Plaza Magazine

”Någon gång i livet är man med om en dag då allting känns perfekt.”

-

De tidiga klubbåren på Studio 54, följt av arbetet med att omgestalta Gucci och sedan utveckla Yves Saint Laurent, har alla bidragit till att lägga grunden för modehuset Tom Ford. Ur ett modeperspe­ktiv är det intressant att notera att Fords främsta egenskap är att sätta samman en övergripan­de kreativ vision. Det handlar inte så mycket om att känna till skillnaden mellan olika typer av knappar eller hur man ska sy i ett blixtlås på bästa sätt, utan om vilka underligga­nde värderinga­r man vill kommunicer­a. Ford har två huvudsakli­ga styrkor – han gör grundlig research och han har ett tränat estetiskt sinne. När dessa kombineras skapar han helhetslös­ningar som ger en mer djupgående effekt än om han bara skulle ha fokuserat på att göra plagg i ett visst snitt. Varumärket Tom Ford är en fullständi­g upplevelse, från hur mattan känns under skosulorna till vilket träslag som sitter i trapphuset och hur varorna är placerade.

Ett exempel på den här förmågan är hans första spelfilm, En enda man, som kom 2009. Filmen är baserad på en bok med samma titel skriven av den legendaris­ka författare­n Christophe­r Isherwood. Boken är en klassiker i sig, och handlar om ensamhet, sorg och död inramad i en intellektu­ell amerikansk universite­tsmiljö på sextiotale­t. I Fords händer förstärkte­s de estetiska elementen. Som utbildad arkitekt hade han en djupgående förståelse för scenografi­ns betydelse, och den rumsliga dimensione­n i filmen är därför framträdan­de. Även filmkostym­en är designad av Ford, så att handlingen berättas lika mycket genom dialog som genom olika estetiska element. Detta förstärks också av soundtrack­et, det som senare spelades i Gucci-butikerna, och sättet han arbetat med att förmedla känslor via färg. Filmen handlar om sorg och är därför en färgmässig­t nedtonad historia, men när plötsliga känslostor­mar gör sig påminda blir färgerna starkare och klarare, på samma sätt som när man påminns om ett fint minne eller ser en älskad efter en tids frånvaro. Ford förklarar:

– Någon gång under livet är man med om en sådan där dag då allting känns perfekt, då

 ??  ??
 ??  ?? Julianne Moore och Nicholas Hoult (ovan). Colin Firth och Julianne Moore ur Tom Fords debutfilm En enda man. Colin Firth nominerade­s till en Oscar för sin insats.
Julianne Moore och Nicholas Hoult (ovan). Colin Firth och Julianne Moore ur Tom Fords debutfilm En enda man. Colin Firth nominerade­s till en Oscar för sin insats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden