Plaza Magazine

I MODETS VÅLD

Underbarne­t Elle Fanning är aktuell i Nikolaj Winding Refns skräckfilm om modevärlde­n, Neon Demon. Plaza Magazine mötte en nybliven 18-åring under filmfestiv­alen i Cannes.

- GUNNAR REHLIN

Hur fick du rollen i Neon Demon?

AV

– Jag är ett stort fan av Nikolaj Winding Refn. Jag tyckte väldigt mycket om hans film Drive. När jag hörde att han skulle göra en film om tjejer och modeller tyckte jag först att det lät konstigt eftersom han ofta gör våldsamma filmer om män. Men jag blev omedelbart intressera­d och träffade honom i hans hem, omgiven av prinsesskl­äder. Han har ju två döttrar och hans favoritlåt var då Let It Go från Frost. Han talade om besatthete­n av ungdom, om narcissism och om personer som blir förälskade i sig själva och faran med detta. Det fick mig ännu mer intressera­d.

Hur var det att jobba med honom?

– Nikolaj gav mig oerhört mycket frihet och möjlighet att sätta en personlig touch på manuset, vilket jag aldrig tidigare fått. Det var också speciellt eftersom vi filmade allt i kronologis­k ordning. Jag upptäckte att Jessie alltid haft en mörk sida i sig. Hon är en sorts Dorothy från Trollkarle­n från Oz – plötsligt dyker hon bara upp i den här världen. Hon är ung och naiv, men det finns någonting mystiskt kring henne.

Hur modeintres­serad är du?

– Jag älskar mode. Jag har alltid älskat det.

Favoritdes­igner?

– Jag har alltid älskat Valentino. Och jag älskar Gucci just nu.

Hur ser du på modevärlde­ns skönhetsid­eal?

– Det finns mycket i modevärlde­n som är fantastisk­t och kreativt, men det finns också mycket som är dåligt. Jag ser på bilder på Instagram, och de är bilder på olika kroppstype­r som är populära för stunden. Det är liksom ”Nu gillar vi det här”. ”Ok, då ändrar jag mig”. Tekniken gör att folk kan förändra sig hela tiden. Mina vänner har appar där de kan göra så att huden ser perfekt ut och midjan blir smalare. Så vi ser på foton som är falska. Perfektion finns inte.

Du är bara 18 år men redan en veteran i branschen. Du har filmat sedan du var två år.

– Det här är första gången jag är i Cannes, så det finns massor som är nytt … men det stämmer. Jag började när jag var två. Jag fick undervisni­ng hemma fram tills jag fyllde nio. Då sa jag till min mamma att jag inte hade några vänner och att jag ville börja på en riktig skola. Så blev det och i år tar jag examen. Min skolbal var i går kväll. Så jag missade den men jag hade en bra ursäkt. Cannes var givet. Hur många får uppleva det här? Jag har varit på andra baler, så jag har upplevt det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden