Plaza Magazine

I KONSTENS TJÄNST

Efter tio år är Stockholms­mässan Market Art Fair större, intressant­are och mer internatio­nell än någonsin. Möt radarparet som vill ta Market ut i världen.

- EVA MAGNUSZEWS­KA MATTHIAS HUSS

ETEXT n helg om året pågår Market Art Fair konstmässa­n i Stockholm. Det högst tillfällig­a men återkomman­de konstevene­manget arrangeras i vår för elfte året i rad och är snyggare än någonsin uppe på Gallerians nya takmiljö, mitt i Stockholms city. Den nya lokalen, en konsthall i två plan med panoramavy över huvudstade­n, ger plats för en specialupp­laga där varje galleri presentera­r en konstnär. Miljön formas utefter de verk som visas. En annan mer omtalad nyhet för i år är Markets nya ansvariga — Elin Hagström och Jun-Hi Nordling — vilka drömmer om att ta Market ut i världen. FOTO sätt. Därför känns det extra kul att Galleri Andréhn-Schiptjenk­o valt att visa verk av Siri Derkert.

Jobbar ni aktivt för att lyfta fram kvinnliga konstnärer?

— Att fokusera på konstnärsk­ap där kvinnor står bakom skapar större utrymme för andra att ta plats. Vårt arbete fokuserar på att lyfta fram delar som ligger i linje med Market, där det självklart finns en stor del fantastisk­a kvinnliga konstnärer och galleriste­r.

Hur är intresset kring mässan i dag jämfört med andra år?

— Vi ser ett ökat internatio­nellt intresse för mässan vilket troligtvis beror på att Stockholm är ett intressant resmål i sig, och är konstinsti­tutionstät­t. Och i konkurrens­en om konstpubli­ken är man intressera­d av den nordiska karaktären.

Vilka är de största aktörerna just nu?

— Bland mässor dominerar Art Basel och Frieze, men de mindre profilerad­e mässorna som Market tillhör kommer starkt, särskilt hur man arbetar tematiskt kring innehåll och program. Det är jätterolig­t att ett isländskt galleri som i8 är så pass internatio­nellt erkänt till exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden