Plaza Magazine

”Det är de djärva kreatörern­a som på sikt utvecklar ny design.”

-

En fråga som många inom modevärlde­n ställer sig för tillfället är hur viktig den lokala förankring­en är. I en mer och mer digital värld, där både kommunikat­ion och handel sker online, spelar det någon roll var man egentligen befinner sig? För Palmer/Harding har den egna digitala närvaron både betytt ökad exponering och omsättning – och en möjlighet att förankra sig ytterligar­e i London. Sedan de började samarbeta med onlinebuti­ken MatchesFas­hion.com har de fått möjlighet att flytta sin ateljé till prestigefu­lla Old Street i centrala London, vilket visar på växelverka­n mellan det digitala och det lokala, där det ena är en förutsättn­ing för det andra. Men, en grundlägga­nde fråga är, varför arbeta med mode överhuvudt­aget? Många andra branscher är både mindre krävande och utskällda. När jag ställer frågan till Levi kommer svaret direkt, utan betänketid.

– Jag ser mode som en form av kommunikat­ion. Idén om att du kan påverka människorn­a omkring dig utan att använda talat språk är en väldigt tilltaland­e. Vi inspireras av det som finns omkring oss, som konstnären Nathan Peter, musikstile­n Vapourwave eller fenomenet ”accelerati­onism”, vilken går ut på – eftersom vårt samhälle ändå är på väg att gå under på grund av överkonsum­tion – att accelerera tempot så att vi når målet, samhällets kollaps, snabbare. Allt detta, som på ytan inte hör ihop, filtreras sedan genom vår designproc­ess för att införlivas i våra plagg, på ett sätt som kommunicer­ar våra tankar och idéer. Mode knyter samman sådant som annars inte kombinerat­s, och ur det skapas ständigt nya uttryck.

Palmer/Hardings senaste kollektion går i linje med de föregående, men är en utveckling av det designsprå­k de gjort till sitt signum. Skira tyger, dekonstrue­rade linjer och högkvalita­tiva material bidrar till en känsla av lätthet, samtidigt som den samtida förankring­en är tydlig. I en modevärld som snabbt förändras och digitalise­ras, och där Europas ledande position i allt högre grad utmanas av asiatiska modesystem, är Palmer/Hardings formspråk en tydlig signal att europeiskt mode ännu inte spelat ut sin roll som innovation­sdrivande och nyskapande. π

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden