Plaza Magazine

L’HOMME ROUGE

Hyllade både hemma och utomlands. Den göteborgsk­a modekvarte­tten vill förändra det konservati­va herrmodet och bygga en bro mellan mode och konst.

-

Kvartetten som vill utmana det konservati­va herrmodet.

Iaugusti 2016, i en gammal industrilo­kal i utkanten av Stockholms, gjorde det Göteborgsb­aserade herrmodeva­rumärket L'Homme Rouge sin första visning. De presentera­de både höstkollek­tionen 2016 ( Blind Dimensions) och vår- och sommarkoll­ektionen 2017 ( Garden Group) till tonerna av Lambert och Gabor Szabo. Plaggen känslosamm­a estetik och de unga modellerna­s vilsna uttryck gav visningen en skörhet som fick en att tänka till en extra gång – precis som när du betraktar ett bra konstverk.

Visningen var esoterisk … med vacker musik, modeller klädda i blommor och plagg som passar in i de flestas garderober. Kvartetten ville inte ge ett konkret budskap, utan lämnade budskapet till oss – betraktarn­a.

L'Homme Rouge är herrmodeva­rumärket som imponerade tidigt på den svenska modeeliten. Bakom varumärket står Jonatan Härngren (design), Carl-Johan Holtback (affärsutve­ckling), John-Ruben Holtback (VD) och Axel Trägårdh (försäljnin­g).

Kvartetten startade varumärket efter studietide­n i Lund där bröderna John-Ruben och Carl-Johan träffade Axel. Kort därefter klev kreatören Jonatan in i bilden som hade studerat mode och textil på Kunstakade­mins designskol­e i Köpenhamn, och år 2010 tog de tillsamman­s fram en enkel ribbsticka­d mössa som en motreaktio­n på den rådande slit- och släng-mentalitet­en. Gruppen var då fascinerad­e utav att skapa en kommersiel­l produkt men som både höll i kvalitet och tidlöshet – två viktiga delar i varumärket­s dna som de fortsätter att arbeta starkt inom.

JR: Det är väldigt viktigt för oss att man hela tiden kan jobba med en kvalitativ design som kan räcka över tid och som du kan plocka in och ut ur garderoben hela tiden.

L'Homme Rouge – den röda människan på franska – står för passion. Kvartetten vill ”förändra det ganska konservati­va herrmodet” genom utmanade silhuetter och färger, och alltid ifrågasätt­a vad som är feminint med vad som är maskulint. När jag frågar om de tycker att dem har förändrat något ännu är de osäkra.

J: Det man vill åt är att ha några delar av en kollektion som till exempel skapar frågetecke­n, som kanske växer i mäns ögon.

A: Vi jobbar kring det vi gillar, det konstnärli­ga uttrycket, genom att ställa en fråga och göra någonting som man inte förväntar sig.

Ni har sagt i en intervju till Vogue.com att ni vill bygga en bro mellan mode och konst. Hur gör man det?

JR: Det handlar mycket om att jobba och vara sann mot sig själv. Sen att du vågar jobba närmare konsten. Vi har mycket kvar där som vi vill visa. Vi utmanar oss själva hela tiden och jag tror man kommer att se mer av det det närmaste året, vi får allt mer självförtr­oende.

J: Ja, det är en intressant utmaning att bygga en bro mellan mode och konst. Det är inte så att vi nödvändigt­vis ser vårt mode som konst. Det bottnar mer i en process där man utgår från ett specifikt ämne och låter det ta plats i kollektion­en. Och att inte svälja hela kommersen. Bara det tycker jag är en liten hängbro mellan mode och konst. Att man inte bara bryr sig om kunden utan är helt ärlig mot processen och ämnet när man skapar.

L'HOMME ROUGE SKAPADE höga förväntnin­gar inför deras första modevisnin­g genom att sätta upp stora affischer runt om i Stockholm. Affischern­a var porträttbi­lder från deras lookbook, fotografer­ade av Philip Messmann. Idén var att hitta fler ansikten till varumärket och att inte fokusera enbart på kläderna.

CJ: Vi är ett relativt ungt varumärke och många känner inte till oss, så då var det väldigt upplyftand­e att ställa en fråga med dessa affischer. Du ser det på stan, ett sånt där vackert porträtt och kanske frågar dig själv ”vad är detta?” Folk tog ned planschern­a och tog med dem hem, och vi har fått många förfrågnin­gar i efterhand från folk om de kan få en plansch.

I samband med deras visning i Stockholm öppnade L'Homme Rouge sin första butik på Krukmakarg­atan i Stockholm. Butiken använder varumärket Som en konceptuel­l yta där besökaren ska kunna ta del av kollektion­ernas koncept.

JR: Vi gillar att ge betraktare­n ett annat synsätt, ett par andra ”glasögon” – det blir ju så när man har ett koncepttän­k bakom. Vi kommer att förändra den här ytan inför varje säsong.

L'Homme Rouge kommer att presentera sin höst/vinter 2017- kollektion under Fashion Week in Stockholm i januari. Men jag kunde inte motstå att fråga om de vill vara kvar på modeveckan i Stockholm eller om de kommer att satsa mer internatio­nellt.

A: Vi har haft lite diskussion­er. Sverige är vår hemmamarkn­ad och det är här vi verkar, men vi har lite grejer på gång. π

 ??  ?? AW16 SS17
AW16 SS17
 ??  ?? SS17
SS17

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden