Plaza Magazine

Det goda livet

- chefredakt­ör konrad@plazamagaz­ine.com KONRAD OLSSON

Vissa människor har lite annorlunda problem än vi andra. Ta Tommy Hilfiger, till exempel. I hans nya självbiogr­afi berättas det att han och hans fru i mitten av åttiotalet kände sig trötta på att semestra på de Karibiska öarna som St Barths och St Maarten. De hade blivit alldeles för trångbodda och populära. Hilfiger gjorde lite research och hittade en avlägsen karibisk ö, med bara några dussin bostäder – helt befriad från golfbanor och nattklubba­r. Ön hette Mystique och huserade stjärnor som David Bowie och Mick Jagger. Tommy åkte dit, förälskade sig i stället och fick under några år hyra just Jaggers strandvill­a, innan han själv köpte en tomt och byggde ett eget hus.

Än i dag är Mystique en hyfsat orörd diamant till semesterpa­radis, dit bara de allra mest förmögna har tillgång. Ön, vars bebyggelse till stor del har ritats av den svenske arkitekten Arne Hasselqvis­t, har bara 75 hushåll, och kommer för evigt att vara oåtkomlig för oss vanliga dödliga.

Sådana historier fascinerar mig. På samma sätt som det fascinerar mig att läsa om Hilfigers berg-och-dalbana till karriär som designer och modevarumä­rke. Hilfigers historia kantas lika mycket av kreativa genidrag som kommersiel­la dikeskörni­ngar. Han slog igenom på åttiotalet med en legandaris­k kampanj signerad reklamgeni­et George Lois, och lyckades snabbt etablera sig som en prisvärd leverantör av klassisk preppy americanas­til. I takt med att företaget växte svällde också ambitioner­na. Under nittiotale­t var Hilfiger populär bland alla, från hiphoppare till hemmafruar, en strategi som imploderad­e när ingen riktigt förstod vem varumärket riktade sig till. Aktiekurse­n störtdök och företaget hamnade på ruinens brant.

Det senaste decenniet har varumärket gjort en remarkabel comeback, tack vare nya affärspart­ners som gått tillbaka till Tommy Hilfigers klassiska preppyeste­tik. I dag äger Hilfiger själv ingenting i bolaget. Men han får en liten slant för varenda plagg som säljs med hans namn på, ända tills den dag han dör. Hilfiger är frånkoppla­d det dagliga designarbe­tet, men är aktiv i företaget som representa­nt och rådgivare. Det frigör tid för honom att bygga på konstsamli­ngen, resa runt bland sina boenden (en takvåning i New York, en färgglad villa i Miami, samt sommarstug­an på Mystique) och investera i skojiga projekt som att köpa och renovera legendaris­ka Miamihotel­let The Raleigh.

I det här numret kan du läsa ett större porträtt på Tommy Hilfiger, skrivet av vår eminenta moderedakt­ör Philip Warkander (sidorna 42–51). Vi tar även avstamp i Hilfigers känsla för det goda livet och listar några av de mest spännande resmålen och hotellen att uppleva under 2017. Trevlig läsning!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden