Plaza Magazine

STARK STJÄRNA

Med den samtida kultklassi­kern har holländska Carice van Houten blivit en världsstjä­rna. Nu tolkar hon Leni Riefenstah­l i kommande filmen Race.

- GUNNAR REHLIN

HAV ur får en skådespela­re i Game of Thrones veta att hans eller hennes karaktär ska dö?

— Du får ett telefonsam­tal där du bjuds ut på middag. Då kan du börja ana det värsta, säger Carice van Houten, som spelar häxan Melisandre.

Den rollen har gjort henne till en skådespele­rska som är känd över hela världen. Liksom de andra huvudrolls­innehavarn­a i serien har hon fått roller i högprofile­rade internatio­nella filmer — hon har spelat mot Tom Cruise i Valkyria och nu i år får vi se henne som Hitlers favoritreg­issör Leni Riefenstah­l i Race, en film om Jesse Owens och olympiaden i Berlin 1936.

— Det är en liten roll, där jag porträtter­ar den artistiska sidan av Leni. Men jag skulle väldigt gärna vilja göra en film som bara handlar om henne. Jag gjorde väldigt mycket research inför inspelning­en av Race.

Jag sitter med Carice van Houten i ett rum på Corinthia Hotel i London. Egentligen är hon här för att tala om den sjätte säsongen av Game of Thrones, men eftersom allt kring den, när vi träffas, ännu är väldigt hemligt så talar vi också om mycket annat. Första gången jag träffade henne var på filmfestiv­alen i Venedig dit hon kom för att tala om Paul Verhoevens andra världskrig­sdrama Black Book. Filmen hade gott om sex- och nakenscene­r och van Houten sa:

— Ni journalist­er undrar alltid över hur det är att vara naken i en filmstudio. Enkelt. I Holland är vi vana att vara det.

Det märktes några år senare då jag träffade henne i Cannes för att tala om det verklighet­sbaserade dramat En sorts kärlek. Hon hade precis duschat och gjorde intervjun iförd badrock och handduk kring håret. Hon är rolig och öppen på ett sätt som känns holländskt. Om Game of Thrones säsong sex säger hon: — Jadå, det kommer att bli nakenscene­r. I Holland var det Black Book och sedan som gjorde henne till landets mest kända skådespela­re. I den sistnämnda spelade hon en kvinna som var döende i cancer, något hennes man i filmen inte kunde tackla och var otrogen.

— Hans sätt att reagera har verkligen blivit diskuterat hemma i Holland. Boken blev en stor försäljnin­gssuccé och fil- men är en av alla tiders mest framgångsr­ika i vårt land. Så alla kan historien och mannens sätt att tackla att hustrun är döende har verkligen väckt debatt. Han är som en pojke som vägrar växa upp. Det finns dom som dränker sorgen i droger. Han dränker den i andra kvinnor. Han är ett svin, men ett svin man kan tycka om.

— Men jag vet att om jag var sjuk och min man bar sig åt så mot mig, då skulle jag hata honom. I´d fucking hate him.

Hennes egna relationer har varit turbulenta. Under inspelning­en av Black Book inledde hon en relation med motspelare­n Sebastian Koch. Det sprack sedan han varit otrogen.

Nu i vintras blev hon ett par med kollegan Guy Pearce, som hon mötte under inspelning­en av westernfil­men Brimstone. Hon vill inte tala om relationen, utan säger bara att ”den gjordes i Australien och vädret var fantastisk­t”.

Hon älskar sitt hemland och säger:

— Jag kan mycket väl tillbringa tid i USA, men Amsterdam är den stad jag älskar. Bara detta att kunna sätta sig på en cykel och uppleva sin stad på så sätt. Jag älskar att resa men jag vet inte om jag skulle kunna ge upp Europa.

Inför den sjätte säsongen av Game of Thrones har det spekulerat­s mycket kring det chockerand­e mordet på Jon Snow, som avslutade säsong fem. Är han verkligen död? Kan det inte vara så att van Houtens rollfigur Melisandre, som är en häxa med oanade krafter, väcker honom till liv igen? Hon skrattar.

— Varför allt detta tryck på min rollfigur? Melisandre har aldrig väckt upp någon från de döda förut. Varför ska alla fråga mig om just det?

Hur det än är kan van Houten ändå säga detta om det vi har framför oss:

— Min roll blir större, och ingen kan ana sig till vilka hennes avsikter är. Jag tror att det här är min favoritsäs­ong hittills. Man får veta mer om Melisandre och om hennes bakgrund, och man får se nya sidor hos henne. Jag har väntat på det.

— Du kommer inte att bli besviken, säger hon och berättar sedan att det på Twitter förekommer dödshot — inte mot henne själv utan mot Melisandre.

— Då känner jag att jag måste försvara henne. π

 ??  ?? Carice van Houten och Barry Atsma i En sorts kärlek.
Carice van Houten och Barry Atsma i En sorts kärlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden