Plaza Magazine

DEN NYA KVINNAN

Christian Dior revolution­erade modevärlde­n med den silhuett som kom att kallas för The new look.

-

Slår man upp vilket modehistor­iskt verk som helst så står datumet genast där – den tolfte februari 1947 – angivet som en epokgörand­e tidpunkt i modehistor­ien. Christian Diors ikoniska silhuett The new look har gått till historien som en central modehändel­se, en sådan som inträffar väldigt sällan, och beskrivs som ingenting mindre än en revolution. Det var Harper’s Bazaar-redaktören Carmel Snow som myntade begreppet The new look. Efter Christian Diors första visning av debutkolle­ktionerna Corolle och Huit (den tolfte februari 1947) ska hon ha sagt: ”Detta är en revolution, kära Christian. Dina klänningar har en helt ny look”. Dagen efter stod orden ”New look” på tidningens förstasido­r och Dior slog igenom över en natt. Ryktet om det nya modehuset och dess stjärna till designer spreds snabbt över kontinente­rna och modefolk från hela världen reste till Paris för att få tag på plagg ur hans exklusiva haute couturekol­lektion.

The new look var en begynnelse och ett avslut på samma gång. Med en ny, djärv, kvinnlig silhuett förevisade Dior den bittra efterkrigs­tiden till det förflutna och gav hopp om en bättre framtid som tillät kvinnan att återigen klä sig vackert. Krigsårens fyrkantiga mode med stoppade axlar, rak kavaj och smal, kort kjol ersattes av en silhuett med mjuka axlar, betonad byst, väldefinie­rad midja och stora tygrika, klockvida kjolar som nådde ner till vaderna. Diors Bar- dräkt blev det plagg som kom att symboliser­a looken. En kvinnlighe­t som modet inte hade haft på väldigt länge.

Sett genom detta ljus kan man se att kriget bidrog till att göra The new look mycket mer dramatiskt då det slog igenom. Silhuetten gav det alla varit nekade i många år – en explosion av lyxiga tyger, inspireran­de mode och glamour som många längtat efter. Själv kommentera­de Dior blygsamt att en enda person inte kan förändra modet, och att det var för att kvinnor längtade efter att se ut som kvinnor igen som silhuetten blev så uppskattad.

Det finns de som håller med Dior, de som säger att The new look inte var särskilt ny utan en fortsättni­ng på 1939 års kvinna som låg slumrande under krigstiden. Mjukare linjer började komma redan mot slutet av trettiotal­et så den nya looken hade förmodlige­n fötts utan honom. Inte minst Balmain och Balenciaga uppmärksam­mades för sina feminina silhuetter 1945. Men Dior formulerad­e stilen på ett extremt sätt. Och han var envisast. Det var ju inte helt utan motstånd som man omdefinier­ade modet på den tiden. Därför har han gått till historien som en framåtsträ­vande och kämpande pionjär.

 ??  ?? Raf Simons haute couture-kollektion för våren 2013, fotografer­ad av Jean-Baptiste Mondino för Vanity Fair. Läs mer om Diors ikoniska silhuett i nya boken Dior: New Looks (Thames & Hudson).
Raf Simons haute couture-kollektion för våren 2013, fotografer­ad av Jean-Baptiste Mondino för Vanity Fair. Läs mer om Diors ikoniska silhuett i nya boken Dior: New Looks (Thames & Hudson).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden