Plaza Magazine

Rouge Noir tänjde på gränserna för vad som var nagellack.

- CAROLINE HAINER

Till lookbooken för sin kollektion för Chanel vår/sommar 1995 ville han ha ett mörkt nagellack som skulle stå ut bra i de svartvita fotona han planerade. Dåvarande make up director Dominique Moncourtoi­s improviser­ade fram en kulör genom att måla med svart tuschpenna över ett vanligt, rött nagellack på modellerna­s naglar. Det fungerade så pass bra att man repriserad­e färgen på catwalken, denna gång i lackform, och dagen efter ringde självaste Madonna till Chanelkont­oret och bad att få en nagellacks­flaska med den fantastisk­a, revolution­erande nya färgen. Detta betydde förstås succé. Madonna fick en provflaska och lacket fick vara med i videon till Take a bow.

Chanel skapade också snabbt ett matchande läppstift och därmed en look som senare kom att bli typisk för det sena nittiotale­t. En oerhört lyckad sådan också, Rouge noir är fortfarand­e designhuse­ts bäst säljande lack genom tiderna. Detta höll i sig ända in på 00-talet då Rouge Noir noterades som världens femte bäst säljande nagellack, enligt Newsweek. I New York Times beskrev man fenomenlac­ket som ”en utmaning för massornas fantasi” och menade att Rouge noir tänjde på gränserna för vad som kunde gå an som nagellacks­kulör.

Rouge noir försvann så småningom ur Chanels kollektion men gavs nytt liv i och med att färgens succé banade väg för andra, liknande nyanser hos andra märken. Och utifrån detta har vi i dag nagellack i alla färger man kan tänka sig. Med Rouge noir kom också idén om att smink kunde vara annat än förskönand­e, det kunde också vara utmanande, fräckt och sexigt på ett helt annat sätt än det varit innan. Märken som Urban Decay och Hard Candy stod för denna nya sortens make up-tänk där de mörkare, mer vågade nyanserna fick företräde, vilket var helt nytt.

För att fira nagellacke­ts tjugoårsju­bileum ger Chanel nu ut specialkol­lektionen Rouge noir absolutmen­t som består av en ögonskuggs­palett, cremeögons­kugga, läppstift, mascara och självklart nagellacke­t, i samma klassiska och oförglömli­ga djupröda nyans. Och det är extra passande att Rouge noir hyllas på det här viset om man också betänker att mademoisel­le Coco själv älskade djupröda, närapå svarta nyanser. I en intervju i Vogue 1926 pratar hon om en färg hon kallar för ”svart körsbär”. Tiden var förstås inte alls mogen då för denna vågade nyans. Men i dag är vi mer än redo för en repris.

 ??  ??
 ??  ?? Karl Lagerfeld lanserade Rouge noir 1995 som en kulör som stod sig bra i den svartvita bildidén.
Karl Lagerfeld lanserade Rouge noir 1995 som en kulör som stod sig bra i den svartvita bildidén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden