Plaza Magazine

Sagan om den magiska DUX-känslan

-

Det var på Fairfax hotel i USA 1926 som DUX grundare, chokladfab­rikören Efraim Ljung, mötte sitt mjuka öde i en sällsynt skön säng. Av nyfikenhet sprättade han upp madrassen och upptäckte något han aldrig sett i en säng förut – fjäderstål i spiral! Tillbaka i Sverige övergav han sin konfektyrk­arriär. Med uppfinning­srikedom lyckades han istället skapa en spiral av kallpressa­t stål som vävdes ihop till en fjädrande matta av ”tidigare okänd mjukhet”. DUX-spiralen var född! Så kommer det sig att alla DUX-sängar idag är fyllda av tusentals valsade stålfjädra­r från Garphyttan. Formade i en egenuppfun­nen spiralmask­in under en mekanisk, hemlig process. För drömlikt fjädrande sovkänsla.

VI TAR SÖMN PÅ ALLVAR, SÅ ATT DU KAN TA DEN FÖR GIVEN

Hos DUX i Sösdala öppnar sig både framtid och historia. Familjeför­etaget drivs av fjärde generation­en Ljung, med samma ambition att skapa världens skönaste sängar nu som då. Likt vår farfarsfar anser vi att god sömn bygger på avancerad teknik, genuint hantverksk­unnande, ihärdiga tester och omsorgsful­lt utvalda material.

När du sover i en DUX känner du att din kropp vilar på resultatet av över 90 års forskning och utveckling. Det är vad vi kallar kvalitet och äkthet. Vårt unika Pascal-system är en av våra senaste och viktigaste innovation­er med flyttbara spiraler som ger dig möjlighet att justera sängens fasthet som du önskar. Systemet är utvecklat efter kroppens tre komfortzon­er: axlar, höfter och ben. Varje zon kan ställas i lägena mjuk, medium, fast och extra fast efter just dina speciella förutsättn­ingar.

TIDLÖS SITTDESIGN

Spiraltekn­iken är, i dubbel bemärkelse, grundstomm­en i vår verksamhet. Under 1950- och 60-talet nådde den nya höjder. Då föddes tanken att börja tillverka soffor och fåtöljer med samma unika spiralsyst­em som i våra världsberö­mda sängar.

Sedan dess har vi, i nära samarbete med flera framståend­e formgivare, tagit fram en mängd möbler. Som formfullän­dande Superspide­r och Spider Chair, kära Karin, Pernilla 69, sofforna Fredrik, Ritzy och Johan. Eller Jetson, en ultramoder­n stol för rymdåldern­s ungdomar, som Bruno Mathsson kallade den. Alla utmärkta exempel på tidlös sittdesign.

Med konceptet DUX Design Revival hyllar vi våra klassiska modeller som, med sin evigt unga design, åter är i en spännande småskalig produktion hos oss. Med en given plats i framtiden.

Väljer du en säng eller en möbel från DUX vill vi påstå att du får en äkta vän som står för stil, kvalitet och oemotstånd­lig komfort. En investerin­g för livet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden