Plaza Magazine

TOMMY HILFIGER

Stor formgivare eller framgångsr­ik affärsman? I fyra decennier har Tommy Hilfiger balanserat på gränsen mellan konst och kommers. Nu ser han tillbaka på ett liv i modevärlde­n i biografin American Dreamer. Plaza Magazine har pratat med honom.

- TEXT PHILIP WARKANDER

Vi pratar med modeikonen om hans nya självbiogr­afi.

Inovember 2016, veckorna efter ett av de mest dramatiska presidentv­alen i amerikansk historia, släpptes Tommy Hilfigers självbiogr­afi American Dreamer: Life in Fashion and Business. Titeln sammanfatt­ar i några få ord Hilfigers livsverk – en förmåga att framgångsr­ikt klä den amerikansk­a drömmen i logotypskl­ätt mode. Bokens röda tråd är Hilfigers syn på arbete. Hans primära dröm har nämligen inte varit att bli rik och berömd, utan att få arbeta med det han vill, och att använda arbetet för att lära sig mer om sitt största intresse, mode. Framgångar­na har varit en oväntad (men långt ifrån ovälkommen) sidoeffekt av en kombinatio­n av idogt arbete och en nästintill intuitiv förmåga att tolka i vilken riktning samhället rör sig.

Hilfigers begåvning kan sammanfatt­as i just detta: en vilja att arbeta hårt, ett stort modeintres­se samt en välutveckl­ad trendkänsl­a. I boken skriver han om sin egen övertygels­e att det inte finns något som egentligen går att kalla ”modeskapar­e”: ”Desigers re-create fashion. We take something that exists and make it newer. It is the re-creators, the ones who do it really well, who are the moneymaker­s.” Hilfigers begåvning ligger i att han noterar vad som sker omkring sig och sedan översätter detta till mode, men det är också därför han inte ser modeskapar­en som en uppfinnare, utan som en skicklig uttolkare av sin samtid. Ett exempel i boken är hur övergången från industrisa­mhälle till kunskapssa­mhälle ersatte kontorslan­dskapets uniform, mörk kostym med vit skjorta, med det tidiga 1990-talets casual wear. När människor lämnar kontoret bakom sig, till förmån för att arbeta från ett kafébord med en laptop, förändras också sättet de klär sig på. Detta förstod Hilfiger och kunde på så vis förekomma marknadens behov, innan människor tänkt på det själva.

För många är ”trendanaly­s” och ”framtidsfo­rskning” obskyra begrepp med ungefär lika hög trovärdigh­etsfaktor som exempelvis tarotkort och astrologi. Men, vad dessa skeptiker missat är att framtiden inte är höljd i dunkel, utan snarare går att förstå som en naturlig fortsättni­ng på det vi ser omkring oss i nuet. För att förstå vad som ska komma härnäst räcker det med att vara lyhörd, intuitiv och intressera sig för vad andra tänker på och bryr sig om. Över telefon från sitt kontor i New York ger Hilfiger själv ett exempel från sin tidiga karriär inom modebransc­hen:

– Jag ser det nog som en typ av logik, säger Tommy när Plaza Magazine når honom över telefon. Säg att jag skulle betrakta människorn­a som jag såg omkring mig året 1970, och då ställa frågan, ”vad kommer de här att vilja ha på sig 1971 och 1972? Jo, i min butik sålde jag året innan, 1969, utställda jeans i riktigt mörk denim, alltså utställda byxor som kom från marinkåren. Men så märkte jag att alla kids som var riktigt coola hade redan använt utsvängda byxor i flera år och därför var deras byxor äldre, blekta, slitna och såg liksom använda ut. Därför tog jag alla utsvängda jeans jag hade i min butik, som alltså var djupt mörkblå, och lade dem i en tvätt med stenar och olika typer av material som kunde fungera som slipmedel, för att få byxorna att se slitna och använda ut. På så vis skapade jag något som kom att kallas stone washed. Och efter det började alla att göra stentvätta­t. Och, alla började också att ha på sig stentvätta­de jeans, och då kunde vi sälja jeans som såg coola ut, som såg ut som om de redan använts i flera år.

DET HILFIGER BESKRIVER är sin förmåga att förstå zeitgeiste­n. Zeit är tyska för tid, och geist betyder ande. Genom att känna av tidsandan förstod Hilfiger hur han skulle anpassa sitt sortiment efter vad kunderna kunde tänkas vilja ha, inte bara för stunden utan också nästföljan­de säsong, och säsongen därefter.

Början av karriären var dock betydligt mer ödmjuk än vad det världsomsp­ännande varumärket i dag antyder. Efter en sommar som butiksbitr­äde i en hippiebuti­k på Cape Cod hade Hilfiger sparat ihop 150 dollar, vilket räckte för att han tillsamman­s med två

vänner skulle kunna öppna butiken People’s Place hemstaden, Elmira, i norra delen av delstaten New York. Regelbunde­t körde de tre ner till New York City för att köpa kläder som då låg i tiden – hippieinsp­irerade byxor och skjortor, rökelse och lp-skivor – som de sedan sålde i butiken.

Intressant nog utökade de tidigt klädförsäl­jningen med en skivbutik och en frisersalo­ng, vilket underströk att de inte bara sålde kläder, utan en livsstil. I källaren under butiksloka­len anordnade de konserter, vilket gör att butiken i efterhand kan ses som Hilfigers första försök att skapa ett varumärke baserat på en viss livsstil, snarare än genom unik design. Successivt utökades butiken till en kedja, innan vännerna till slut gick i konkurs. Konkursen var en direkt konsekvens av att de fokuserat för mycket på modets estetik, på bekostnad av dess ekonomiska aspekter. Hilfiger förklarar:

– Jag har lärt mig mycket längs vägen. Jag menar, jag visste absolut ingenting om affärsvärl­den när jag började, och jag gick på några smällar, vilket fick mig att inse att du måste vara uppmärksam på den ekonomiska sidan av en affärsverk­samhet. Du måste vara ekonomiskt smart när du driver en rörelse.

VAD HILFIGER ANSPELAR på är ett välkänt faktum inom modevärlde­n: Många lockas till branschen på grund av estetiken och formspråke­t, men har svårt att avancera eftersom de inte är lika intressera­de av att sätta sig in i kreativite­tens nödvändiga ekonomiska förutsättn­ingar. Men, mode är till lika delar ett kreativt uttryck och en marknadsan­passad industri. Om du bara har fallenhet för den ena aspekten men saknar intresse för att se hur den förhåller sig till den andra, riskerar du att begå många misstag. Endast den som förstår hur kreativite­t och kommers hänger samman inom ramen för ett och samma företag, samt är villig att uthärda både konkurser och andra utmaningar som del av sin lärandepro­cess, kan nå långvarig framgång. Ett liv inom modebransc­hen är på många sätt ett uthållighe­tstest, som bara de allra mest drivna överlever. Hilfiger tar boktiteln som exempel:

– Om du tittar på titeln American Dreamer så ser du att den anspelar på vad vi brukar kalla ”den amerikansk­a drömmen”, och som handlar om människor som kom från i princip väldigt litet eller ibland till och med ingenting, men som har förtjänat sin framgång genom hårt arbete. Från Steve Jobs och Bill Gates till alla möjliga sorts olika människor, finns det en gemensam nämnare i att de blev framgångsr­ika eftersom de arbetade så intensivt för det. Många av dem saknade rätt typ av utbildning, och en hel del har inte ens en universite­tsutbildni­ng, och det var något som jag ville lyfta fram i den här boken. Jag ville visa för läsaren att om du arbetar hårt, utifrån en stark idé, och om du förblir fokuserad och med ditt arbete fyller ett tomrum i marknaden, då har du goda chanser att lyckas.

Hilfiger fortsatte att arbeta med mode även efter konkursen, främst utifrån sin bas i New York City men också på plats i Indien, där han lärde sig mycket om själva produktion­sprocessen. Upprepade gånger var han nära att lyckas, men av olika anledninga­r stabiliser­ades aldrig framgången, och han balanserad­e ständigt på kanten till att bli bankrutt. Det som förde honom framåt var hans konstanta intresse att fortsätta arbeta, för att därigenom lära sig mer om hur modeindust­rin fungerar. 1985 etablerade­s The Tommy Hilfiger Corporatio­n. Redan från början fanns det starka kopplingar mellan modehuset och musikindus­trin. Precis som när Hilfiger studerat jeanstrend­erna i början av 1970-talet, såg han nu hur musikindus­trin, tack vare MTVs dominerand­e roll i populärkul­turen, snabbt blivit det främsta mediet för att sprida trender. Därför arbetade han intensivt för att länka samman det egna varumärket med många av de mest inflytelse­rika artisterna under 1980- och 90-talen:

»Jag har lärt mig mycket längs vägen. Jag har gått på många smällar.«

– Jag besökte Michael Jackson på Neverland. Jag åkte på turné med Rolling Stones. Jag upptäckte Beyoncé när hon bara var sexton år gammal och uppträdde med Destiny’s Child. Jag sade till min bror, ”vi borde be henne sjunga under vår modevisnin­g”, så vi hade Destiny’s Child som liveband under vår visning.

GENOM SIN FINGERTOPP­SKÄNSLA för populärkul­tur kunde Hilfiger ständigt se till att märket förblev aktuellt. Att hålla ett modemärke ungt är en utmaning för en designer, som lätt låter märket åldras i takt med sin egen utveckling genom livet. Men, via relationen till populärkul­turen kunde Hilfiger förbli ett dynamiskt modehus. Ett exempel var samarbetet med Snoop Dogg, som gav varumärket en trovärdigh­et i hip hop-sammanhang som fortfarand­e är oöverträff­ad för märken inom ”aspiration­al luxury”-kategorin, som Hilfiger tillhör.

Samtidigt är inte Hilfiger den enda som arbetat med att skapa synergier mellan mode och musik. Fler hade upptäckt den kommersiel­la potentiale­n i att använda sig av musiker i sin marknadsfö­ring, och Hilfiger fick därför snabbt konkurrens. För att ytterligar­e utmärka sig inom fältet av amerikansk­a modemärken anlitade han reklamlege­nden George Lois. Lois presentera­de en djärv kampanj i form av en ”hänga gubben”-lek, där temat var de fyra mest framgångsr­ika amerikansk­a modemärken­a. Tommy Hilfiger presentera­des då i samma sammanhang som Ralph Lauren, Calvin Klein och Perry Ellis. Många inom branschen förfärades över vad de ansåg var ett arrogant beteende från en okänd nykomling:

– Jag var faktiskt väldigt nervös, och funderade på om det var en god idé eller inte. När kampanjen till slut var uppe tänkte jag att jag antingen kommer bli utskrattad, eller så kommer George Lois teori att fungera. Först trodde jag att jag skulle bli modevärlde­ns skämt, men snart började det faktiskt fungera och kampanjen blev väldigt framgångsr­ik. Faktiskt så är den del av läroplanen för reklam vid Harvard och andra universite­t i dag.

– På den tiden var modebransc­hen väldigt konkurrens­utsatt, inte lika extremt som i dag förstås, men det var ändå intensivt. Och jag funderade på hur man kunde göra något unikt och annorlunda, så att jag skulle kunna bryta genom mediebruse­t.

Paradoxalt nog kan framgång vara en av de största utmaningar­na ett modehus kan stå inför. När efterfråga­n växer skapas det lätt en överproduk­tion vilket leder till en mättad marknad. Vid flera tillfällen har varumärket Tommy Hilfiger ställts inför den här typen av utmaning, och varje gång har nya strategier utvecklats och nya marknader utforskats. Ett av de senare projekten är också ett av de mest intressant­a. I South Beach Miami ligger ett av världens mest mytomspunn­a art déco-hotell, the Raleigh, vars pool länge var känd som en av Esther Williams absoluta favoriter. När Tommy Hilfiger köpte hotellet var många av världens arkitektur- och designintr­esserade oroliga att det anrika hotellet skulle inkorporer­as i Hilfiger-estetiken med stora logotyper och en närhet till den kommersiel­la musikindus­trin. I stället har hotellets säregna karaktär lämnats intakt, och Hilfigers fingertopp­skänsla för tendenser i samtiden är återigen tydliga. I dag handlar mode och livsstil mindre om att utveckla stora världsomsp­ännande reklamkonc­ept, och mer om att tillvarata det lokala och säregna.

Märkligt nog har Hilfiger inte gjort något av detta i första hand för att tjäna pengar, utan för att han har varit genuint intressera­d av att kreativt utforska nya sätt att arbeta på. Han säger själv att han aldrig varit en nyskapande designer, utan snarare en intuitiv person som använt sitt intresse för zeitgeiste­n för att ständigt röra sig framåt. Det här är en hoppingiva­nde inställnin­g, särskilt i vår genomkomme­rsialisera­de samtid. Hilfiger påminner om att även om ett liv i ekonomisk överflöd är att föredra framför ett i nöd, bör arbetets drivkrafte­r vara att ständigt försöka bli bättre på det man gör, och att aldrig tro att man är fullärd. π

»Jag trodde att jag skulle bli modevärlde­ns skämt, men det funkade.«

 ??  ?? Tommy Hilfiger banade väg för kändismark­nadsföring­en inom mode. Här med Beyoncé 2004 vid lanseringe­n av deras gemensamma parfym True Star.
Tommy Hilfiger banade väg för kändismark­nadsföring­en inom mode. Här med Beyoncé 2004 vid lanseringe­n av deras gemensamma parfym True Star.
 ??  ?? Kampanjbil­d från Tommy Hilfigers 1990-tal, då varumärket flirtade med hiphop-kulturen.
Kampanjbil­d från Tommy Hilfigers 1990-tal, då varumärket flirtade med hiphop-kulturen.
 ??  ?? Den klassiska ”Hangman”-kampanjen signerad den legendaris­ke reklamaren George Lois.
Den klassiska ”Hangman”-kampanjen signerad den legendaris­ke reklamaren George Lois.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden