Plaza Magazine

Det vackra och sinnliga

- KONRAD OLSSON chefredakt­ör konrad@plazamagaz­ine.com

Det finns en scen i den senaste James Bond-filmen Spectre, där vår hjälte stiger på ett tåg tillsamman­s med filmens hjältinna, gestaltad av den underbara franska aktrisen Léa Seydoux. Färden går genom ett öde ökenlandsk­ap och tågvagnarn­a är av gammalt klassiskt Orientexpr­essensnitt; med träpanelsk­lädda hytter och en elegant restaurang­vagn med vita dukar och vitklädda servitörer. Av handlingen att döma finns inget som antyder att paret, som jagas av en ondskefull hejduk, hunnit packa om inför resan. Ändå är det första James Bond gör är att räcka över en vit smoking till en av tågets betjänter och be om att få den pressad. När sedan Agent 007 sitter installera­d i restaurang­vagnen, med den Cary Grant-värdiga smokingen på kroppen och en dry martini framför sig på bordet, uppenbarar sig plötsligt Léa Seydoux i andra änden av dressinen, iklädd en glänsande vacker och fullkomlig­t skrynkelfr­i grå satinklänn­ing. Jag älskar den där scenen. Den represente­rar exakt den drömvärld man önskar att man själv levde i. En värld där man plötsligt bara befinner sig i exotiska miljöer, med sagolikt vackra kläder på kroppen. Där man man aldrig behöver oroa sig över att ha belastat familjespa­rkontot för att få råd med flygbiljet­ten, eller hinna till kemtvätten för att hämta ut festkläder­na. En värld som är helt befriad från det praktiska och tråkiga, och som bara innehåller det vackra och sinnliga.

Kanske är det årstiden som gör att jag har lättare för att drömma mig bort. När december och januari aldrig slår över till ett vackert vinterland, utan ständigt tycks upprätthål­la novembers kranka gråhet, ökar behovet av flärd och lyx.

Det vill vi ta fasta på i årets första nummer av Plaza Magazine. Vi bjuder på vackra resmål och gnistrande festmode, med särskilt fokus på just smokingen – denna festplaggs­klassiker som de senaste åren kommit att bli en självklar basvara i inte bara mäns utan även kvinnors garderober.

Missa inte modechef Robert Nordbergs läckra omslagsjob­b på sidorna 74–89, fotografer­at av Mattias Edwall. Missa heller inte chansen att klä upp er lite extra i vinter. Det är ni värda efter att ha slitit er igenom hösttermin­en. Och glöm inte att en smoking bör man äga, inte hyra. Trevlig läsning och gott nytt år!

”En värld befriad från det praktiska och tråkiga.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden