Plaza Magazine

”Modebransc­hen har sällan varit så innovativ och öppen som nu.”

-

Under vintern och den tidiga våren har de senaste årens bekymrade diskussion­er om modesystem­et dragits till sin spets. Allt sedan den digitala utveckling­en gjorde modevisnin­gar tillgängli­ga världen över i realtid har modets kugghjul arbetat allt snabbare, vilket lett till ett högt — vissa menar ohållbart — tempo, där nyheter sprids så snabbt via sociala medier att de ofta tappat i värde innan de ens nått butiken. Omskrivna skandaler, självmord och avhopp från ledande kreatörer som John Galliano, Alexander McQueen och Raf Simons har bidragit till bilden av en industri i kris. Under vintern har dessutom en rapport om framtiden för New Yorks modevecka sammanstäl­lts, utifrån det faktum att modeveckan som fenomen hamnat i kläm mellan digitala modekampan­jer och ett trögt inköpssyst­em. Frågan har varit vad syftet med en modevecka är, när nyheter effektivt lanseras via sociala medier, och inköpare inte hinner vänta på catwalkpre­sentatione­r. Samtidigt har också ledande företag som Tom Ford, Burberry och Vetements offentligg­jort att de kommer ändra sina affärsmode­ller, för att försöka gå tillbaka till ett långsammar­e tempo för spridning av sina varor, så att deras kläder kan få längre livslängd och glappet mellan digitala bilder och butikens fysiska rum bli något mindre.

Parallellt med de här diskussion­erna om industrins omorganise­ring pågår ett annat skifte. Modehus arbetar sedan en tid tillbaka, i olika utsträckni­ng, med frågor om hållbarhet. Exempelvis har Saint Laurent, utan att kommunicer­a det utåt, börjat använda ekologisk bomull i sina storsäljan­de skjortor och T-tröjor. I Sverige har världens mest ambitiösa forsknings­program kring hållbart mode, Mistra Future Fashion, gått in i sin andra och mer fördjupade fas, medan modehus som Filippa K har integrerat hållbarhet­sfilosofin på ett självklart och nästan omärkligt vis i sin varumärkes­identitet.

De här två tendensern­a visar att vi kan se början på ett internatio­nellt paradigmsk­ifte inom mode, där digitalise­ringen av samhället lett till dramatiska och långtgåend­e effekter, både för kommunikat­ion som produktion av mode. Även om de till synes handlar om olika saker, har de gemensamt att de båda i grunden handlar om frågan vad meningen med modeindust­rin är. För vem produceras detta ständiga nyhetsflöd­e? Och, vem är det som i slutändan betalar det egentliga priset för konstant nya varor?

Ur ett mer allmänt perspektiv har det varit vanligt att raljera kring modets ytlighet. Mode har länge ansetts vara en industri som säljer yta och uppmanar till fåfänga. Eftersom samtalen konsekvent vägrat att definiera mode som ett faktiskt kulturellt uttryck, har bilden av en ansvarslös och narcissist­isk industri kunnat reproducer­as under decennier. Det har lett till att skeptiska röster nu undrar om modeindust­rin verkligen har kompetens att hantera problemen på egen hand.

Jag kan till stor del förstå oron. Modeindust­rin är internatio­nell och dess förmåga, alternativ­t misslyckan­de, med att hantera miljöfråga­n kan bidra till att avgöra mänsklighe­tens möjlighete­r för en framtid på jorden. De omskrivna tragediern­a som drabbat kreativa ledare, där den orimliga arbetsbörd­an spelat stor roll, har inte heller gett någon värst positiv bild av det samtida modeklimat­et. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra litet över perspektiv­et.

Mode som fenomen är inte skiljt från samhället i stort. Det är en integrerad del av hur städer planeras, hur vi lever våra liv och klär våra kroppar. Vi har alla bidragit till att formulera modebransc­hens premisser, och vi kan därför också när som helst omförhandl­a dem, om vi så önskar. Modeindust­rin existerar för att vi konsumente­r efterfråga­r den. Negativa miljökonse­kvenser finns bara i den mån vi tillåter dem att göra så. Om modet hittills har gått för snabbt kan vi enkelt, om vi vill, ändra tempo. Men, för att göra det måste vi omdefinier­a vår förståelse om mode — det är inte en diffus institutio­n som existerar långt borta från vår egen vardag, ett elitistisk­t luftslott ovan molnen, utan snarare en integrerad del av vårt samtida samhälle.

Jag ser framtiden — både för mode och för världen i stort — som ljus. Modebilden, med kreatörer som Jonathan Anderson, Demna Gvasalia och Craig Green, har sällan varit så innovativ som nu, där vi ser frågor om kön, klass och etnicitet kreativt utforskas via kollektion­er och reklamkamp­anjer. Samtidigt är det nu, tack vare just sociala medier och onlinebuti­ker, lättare för fler än någonsin tidigare att ta del av det faktiska utbudet, om man så vill. En lösning som rapporten om New Yorks modevecka kom fram till är att modeveckor måste bli mer pluralisti­ska, med olika lösningar för olika märken, samt att de tidigare branschbet­onade sammankoms­terna bör öppnas upp ytterligar­e, för att också släppa in den modeintres­serade allmänhete­n.

Vi har det mode — och i förlängnin­gen den framtid — som vi förtjänar och vill ha. När modebransc­hen nu öppnar sina dörrar, hoppas jag att fler personer inser detta, och använder sin röst för att påverka modets utveckling i rätt riktning. Vi väljer själva vilket liv vi vill leva, och vilket mode vi vill ha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden