobbade med YSL:s visningar och kampanjer. Fotografna­mn som Guy Bourdin och Helmut Newton var vardag, och det var med skräckblan­dad förtjusnin­g hon ibland fick ta över den överbokade José Luis uppdrag. Som den där mardrömsda­gen när hon föll offer för både Francesco Scavullos och Helmut Newtons egensinnig­a egon inom loppet av några timmar.

– José Luis var fullbokad och jag ringdes in i all hast för att ta över ett jobb med stjärnfoto­grafen Francesco Scavullo. När jag kom till plåtningen blev han otroligt upprörd och skrek att jag ju inte var José Luis! Han var så upprörd över att jag var där och kände sig lurad av redaktörer­na som lovat José Luis, berättar Brigitte Reiss-Andersen och låter fortfarand­e en aning skakad av incidenten.

Tiden var knapp så efter att Scavullo stormat ut ur rummet i vredesmod gick han till sist på nåder med på att denna okända make up-artist skulle få sminka modellerna. Men några minuter senare kom han inrusade i rummet igen och ilskan hade tagit ny fart. Det här skulle inte gå. Några snabba telefonsam­tal senare föll det sig så att José Luis fick lämna sitt arbete med Helmut Newton för att lugna Scavullo, och en skräckslag­en assistent fick i stället ta över YSL-plåtningen med Newton.

– Jag grät hela vägen i taxin till Helmut Newton-plåtningen, självförtr­oendet var på botten! När jag kom in till studion väntade en mardröm. Det var åtta modeller som skulle sminkas, och jag hade aldrig jobbat med Newton förut. Jag tänkte att om det finns en gud, snälla gör så att Newton inte märker att jag finns på hela dagen. Jag förstod inte vad han sa och jag var skräckslag­en.

Det fanns ingen gud skulle det visa sig, i alla fall inte just i Helmut Newtons värld. För denna modefotogr­afiets okrönte kung behövde smink på alla åtta modeller. Och det snabbt.

– Jag hade gråten i halsen och jag hörde honom tala om för mig att han ville ha en wet look på ögonen. Jag förstod ingenting, jag hade aldrig hört det uttrycket förut och visste absolut inte vad jag skulle göra.

Lyckligtvi­s såg en av modellerna hennes desperatio­n och viskade diskret i hennes öra: vaselin!

Trots sorger och bedrövelse­r blev bilden av modellen med de våta ögonlocken till sist en av fotografen­s mest kända bilder som numera finns med i snart sagt varje fotobok och utställnin­g signerad Newton. De två kom sedan att samarbeta i många år.

– Av någon anledning har jag jobbat med de värsta temperamen­ten i branschen! Alla de där som hade så hetsigt humör och var så otroligt oförutsägb­ara jobbade jag kontinuerl­igt med. Men gemensamt för de här männen

”Jag grät hela vägen i taxin till Helmut Newton

plåtningen – självförtr­oendet var på botten.”

var att de skapade något utifrån sin egen vision och sin egen fantasi. De var fantastisk­a!

En annan av de stora fotografer­na, en som av vissa anses varit såväl misogyn som våldsroman­tiker, är fransmanne­n Guy Bourdin. Liksom Brigitte Reiss-Andersen skydde han det artificiel­lt perfekta och tillrättal­agda, och han hör ännu till en av hennes favoriter.

– Jag tyckte mycket om att jobba med honom. Han fotografer­ade mig också då och då, för att mitt utseende tilltalade hans estetik. Han tyckte ju om det där lite asiatiska med sneda ögon och det personliga ansiktet, berättar Brigitte.

Livet som make up-assistent i Paris var lika spännande som det var slitigt. Brigitte Reiss-Andersen förväntade­s jobba sju dagar i veckan och så länge hon var önskad på en plåtning – vilket sträckte sig långt över nio-till-fem. Slutet på Parissagan kom när hon hade köpt dyra och svåråtkoml­iga biljetter till La Traviata på operan.

– Jag sa till redan på morgonen att jag måste gå klockan sju för att hinna till operan, och det skulle inte vara några problem. Vid lunch märkte jag att allting drog ut på tiden, och på eftermidda­gen fick jag beskedet att jag absolut inte kunde gå vid sju. Jag missade operan och bestämde mig för att se mig om efter andra möjlighete­r.

Den nya möjlighete­n stavades New York. I början av 1990-talet etablerade Brigitte Reiss-Andersen sig som en av de mest namnkunnig­a inom make up i New Yorks modevärld. Med kunder som amerikansk­a Vogue, Allure, Harper’s Bazaar och Marie Claire på magasinsid­an, och kunder som YSL, Valentino och Oscar de la Renta på modesidan hade hon klättrat långt från rollen som José Luis assistent. Nya stora fotografna­mn som Irving Penn, Annie Leibowitz och Patrick Demarcheli­er lades till i kontaktnät­et. Med en karaktäris­tisk stil och oklanderli­g känsla för färg och penseldrag har hon nu i flera år sminkat stamkunder som Michelle Pfeiffer, Catherine Deneuve och yngre namn som Taylor Swift och Karlie Kloss.

– Det fantastisk­a med de här kvinnorna är att de är så starka och kan sig själva och vad de vill ha. Jag jobbar nästan bara med sådana kvinnor. Varje gång jag jobbar med Michelle Pfeiffer eller Catherine Deneuve måste jag vara superskarp trots att vi arbetat tillsamman­s så länge, och det tycker jag om säger hon och fortsätter:

– Jag söker inte perfektion, jag vill att det ska finnas utrymme för försköning och personligh­et. Det perfekta ansiktet att sminka är det som har regelbundn­a proportion­er, men inte perfekta. Är man för besatt av perfektion så förlorar man det som är konstnärli­gt med jobbet.

Hon nämner Adele som en dröm att få sminka. Och när det gäller en make over kommer svaret blixtsnabb­t – Hillary Clinton.

– Hon är en så fantastisk kvinna men jag skulle så gärna vilja ge henne en liten sminkväska med produkter och säga: Det här ska du använda, och bara det!

Vad är då den vanligaste make up-missen kvinnor gör?

– Det är inte för mycket make up, men fel make up. Jag ser tjejer på gatan som suttit och tittat på Youtube-tutorials och tagit efter, och det blir helt fel. Dessa tutorials är en mardröm! Mycket av inspiratio­nen där kommer från film och tv, och det är inte verklighet. Det passar inte. Smink ska vara något förskönand­e! Det är samma med ålder. Det är inte nödvändigt­vis så att man ska använda mindre smink med åren, snarare andra produkter.

Amerikansk­a Vogue är kanske så långtifrån Youtube-tutorials man kan komma, och det är också i den världen Brigitte ReissAnder­sen fortfarand­e rör sig. Hon påpekar att man inte jobbar direkt med Anna Wintour, även om hon träffat henne några gånger, utan snarare med magasinets stylister. Hennes personliga favoriter är Tonne Goodman, med sin minimala estetik, och den lika omhuldade som egensinnig­a ikonstylis­ten Grace Coddington. – Grace är fantastisk. Hennes jobb är alltid otroligt narrativa och hon skapar fantastisk­a historier i sina verk. Det roliga med amerikansk­a Vogue är naturligtv­is att det är stora produktion­er med generösa budgetar, men också att stylistern­a har så individuel­la sätt att arbeta på. Var och en har sin stil, och man lär känna deras estetik allt eftersom, säger Brigitte Reiss-Andersen.

Jag tänker att det vore förargligt om jag inte frågade en av världens mesta experter om knepet för en perfekt bas.

– Oljor, oljor, oljor! Det finns så många på marknaden nu och de är perfekta att blanda i foundation för de drar inte fukten ur huden. Jag brukar blanda Armanis foundation med Nuxe-olja både på mig själv och mina kunder, och det blir ett fantastisk­t resultat.

Fem minuter efter mötet står jag med ansiktet täckt av Armanifoun­dation och Nuxe-olja. Och även om resultatet säkerligen inte ser ut som det hade gjort för Brigitte Reiss-Andersens säkra hand så är resultatet, faktiskt, nära nog en perfekt bas.

”Grace Coddington är fantastisk – hon skapar otroliga historier i sina jobb för amerikansk­a Vogue.”

 ??  ?? Supermodel­len Gisele, sminkad av Brigitte, fotografer­ad av Nino Munoz.
Supermodel­len Gisele, sminkad av Brigitte, fotografer­ad av Nino Munoz.
 ??  ?? Patrick Demarcheli­er för Vogue Russia.
Patrick Demarcheli­er för Vogue Russia.
 ??  ?? Jennifer Connelly fotografer­ad av Ben Hassett.
Jennifer Connelly fotografer­ad av Ben Hassett.
 ??  ?? Brigitte sminkar supermodel­len Alessandra Ambrosio för tv-showen Good Morning America.
Brigitte sminkar supermodel­len Alessandra Ambrosio för tv-showen Good Morning America.
 ??  ?? Brigitte jobbade med Guy Bourdin för Vogue Paris 1985.
Brigitte jobbade med Guy Bourdin för Vogue Paris 1985.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden