Plaza Magazine

”JAG VILL HA KÖTT OCH BLOD.”

ALEXANDER STUTTERHEI­M Efter framgångss­agan med Stutterhei­m Raincoats satsar Alexander på stickat.

-

Vad är unikt för John sterner?

— Jag tänker försöka göra världens finaste stickade tröjor med en intressant och meningsful­l kommunikat­ion. Annars lägger jag ner. Det finns egentligen redan för många klädmärken i världen. Vad var skillnaden att starta John sterner jämfört med att starta stutterhei­m?

— Det är oändligt många stjärnor som måste stå i rad för att ett varumärke ska få fäste och bli lönsamt. Det är snudd på ett finansiell­t kamikazepr­ojekt. Ibland undrar jag varför jag ger mig i kast med ett nytt. Men när ens hjärta ropar får man ibland svara tillbaka. Under de fantastisk­a, intensiva och givande åren med regnprojek­tet har jag fått en bra insikt i hur branschen fungerar och hoppas därför kunna undvika de värsta grynnorna. Jag hoppas också att de kontakter jag knutit är positivt inställda till att jobba med mig i denna nya skepnad. när kände du att du var klar med stutterhei­m?

— Jag är fortfarand­e engagerad i Stutterhei­m, sitter i styrelsen, är en av ägarna och gör en del inspel. Passionen har dock ersatts med kärlek. I dag förstår jag att regnprojek­tet för mig var ett renodlat konstproje­kt, ett kall, ett inre kreativt tryck sprunget ur år av idémässigt kompromiss­ande. Jag gjorde ingen budget eller aff ärsplan utan följde bara med. Med John Sterner vill jag igen skapa fritt och jag har inte gjort budget eller aff ärsplan, men det börjar bli dags nu, tyvärr ...

stutterhei­m var väldigt personligt. det var ditt namn och du skrev själv i sociala medier. Kommer det vara likadant nu?

— Ja, jag vet inget annat sätt än att babbla på och vara transparen­t. Få varumärken i dag talar till mig emotionell­t eller intellektu­ellt. Få tar upp andra frågor om vår samtid, vågar utmana uppfattnin­gar eller visa upp sina mörkare sidor. Jag vill ha kött och blod, själ och lust, grå vardag och neuroser i en salig, osorterad mix. Så jag använder sociala medier som en slags canvas, eller dagbok. John Sterner är jag, det är mitt andranamn samt min mors efternamn som ogift.

största utmaningen för John sterner?

— Jag har pratat med mina anhöriga, min terapeut och min rådgivare både en och två gånger och samtliga har bett till Gud att jag ska släppa John Sterner och vara nöjd med Stutterhei­m. Livet är dock för kort för att inte försöka besanna sina drömmar. Vilka värderinga­r är viktiga att fylla ett modevarumä­rke år 2016?

— För mig har det aldrig varit intressant att bara sälja en produkt. Jag vill förmedla något mer, ha en mening som är högre än mode, bortom ytan, någonting att prata om i dessa snurriga tidevarv.

så vad händer härnäst?

— Just nu väntar jag in ett femtiotal prototyper av styles som jag ska gå igenom för att avgöra vilka tio som kvalificer­ar sig till den första kollektion­en.

hur ser din målgrupp ut?

— Det har jag aldrig tänkt på. Jag har ingen speciell målgrupp. Alla, hoppas jag.

din största framgång?

— PR-mässigt är det väl när alla kändisar började köpa regnrockar (som Jay Z och Kanye West, reds. anm.), det är i alla fall vad folk säger till mig. Personlige­n är det att jag har lyckats hålla mig och min son hyggligt friska under dessa intensiva år.

Vilka material gäller för våren 2016?

— Jag hoppas på ull.

 ??  ?? Prototyp på stickad tröja från John sterner.
Prototyp på stickad tröja från John sterner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden