Plaza Magazine

JOHNNY COCA

Mulberry kämpade med vikande siffror och bristande kreativ ledning när Johnny Coca kom in i bilden. Plaza Magazine har träffat en ödmjuk kreatör som har blåst liv i det ikoniska brittiska modehuset.

- AV ROBIN DOUGLAS WESTLING

Mulberrys nya kreativa direktör om framtidspl­anerna.

Ioktober tidigare i år presentera­de Mulberry sin SS17- kollektion i en stor lagerlokal långt ut i sydöstra London. Förväntnin­garna var skyhöga då det var Johnny Cocas – Mulberrys nya kreativa direktör – andra kollektion för det brittiska modehuset. I två år har de inte haft någon kreativ ledning alls och var på väg mot botten både ekonomiskt och kreativt. Johnny Coca, den kreativa accessoard­esignern, tog över och framtiden för Mulberry började ljusna. Johnny har nu varit kreativ direktör för modehuset i lite mer än ett år och han har redan förändrat mycket inom Mulberrys estetik. Det märks också tydligt med hela konceptet för SS17- visningen. Visningslo­kalen har varit en del av den brittiska dags- och kvällstidn­ingen Evening Standards gamla tryckeri. Lokalen gav en rå och kaxig känsla när modellerna marscherad­e ut på catwalken. Vi kunde se att Bayswater-modellen blivit uppdaterad ännu en gång och som till våren och sommaren 2017 kommer i en mycket större modell. Även jag, som många andra, uppmärksam­made att många gånger kändes det som att kollektion­en var en mer putsad och polerad version av det parisiska undergroun­dmodet. Dessutom kände jag hur visningen nästan andades Vetements. Mycket beror väl på att visningen stylades av superstyli­sten Lotta Volkova som mer är känd som Demna Gvasalias ”partner-in-crime” på Vetements och Balenciaga. Det blev ett tydligt budskap från Mulberry att märket definitivt lämnat Emma Hills estetik med hundar och blomsterar­rangemang bakom sig.

En månad innan visningen träffade jag Johnny när han var på en blixtvisit i Sverige för öppningen av Mulberrys nya butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Jag frågade hur hans första år på det brittiska modehuset har varit. ”Intensivt” svarade han trött. ” Väldigt intensivt” tillade han och berättade att det hade varit ett år med extremt mycket arbete. Bland annat att gå igenom alla de kategorier han skulle skapa för Mulberry som innefattad­e en hel ready-to-wear kollektion, smycken, väskor och skor.

– Jag har tillbringa­t extremt mycket tid i fabriken för att träffa alla hantverkar­e för att få en djupare förståelse av varumärket­s historia, för att på ett så bra sätt som möjligt utveckla Mulberry till något annorlunda och speciellt. Men att vi fortfarand­e behåller det brittiska arvet som Mulberry har.”

Johnny Coca växte upp i Sevilla i Spanien och som barn utmärkte han sig extra mycket inom matematik och naturveten­skap. Under sin barndom samlade Johnny på sina favoritmod­emagasin och tittade på Kylie Minogue och Madonnas musikvideo­s för att se vad de hade på sig. Att Johnny skulle jobba med mode var inte alls självklart. Det kändes för långt bort för honom, men tanken att designa något fanns alltid i hans huvud. Möbler, bilar och byggnader var då det han tänkte mest på att designa och utveckla. Samtidigt packade Johnny sina väskor och flyttade till Paris för att studera konstrukti­onsteknik på Ecolle Boulle. Därefter påbörjade han sina studier inom arkitektur och inrednings­design.

Under tiden Johnny Coca studerade inrednings­design tjänade han extra pengar som frilansand­e skyltfönst­erstylist för Louis Vuitton. När han en dag ritade bilden av de skyltfönst­er han skulle styla kom han på sig själv med att rita upp egna väskor. Johnny tyckte att hans teckningar var bra och i en intervju med W Magazine berättas det att han ringde upp Louis Vuittons dåvarande vd Yves Carcelle och sa: ”Du vet inte vem jag är, men jag jobbar för dig. Och jag har många ritningar på väskor jag designat som jag skulle älska att få presentera för dig.” 30 minuter senare ringde Carcelle och berättade att han arrangerat ett möte för Johnny med designchef­erna för Louis Vuitton.

Sex månader senare när Johnny hade avslutat sina studier på Ecole Boulle började han designa väskor på heltid för Louis Vuitton. Han tillbringa­de all sin tid i deras ateljéer med modehusets hantverkar­e för att få fördjupad kunskap inom lädervaror. Efter fem år började Johnny jobba på Céline under Michael Kors och blev chef över ac-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Johnny Coca under visningen av Mulberrys SS17- kollektion.
Johnny Coca under visningen av Mulberrys SS17- kollektion.
 ??  ??
 ??  ?? Väskor ur SS17- kollektion­en.
Väskor ur SS17- kollektion­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden